€ 8,89 bij bol Plaza

Kingston DataTraveler Exodia M 128GB Rood Review

keuringsdienst
28 mei 2025, laatste update op 28 mei 2025, 2.224 views Product gekocht

Kingston DataTraveler Exodia M 128GB Rood

Deze review gaat over de Rode versie met 128GB opslag, type: EXODIA M (Kingston Datatraveler)
Per ongeluk meerdere exemplaren gekocht voor een vreemd laag bedrag van 2,5 euro per stuk.

Zelfs voor dit lage bedrag zou ik deze nu dus nooit meer kopen.
Vanwege de schrijfsnelheid van 7 MB per seconde gemiddeld.
Het wegschrijven van 25 gb duurt hiermee een uur.
In feite bijna onbruikbaar met die snelheid.

Pluspunten

• Soms goedkoop @ paar euro per 128gb
  • Stevig, waardoor duurzaam
  • Stabiele en snelle leessnelheid
  • Schuif bescherming USB connector
  • Stijlvol ontwerp met kleur
  • 5 jaar garantie

Minpunten

• E-waste
  • 7 MB/s schrijven ( 25 gb per uur )
  • Schuifje gaat zwaar stroef
  • Geen LED indicatie
  • Geen software inbegrepen

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/CEVUbJ8Yr5f4pVFdFz2bmkWRzE4=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_exif()/f/image/dyFHqssK2mnPtDtamJJB0Sxv.avif?f=user_large

Deze review gaat over de Rode versie met 128GB opslag, type: EXODIA M (Kingston DataTraveler)

Ik heb per ongeluk meerdere van deze USB-sticks besteld, omdat de prijs verrassend laag was slechts €2,50 per stuk. Ondanks het lage prijskaartje ben ik onaangenaam verrast door de kwaliteit. Hieronder meer daarover.

De rode behuizing ziet er strak uit en is compact, waardoor de stick gemakkelijk in een broekzak of tas past. Het schuifmechanisme voor de USB-aansluiting voelt stevig aan, in tegenstelling tot sommige goedkope sticks die snel kapot gaan. Maar let op, het schuifmechanisme gaat zeer stroef.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rHq9m3XcAjQehOq4DA2eEYVi4rE=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_exif()/f/image/sNaOlOc1EBNWAbnEKg51ugxD.avif?f=user_large

Zelfs voor het lage bedrag van 2,5 euro zou ik deze nu dus nooit meer kopen.
Dit vanwege de extreem lage schrijfsnelheid van 7 MB per seconde gemiddeld.
Het wegschrijven van 25 gb duurt hiermee een uur.
In feite bijna onbruikbaar met die snelheid.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PT4kZe3CikiH4Zher5uG1uDdP-A=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_exif()/f/image/ZGjbJMR2G5hGgqMD2isGjQKL.avif?f=user_large

De Synthetische snelheden voor lezen en schrijven.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8i8g0FxiXG0o7KUeu9K1MCCqosw=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/RJre5xvPK64oPXsK7r2nVD4A.png?f=user_large

De werkelijke snelheid.

Door de bovenstaande synthetische snelheid zou je misschien denken dat dit een prima Flash drive is, maar niets is minder waar. De echte snelheid is maar 7 MB/s. Dat is zo langzaam dat het overzetten van 25 gb naar deze Kingston maar liefst een uur gaat duren.

Een uur en 9 minuten later. ( Copy 29 gb in 1 uur en 9 minuten )

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/vNwdS5S0W_Jax0_vL72Iu0VJy6k=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/LScYFT4I1IUDhTnzCoRjlJU8.png?f=user_large

Het grootste deel van de tijd staat de snelheid op 710 KB / s.
Dat is zo langzaam dat Windows moeite heeft om de snelheid en tijd goed weer te geven.

Merk ook op dat de echte schrijfsnelheid ongeveer 10 keer langzamer is dan de Synthetische snelheid, dat komt door een slimme maar erg kleine buffer waardoor de Flash drive snel lijkt maar dat dus absoluut niet is.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0JzBR5-orAvufoT0Dg3nKP7zhyo=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/yjPe9y8Szi4DQBuOb79nQejk.png?f=user_large

Snelheid per euro vergelijking.

De huidige prijs voor deze Kingston is +/- 9 euro voor 128 GB. (7 cent per GB)
Ik bezit ook een Adata SSD Flash drive SC610 van 35 euro voor 512 GB. (7 cent per GB)

Die Adata SC610 schrijft continu met 350 MB/s, deze Kingston continu met 7 MB/s.
De Adata is dus per GB ongeveer even duur als deze Kingston maar schrijft wel 50 keer sneller.

Bron:
Adata SC610 1TB Zwart review door keuringsdienst
(deze Adata review moet nog worden uitgeschreven naar een volwaardige review)

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EWKGQypzlxNkxUzIyi337lDqlfk=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/MF2MLEU6NaEanQsmvufXzf5V.png?f=user_large

Conclusie.

Ondanks de lage kostprijs en het stijlvolle ontwerp met schuifmechanisme gaat deze Flash drive je meer ergernis opleveren dan dat je er plezier van hebt. De schrijfsnelheid is zo extreem laag dat door het overzetten van zelfs een kleine hoeveelheid Data je jezelf terug waant in een periode van 15 jaar geleden. Toen vonden we 7 MB/s normaal, nu niet meer. Bovendien heb je voor hetzelfde bedrag per GB een 50 keer snellere Flash drive aan de Adata SC610.

Doe hiermee wat je wilt maar zelfs voor 2,5 euro koop ik deze niet meer.

