Samsung Neo QLED QN94F 43" Titanium, Zwart Review

22 mei 2025, laatste update op 22 mei 2025, 1.656 views Rapporteer

Heeft u een zonnige woonkamer? Veel last van weerspiegelingen? Dan is deze TV vanwege het matte scherm absoluut een aanrader!

Pluspunten

• Echt uitstekend mat scherm
  • Weinig tot geen reflecties
  • Mooie indruk beeldkwaliteit

Minpunten

• Vermoeiende instellingen....
  • Geluid matig

In onze lichte woonkamer ergerde wij ons al langere tijd aan de weerspiegelingen op het scherm. Vaak kon je door de helderheid op te krikken nog wel wat zien maar ook dan zag je nog steeds weerspiegelingen. Nadat ik bij een grote winkelketen de schermen naast elkaar zag was het ongeloof bij de aanblik van de Samsung Neo QLED bijzonder opvallend: geen schittering. Wel was daar natuurlijk weer de zgn. winkelmodus geactiveerd dus het beeld spatte er allemaal vanaf, wat mij betreft veel te veel.

Enfin, ik gokte erop dat al deze instellingen konden worden uitgezet. De bron van het materiaal moet goed zijn, is dat vaak ook en dan moet je niet allerlei foefjes of beeldverbeteraars hebben - maar dat is mijn mening ;-) Dat kunnen uitzetten van die foefjes bleek zo te zijn al moet je wel heel veel menu's doorlopen. Trek daar wat tijd voor uit maar het resultaat mag er zeker zijn. De kwaliteit vind ik echt geweldig. Beperk je tot het instellen van helderheid, contract, scherpte, kleur en voilá. Echt alle poespas uitzetten, het voegt weinig toe.

Een soundbar is wel weer aan te bevelen maar dat lijkt mij logisch. Er is een eArc aansluiting en een optische uitgang. In combinatie met Ziggo Next Mini kan zowel de tvbox als TV worden aan- en uitgeschakeld.

4K en HDR spettert van het scherm, HDR10 is nog niet helemaal 'je van het' maar daar moet ik misschien nog naar zoeken. Bij HDR10 heb je een zonnebril voor de ondertitels nodig maar is het beeld ca. 15% minder helder.

Het is momenteel mogelijk om een flinke korting te krijgen t.o.v. de adviesprijs en ook nog eens een cashback van Samsung. Uiteindelijk kostte de TV mij EUR 1000. ook door het inruilen van een 3 jaar oude Sony 4K tv.

Wel jammer dat je met het OS niet makkelijk lokale videobestanden kan afspelen zoals bij Android en bv. Kodi. Via Plex is het mij wel gelukt (Docker, server).

Heb jij ook een Samsung Neo QLED QN94F 43" Titanium, Zwart?

Standaard HDR is HDR10. Daarnaast heeft Samsung HDR10+, de tegenhanger van Dolby Vision.
Laat ik het anders formuleren: als ik op Netflix 4K + HDR zie is het beeld uitstekend. Als ik daar 4K HDR10+ zie is het niet OK (helderheid beeld blijft achter, titels branden op 200% eruit). Weet je misschien hoe dat komt?
Speel eens met de local dimming settings, daar valt redelijk wat verbetering te halen. Die superfelle ondertiteling op een te donker beeld ziet er inderdaad niet uit!
Misschien een rare vraag: Zit er ook een ingang in voor een CI+ module?
Het korte antwoord: nee.
Edit: je langere antwoord: ja, zie onderstaande reactie

[Reactie gewijzigd door RuudMb op 11 juni 2025 11:04]

Dat is ook toevallig! Vandaag wilde ik de verpakkingsdoos opruimen en wat kwam ik daar tegen? Een losse insteek CI-module! Het lijkt dus wel te kunnen.
Ik zat eerst op de TV zelf te kijken naar de insteekmodule maar dat blijkt dus achteraf een dubbele insteekmodule te zijn. Op de TV zit kennelijk een connector waarop dan de insteekmodule kan worden ingestoken en daar dan weer een insteekkaart :D
Hoe heb jij je zenders gedaan? Via een app van je aanbieder of toch via ci module?
Ik heb een box van Ziggo (Next mini) en maak geen gebruik van CI-module. De Samsung software heeft uiteraard allerlei app-mogelijkheden. Netflix bv. kijk ik dan rechtstreeks, zonder box maar via de TV-app.