Ik heb dit bord gekocht voor 429eu met een coupon op de Duitse Minisforum website (EU niet NL), aangezien hij daar leverbaar was.
Vergeleken met een mini ITX AM5 moederbord met PCIe gen 5 slot en een losse 16 core ryzen 9 CPU, kom je toch wel een heel stuk duurder uit. Het PCIe gen 5 slot is gewenst om wat headroom te houden voor latere GPUs en bifurcation opties.
De top3 goedkoopste mini ITX borden op moment van schrijven van deze reactie:
- ASRock Phantom Gaming B850I Lightning Wifi ~210eu
- ASUS ROG Strix B650E-I GAMING Wifi ~250eu
- ASUS ROG Strix B850-I GAMING WIFI ~280eu
Desktop CPUs met 16 cores:
- AMD Ryzen 9 7950X Tray ~500eu
- AMD Ryzen 9 9950X boxed ~535eu
Prestaties van desktop onderdelen liggen wat hoger, maar de TDP ook. In mijn SFF kast zou ik deze CPUs dan ook moeten tweaken om zuiniger te maken, waarmee je mogelijk al richting 7945HX niveaus gaat.
De 9950X zou iets ruim 20% sneller zijn op volle core load in synthetische benchmarks (Passmark). Voor gaming in huidige games zie je dat het aangeraden wordt een CCD uit te schakelen om acht cores hoger te klokken, waarbij dit verschil misschien nog lager uitvalt.
Het algemene verschil in verbruik voor die orde van prestatiewinst, vind ik het persoonlijk niet waard. Een toekomstige repurpose van dit bord (als krachtige NAS bv) gaat toch wat makkelijker.