Zotac Gaming GeForce RTX 5080 SOLID CORE Review
Van een RTX 3090 naar een 5080 gegaan om eindelijk 4K 120Hz haalbaar te maken.
DLSS 4 + MFG leveren top prestaties, alles draait vloeiend en responsief, zonder merkbare inputlag. Formfactor is fijn, energieverbruik redelijk.
Maar:
Raw performance is matig voor de prijs
16 GB VRAM is echt te krap in 2025
€1200+ is veel geld voor deze specs
Toch blij met de upgrade – vooral dankzij DLSS 4. Als er een 5080 Ti/Super met 24 GB komt, stap ik wel over.
Pluspunten
- Prima formfactor, niet zon bakbeest als 5090
- DLSS4 en MFG . veel extra FPS
- Helemaal top voor 4k
- Energieverbruik niet zo kranzinnig als 5090
Minpunten
- 16GB VRAM om te janken natuurlijk
- Raw performance ondermaats voor de prijs
- Prijs
- 4k 120FPS zeker niet altijd haalbaar zonder concessies te doen aan graphics settings
Een slimme upgrade met kanttekeningen
Als iemand die van een RTX 3090 komt, was het maken van een upgrade naar de RTX 5080 geen vanzelfsprekende keuze. Mijn 3090 heeft me vijf jaar uitstekend gediend – zeker met z’n royale 24 GB VRAM – maar in moderne games zoals Oblivion Remastered en Indiana Jones begon ik toch tegen de limieten aan te lopen. Mijn doel: 4K gaming op 120Hz. En hoewel DLSS Balanced/Performance me met de 3090 nog richting de 60fps wist te helpen, was het duidelijk dat het tijd werd voor iets nieuws.
De RTX 5080 stond al een tijdje op mijn radar. Ik wilde echter niet meteen 2000+ euro neertellen bij launch, zeker gezien de raw performance niet zo spectaculair is vergeleken met een 4080/ 4090 – laat staan een 5090. Maar toen de kaart eindelijk rond MSRP verkrijgbaar werd, heb ik de sprong gewaagd. En eerlijk is eerlijk: ik heb geen spijt.
Pluspunten
Prima formfactor
De 5080 is aanzienlijk compacter dan een 5090. Geen koelkast in je kast, geen nieuwe PSU nodig, geen gedoe met kabelmanagement. Heerlijk. Kon hem 1:1 wisselen met mijn 3090.
DLSS 4 en MFG: Gamechangers
DLSS 4 in combinatie met MFG (Multi-Frame Generation) levert echt indrukwekkende prestatieverbeteringen op. In de praktijk voelt het verschil enorm t.o.v. mijn oude 3090 – niet alleen qua FPS, maar vooral in hoe vloeiend alles speelt. Minder input lag, minder haperingen. Games voelen gewoon responsiever aan. Was bang voor merkbare input lag, maar het is juist minder dan vs mijn 3090.
Perfect voor 4K gaming
Ik game op een 4K 120Hz OLED scherm en dit is de eerste keer sinds jaren dat ik eindelijk weer écht profiteer van die refresh rate. DLSS 4 Quality of DLAA biedt geweldige beeldkwaliteit zonder merkbare nadelen. De visuele kwaliteit voelt nagenoeg gelijk aan native, Misschien mijn leeftijd (39) maar ik merk geen verschil met RAW frames – het ziet er gewoon strak uit.
Redelijk energieverbruik
Waar een 5090 je stroomrekening laat huilen, blijft de 5080 relatief bescheiden qua verbruik. Zeker in combinatie met DLSS is dit gewoon een veel efficiëntere kaart.
Minpunten
Raw performance vs prijs
Voor een kaart van ruim 1200 euro is de ruwe rekenkracht ietwat teleurstellend, zeker als je vergelijkt met een 4080 (Super). Je betaalt hier vooral voor de nieuwe features (DLSS 4/MFG), niet voor brute kracht.
Slechts 16 GB VRAM
Van een 3090 met 24 GB teruggaan naar 16 GB voelt... karig. Ja, het is DDR7, dus sneller en efficiënter, en DLSS helpt met VRAM-reductie, maar 16 GB is gewoon het minimum voor 4K gaming en content creatie in 2025. Zeker als je met dingen als Stable Diffusion/AI werkt.
Overigens is mijn 5080 net zo snel zoniet sneller met image generation.
Prijs blijft pittig
Hoewel ik blij ben dat ik geen 2K heb hoeven betalen, blijft 1200+ euro voor een kaart met deze specs en 16 GB aan VRAM eigenlijk wel aan de dure kant.
De RTX 5080 is misschien niet de brute krachtpatser waar sommige mensen op hopen, maar als je – net als ik – veel waarde hecht aan vloeiende gameplay in 4K, dan is dit een uitstekende upgrade. DLSS 4 en MFG leveren écht indrukwekkende resultaten op, en als je niet per se alles natively op 120fps wilt draaien, maar liever een combinatie van slimme upscaling en frametime stabiliteit, dan is dit dé kaart.
Voor nu ben ik dik tevreden. Maar als er een 5080 Ti of Super verschijnt met 24 GB VRAM, dan ga ik waarschijnlijk wel overstappen – vooral voor mijn creatieve workflows. Deze 5080 is gewoon nét niet “future proof” op dat vlak. Toch, als gamingkaart in 2025, op 4K 120Hz, is het zonder meer een hele fijne stap vooruit.