Gigabyte GeForce RTX 5060 Ti WINDFORCE OC 16G Review
30 mei 2025, laatste update op 30 mei 2025, 414 views
Rapporteer
Product gekocht
Over de 5060ti in het algemeen; Voor mijn toepassingen voldoet hij, maar is er ook geen directe concurrentie. Voor gaming specifiek denk ik dat je in een lager of hoger prijssegment meer waar voor je geld krijgt (9070xt, b580).
Over deze kaart specifiek; compact, superstil, simpel en praktisch. Geen op of aanmerkingen op dit vlak.
Pluspunten
- Erg compact
- Stil
- 1x 8 pin
- 16gb vram
Minpunten
- Rauwe performance van de 5060ti is matig t.a.v. de prijs
Mijn toepassing van deze kaart is wellicht wat anders dan waar de meeste hem voor in gebruik zullen nemen. Ik heb de kaart gekocht als vervanging voor een 2080 die ik gebruik voor AI toepassingen zoals lokale text generatie en het analyseren of verwerken van beelden (via pytorch, tensorflow of applicaties zoals comfyui). De GPU is aangesloten via oculink aan een minipc met een 8845hs. Deze setup is bedoeld om altijd beschikbaar te zijn, maar niet per se altijd onder zware lading te staan. De applicaties die de GPU gebruiken draaien in docker containers die op hun beurt in een ubuntu vm op proxmox draaien. Flink wat lagen abstractie dus, en met de oculink verbinding er bij wellicht de meest obscure toepassing die je kan verzinnen. Toch heb ik het (met behoorlijke moeite, want de ubuntu drivers waren nog niet beschikbaar) op dag 1 aan de praat kunnen krijgen. Na dag 1 ben ik nog geen obstakels tegengekomen qua softwaresupport of drivers.
Specifiek over dit model: Ik was aangenaam verrast over de form factor. De kaart is erg compact, en heeft een kleine pcb waardoor een van de twee fans niet belemmerd wordt door de pcb. Ik vind het erg prettig dat de fans niet draaien wanneer de kaart niet of nauwelijks belast is. Wanneer de kaart wel belast wordt is deze aanzienlijk stiller dan ik gewend ben van GPUs, en sowieso een stuk stiller dan de 2080 die deze vervangen heeft. De kaart is nooit luider dan de wraith prism cpu koeler die in een computer naast deze draait. De kaart heeft een heel klein beetje coil whine, maar niet genoeg om echt storend te zijn en wederom een stuk minder dan ik gewend ben van andere kaarten (2080, 9070xt). Voor cable management en flexibiliteit met voedingen is de 1x8 pin connector erg fijn.
Ten opzichte van de 5060ti in het algemeen: Helaas is CUDA voor sommige zaken nog een harde eis, dus de keuze voor NVIDIA is voor mij gemaakt. Voor mijn toepassingen is VRAM de grootste beperkende factor, en de 5060ti is de goedkoopste kaart die 16gb VRAM bood. Ik vind dat NVIDIA over het algemeen minder biedt voor hetzelfde geld ten opzichte van voorgaande generaties en als ik de keuze had om AMD/Intel te gebruiken had ik daar waarschijnlijk voor gekozen. Puur voor gaming zou ik deze kaart denk ik niet aanraden. Daarvoor zou ik eerder omhoog kijken naar de 9070xt of omlaag naar intel b580. Voor AI zou dit een goede keuze kunnen zijn als je direct iets nodig hebt en aan 16gb precies genoeg hebt, maar ik verwacht eerlijk gezegd dat er binnen een jaar compute-specifieke kaarten komen voor het consumentensegment met betere prijs/vram verhoudingen dan dit. 16gb is nog altijd behoorlijk beperkend, en met name voor goede LLM niet toereikend.