€ 408,45 bij Amazon.nl

Bowers & Wilkins Px7 s3 (Zwart) Review

Kenju
25 mei 2025, laatste update op 25 mei 2025, 185 views

Bowers & Wilkins Px7 s3 (Zwart)

De B&W S3 houdt zich prima staande in dit vrij drukke segment voor koptelefoons. Hij is redelijk comfortabel en de bediening is ook prettig. Het geluid, voor wat het signatuur moet zijn, is prima voor elkaar, maar hij is duidelijk niet getuned voor neutrale luisteraars.

Het is jammer dat de app zo beperkt ingegeven is waar zo veel andere merken het in deze tijd juist enorme stappen gezet hebben.

Pluspunten

• Comfort
  • Herkenbare bediening op de schelp
  • Goede batterijduur
  • Goed geluid voor wat het moet zijn
  • Bouwkwaliteit
  • Connectiviteit

Minpunten

• Beperkte app met zeer matige featureset
  • Prijzig
  • Niet voor neutrale luisteraars
  • Niet volledig vouwbaar
  • Draagdetectie te gevoelig

De B&W Px7 S3 is een revisie van een koptelefoonserie die al jaren loopt. Voor de S3 is het ontwerp is herzien en de interne architectuur is geüpgraded. Ik kreeg een kans deze koptelefoon te reviewen en greep deze mogelijkheid uiteraard met beiden handen aan.

Ontwerp

De Px7 S3 is merkbaar slanker dan haar voorganger en biedt een comfortabele draagervaring. Het gewicht is goed verdeeld, waardoor het gebruik gedurende lange perioden prettig blijft. De karakteristieke drukkracht van Bowers & Wilkins is verminderd, wat leidt tot een zachtere pasvorm terwijl de koptelefoon nog steeds stevig op je hoofd zit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2DY6YbmVHVMJQG3h1oFPZmKDrg4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/321264/1UjbH42tUn0c6WTxh09Wmzgs4fTFBLTLLRlZy7J9QNdcGjeLgt.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SEEjSp5jI4ZOHAxdMmbQ42lcxhQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/321264/1UjbH4m0dbWDlU3O6utDayoCb6bsUR6gJyNhK7IvBzwdNIKQCE.jpeg?f=620xauto

De bouwkwaliteit is op premium niveau. De oorkussens zijn gemaakt van zachte veganistische pu-leer, terwijl kleine verbeteringen zijn doorgevoerd aan het hoofdband en scharniermechanisme. Dit laatste beweegt soepel, maar vouwt niet volledig in.
ANC
Voor de ANC maakt de Px7 S3 maakt gebruik van acht microfoons: vier voor het monitoren en neutraliseren van omgevingsgeluid, twee voor het registreren van de driveruitgang en twee voor telefoongesprekken.

Dankzij deze samenwerking tussen componenten is de Px7 S3 in staat om zowel zachte gesprekken als lawaaiige reisomgevingen effectief te dempen. Via de Quick Action-knop op het linkeroorkussen kunnen gebruikers schakelen tussen drie ANC-modi: Aan, Uit en Pass Through. Hoewel de Px7 S3 niet strikt gezien top in klasse is qua noise cancelling, is het verschil met de sterkste concurrenten in praktijkgebruik echt erg klein.
Processing-hardware
De onderliggende hardware komt van Qualcomm en ondersteunt aptX Adaptive 24-bit/96kHz en aptX Lossless audiostromen. In tegenstelling tot sommige andere hoofdtelefoons, waarbij DSP en versterking worden afgehandeld door één processor, zijn deze functies bij de Px7 S3 gescheiden. Er wordt gebruikgemaakt van een eigen digitale signaalprocessor en een discrete hoofdtelefoonversterker. Dit moet resulteren in betere muzikaliteit en een scherpere dynamiek.
Connectiviteit
Toekomstbestendigheid is eveneens een belangrijk aspect. Bluetooth LE Audio, inclusief Auracast broadcastondersteuning en LC3-codec, zal via een firmware-update beschikbaar komen. Auracast maakt het mogelijk om geluid naar meerdere compatibele hoofdtelefoons te streamen — ideaal voor situaties zoals stille feestjes. Ook ondersteuning voor ruimtelijk geluid (Spatial Audio) is in ontwikkeling en zal via OTA beschikbaar worden gesteld. Bowers & Wilkins benadrukt dat hun versie van Spatial Audio trouw blijft aan het natuurlijke huisstijlgeluid, zonder head-trackingfunctionaliteit.