Specs.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tUvHP0Hd8QCqL5HrfffSOI5v0CE=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/7cOWevU9IOQmtfEABGBzBr8t.png?f=user_large

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rX4YxNWfxVwBncpKll9MTA13ujQ=/fit-in/4000x4000/filters:no_upscale():strip_exif()/f/image/DuOKrXG2wx2XlYkBwW0kVHmX.png?f=user_large

Rechtstreeks van de marketing afdeling van Kingston.

"Kingston® DataTraveler® Exodia™ M is a USB 3.2 Gen 1 compliant storage solution for laptops, desktop PCs, monitors and other digital devices. DT Exodia M allows quick transfers and convenient storage of documents, music, videos and more. It’s available in multiple stylish colour options that correspond to capacities of up to 256GB1. Its practical design makes it an ideal on-the-go storage solution whether at work, home or school. DT Exodia M is backed by a five-year warranty, free technical support and legendary Kingston reliability."

Product pagina bij Kingston

Merk op dat de extreem lage schrijf snelheid nergens vermeld staat. :X

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NY1MPOHCWVhZQiXRiOwvWSySj9k=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_exif()/f/image/kDuyNoVQtbr5f07YvzGfd111.avif?f=user_large

Heb jij ook een Kingston DataTraveler Exodia M 128GB Rood?

Dit lijken mij ideale sticks voor je mp3 collectie. Dan maakt de snelheid echt niet veel uit.
Verder zou ik deze stick toch echt met meerdere pc's/poorten testen alvorens hem af te schrijven als traag te bestempelen.
En zeggen dat de 256GB versie ook wel traag zal zijn is op het randje. Dit is gissen en gissen is missen, meten is weten.
Meten is inderdaad weten en daarom is dat ook gedaan op meerdere types hardware*
Telkens met hetzelfde extreem slechte resultaat.

* Dat staat ook al in de eerdere reacties.

Die groene 256gb versie is ook zo traag als dikke stront, 11 MB/s schrijven synthetisch.

[Reactie gewijzigd door keuringsdienst op 3 juni 2025 14:45]

11MB/s is maar liefst 57% sneller dan de 7MB/s van de kleinere stick. Daar kan marketing vast wel wat mee ;-)
Het is nog steeds synthetisch, dus de echte real life schrijf snelheid zal ook daar weer lager liggen.
Vreemd dat de synthetische benchmark een zo veel hogere schrijfsnelheid aangeeft.
Heb je al geprobeerd bestanden te kopieën van een andere pc naar de usb stick?
Eventueel ook met een ander OS, bij voorkeur dan MacOs of een Linux distributie.
Via dezelfde 1000 MB/s poort kopieer ik met 350 MB/s continu naar de Adata SC610 SSD (USB Stick).
Ook op een laptop met USB 3 en op een andere PC via USB 3 geeft de Kingston dezelfde slechte resultaten.

Het is niet dat de Flash drive niet sneller kan want voor enkele seconden gaat de kleine buffer veel sneller.
Maar wanneer bijna de hele tijd de snelheid op 355 KB/s of 710 KB/s staat, schiet het niet op.
De synthetische benchmark gebruikte waarschijnlijk een testfile die precies in de buffer van de usb stick paste. Als je in de benchmark de testfilesize vergroot (dat kan dacht ik) dan zal het al mis gaan.
Ik heb ook een setje er van gekocht via een Bol reseller voor bijna geen geld. De traagheid is enorm. Mijn indruk is dat het neppers zijn. Van Kingston ben ik normaalgesproken goede snelheden gewend bij sticks en SD kaarten. Dus dit was wel een tegenvaller. Ik wijtte het aan de oude laptop samen met een beroerd netwerk, maar nu ik lees dat jij de traagheid ook opvallend vindt.......
Ik heb wel eerder Flash Drive's van Kingston gehad die erg traag waren. Van 8 MB/s tot 12 MB/s komt bij Kingston regelmatig voor als schrijfsnelheid. Maar ook Kingston mSD kaartjes die juist erg snel waren.

Ik verwacht niet dat het neppers zijn, gezien de authentiek ogende en voelende verpakkingen.
Die staan op afbeelding onder aan de review, aanklikbaar.
What is the point of a mere 128GB? Considering that theoretical maximum that an SD Card can store is in TB, 128GB is an "offence" against digital users!
Ik spreek zelf voornamelijk Nederlands hier maar ben het ook niet echt met je eens.
Deze USB Flash drive is ook verkrijgbaar in 256GB, dat is de groene versie.
Dat is genoeg voor de meest voorkomende toepassingen.
Maar ook die zal traag blijken, mocht iemand dat testen.
Ik gebruik sticks als dit voor windowsinstallaties.
There I am visualising you placing the USB stick on a glass pane and it, magically, zooms into place in the hole in the wall. Thank you.
Op sommige momenten in mijn leven ben ik trots dat ik zelf geen drugs gebruik.
Vandaag had ik weer even zo'n moment. Hopelijk krijgt hij snel hulp.
een klein, wellicht wat zeurderig, puntje...

7MB per seconde is 25GB per uur, niet 25gb.

25gb is 25 gigabit.
Correct, maar opslag rekenen we bijna altijd in Bytes en idd niet in Bits.
Ik ga er vanuit dat de meeste mensen niet in bits lezen maar in Bytes.
Daardoor pas ik het ook nog niet aan, als in, redactionele vrijheid.
Ik heb ooit eens ergens gelezen dat het wel eens verschil kan maken in hoe de stick is geformatteerd. Dus exFAT of NTFS. Heb het zelf nooit getest ivm gebrek aan trage sticks :+ , maar je kunt het eens proberen...