ASUS Prime Radeon RX 9070 XT OC Edition 16GB GDDR6 Review
11 mei 2025, laatste update op 11 mei 2025, 346 views
Rapporteer
Product gekocht
Prima prijs voor de prestaties die deze kaart geeft. Jammer dat er geen minimale verlichting op zit zoals bij sommige andere kaarten, maar dat is zeker geen dealbreaker.
Pluspunten
- Draait stil en koel (met fysieke switch voor quiet/performance config)
- Competitief geprijsd
- AMD Adrenalin is ondertussen top
Minpunten
- Geen RGB, ook geen minimale verlichting van het logo
Ik kocht deze kaart ter vervanging van een MSI 3080Ti Gaming X Trio.
Na bijna 20 jaar Nvidia is dit de eerste keer dat ik kies voor een kaart uit het kamp van AMD.
Bij eerdere generaties heb ik deze overstap nooit durven maken omdat je al wel eens hoorde over tegenvallende drivers. Daar heb ik nog niets van gemerkt, en op vlak van software bevalt het allemaal prima.
Ik zou zelfs durven zeggen dat de software van AMD veel moderner en gepolijster aanvoelt dan wat je vandaag de dag krijgt bij Nvidia.
Over de kaart zelf: die doet wat ze moet doen zonder al te veel toeters en bellen.
Ze is iets compacter dan mijn vorige kaart en daarbij misschien ook wel iets luider, maar ik vind ze persoonlijk nog altijd meer dan stil genoeg. Ze komt nauwelijks boven mijn case fans uit onder load.
Het is ook wel handig dat je met een fysieke switch op de kaart kan wisselen tussen een quiet en performance configuratie.
Zelf heb ik ze in performance mode draaien, en ook dan blijft ze eigenlijk zeer koel en stil, met GPU temps van rond de 60 graden (case: Silent Base 802 van bequiet).
Ik koos voornamelijk de Prime OC gezien de prijsstelling: tegenover andere 9070XT's, maar ook tegenover de 5070Ti's.
Dit is op moment van schrijven een van de goedkoopste varianten, en daarbij ook eentje die gebruik maakt van een 3x 8-pin connector in plaats van 2x. Misschien valt er daardoor nog iets meer uit deze kaart te halen?
Misschien een klein minpuntje, maar wel te begrijpen gezien de positie van deze kaart in het segment: het is wat karig als het op verlichting aankomt.
Misschien had toch minstens het Asus logo in het wit verlicht mogen zijn.