De Px7 S3 kun je ook bedraad gebruiken, zowel via de jack-aansluiting, maar er zit ook een versterker in de koptelefoon gebouwd waardoor je deze ook via USB-C kan gebruiken. Dus niet alleen opladen, ook de audio wordt via de draad doorgestuurd.
Batterij
Wat betreft de batterijduur biedt de Px7 S3 maximaal 30 uur spelen met ingeschakelde ANC. Een snellading van 15 minuten levert alweer 7 uur extra speeltijd op. Dit lijkt in de praktijk gehaald te kunnen worden.
Bediening
Bediening werkt gelukkig niet met gestures en touch sensitive knoppen, maar gewoon met normale knoppen. Je herkent niet meteen wat waarvoor is, maar met een kleine leerperiode moet dat goed te doen zijn.
Draagdetectie
De Px7 S3 beschikt ook over draagdetectie-sensoren. Ik heb deze vrij snel uitgezet omdat de detectie gewoon te gevoelig is. Beweeg je te veel met je hoofd, dan heb je al kans dat deze inschakelen. Hopelijk wordt de werking hiervan beter met een update.
Automatische standby
De automatische standby-functie is natuurlijk essentieel bij een draadloze headset. Ik snap alleen niet zo goed hoe deze werkt op de Px7 S3. Ik kan hem naast mij neerleggen voor een paar uur, en als ik vervolgens iets van mijn telefoon wil afspelen, begint het geluid op de koptelefoon en niet mijn telefoonspeaker. Als deze standbygegaan is, gaat deze er dan toch vanzelf weer uit? Of is deze nooit daadwerkelijk standby gegaan? Ik zou liever hebben dat ik de koptelefoon zelf weer moest inschakelen. Het huidige gedrag is immers erg vervelend wanneer ik ergens beneden ben met mijn telefoon in ik deze bijvoorbeeld niet hoor over gaan. Ook dit heb ik dus maar uitgeschakeld.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/l8VHl3VBlq3Ir5y7LuVmi6Ir0Yo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/321264/1Ujc8Yrdl2aLAHWueFhmB47O6d9VuKNHRghOtkv1iBpB3ky1Lc.jpeg?f=620xauto

Geluidskwaliteit

De Px7 S3 maakt indruk met het geluid. De 40mm biocellulose-dynamische drivers zijn overgenomen van de eerdere Px7 S2e, maar zijn technisch kennelijk volledig vernieuwd. Het volledige aandrijfsysteem, inclusief spoel, suspensie, magneet en chassis, is herschikt.

Hierdoor is resonantie verminderd, de structuur rigider en de besturing van de drivers nauwkeuriger. Dit resulteert in minder vervorming bij zowel lage als hoge volumes — essentieel wanneer complexe ritmes of harde riffen centraal staan.

De soundstage is breed en nooit heb je het idee dat het geluid zomaar van links en rechts komt. Er is altijd een levendige ervaring. Ik luister vrij veel live-concertmuziek en je hebt altijd een levendige ervaring.

De basweergave is krachtig maar blijft gecontroleerd en kent aardig wat scherpte en detail. Je hoort dus het verschil in verschillende kickdrums en kleine elementen zoals een lage gitaarrif hoor je het detail in in plaats van dat het één toon wordt. Maar het is ook duidelijk dat de bas is waar het accent ligt. Ondanks dat de tuning dynamisch is blijft muziek en zang in redelijke balans. Hoe de mix ook is, nooit heb je het idee dat iets onderbelicht raakt, maar wel in de context van een bass-heavy omgeving.

De oorkussens reproduceren ambiance op een uitstekende manier. Of het nu gaat om de koorpassages in Michael Jackson's Will You Be There of een jaren 80 hiphop-set, de Px7 S3 brengt je in de juiste sfeer.

Opvallend is hoe gedetailleerd het geluid blijft, zeker voor een baszware koptelefoon, ook bij lage volume. Dit is te danken aan verbeterde versterking en verminderde vervorming.

App

De app is wat matig naar mijn idee. Je kan wat zaken instellen rond de ANC, de automatische standby en de draagsensor. Verder is er een 5-bands equalizer. Voor een koptelefoon in deze prijsklasse wil ik gewoon een betere equalizer, een optie om een preset te creëren op basis van mijn persoonlijke voorkeuren, wat goede algemene presets, de mogelijkheid de koptelefoon aan mijn persoonlijke gehoor af te stellen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1_i7lwEYmVTFZ8r7anOhcx4g8-0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/321264/1Ujc8YiWRCkdm7du5R3via0lGq7pP4hmwHSxUd8YtFL5wf6X38.jpeg?f=620xauto Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/8cltprc-SPXrPufuEd2bnOHcIac=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/321264/1Ujc8Y8fL8wSIfUTn2e9y3Hfj4Qula64MIyJJF94jxS5qSDgiv.jpeg?f=620xauto

Ook het feit dat er geen dynamische instelling voor de ANC is (ondanks dat ik dit persoonlijk niet gebruik) geeft aan dat B&W als het om de digitaal intelligentere zaken gaat, flink achterloopt ten opzichte van wat alternatieven, die ik dit ook in een veel lagere prijsklasse heb zien aanbieden.
De Bowers & Wilkins Px7 S3 heb ik veel plezier mee gehad. Met een slank design, prima draagcomfort, goede connectiviteit en een zeer degelijke geluidskwaliteit, is dit een hoofdtelefoon die zich staande moet kunnen houden in dit prijssegment waar aardig wat sterke spelers in uitkomen.
Ik meen ook wel te kunnen stellen dat de koptelefoon gewoon zijn geld waard is. Het is immers een investering voor een langere tijd, en de Px& S3 is een zeer breed inzetbaar apparaat. Voor muziek, maar ook de ANC is serieus goed, waardoor ik me kan voorstellen dat het je vaste accessoire is voor op reis, maar ook bijvoorbeeld tijdens je studie of op het werk, naast de optie die je gewoon gebruikt om van muziek te genieten.
Het enige dat ik jammer vind is dat het geluid echt voor een bass-heavy signatuur getuned is. Liefhebbers van neutraal geluid moeten de Px7 S3 echt eerst even proberen.

Heb jij ook een Bowers & Wilkins Px7 s3 (Zwart)?