€ 99,90 bij Megekko
  3. Willen (2.283) Hebben (791)

Noctua NH-D15 Bruin Review

ABD
9 mei 2025, laatste update op 9 mei 2025, 157 views Rapporteer
Product gekocht 0

Reviewer pclinde refereerde in 2020 al aan de fenix die uit de as herrijst met het uitbrengen van de zwarte chromax.black. Mijn origineel gekleurde D15 herrijst als fenix uit de as door de AM5 beugel die Noctua haar klanten gratis opstuurt.

Pluspunten

• Duurzaam
  • Kwaliteit
  • Prijs / kwaliteitverhouding
  • Service
  • Uitstekende koelprestaties

Minpunten

• Heel erg groot, denk om hoogte ram reepjes
  • Aan de prijs

Ik heb dit model 8 jaar geleden voor €85,95 gekocht voor een zelfbouw PC. Ik koos voor luchtkoeling ipv waterkoeling omdat de radiator van de waterkoeling ook luchtgekoeld wordt en de prestaties destijds nagenoeg hetzelfde waren. Mijn kast is - bewust gekozen - dicht, want ik hou je niet van kermisverlichting, dus ik kan het mooie digitale schermpje op het koelblok toch niet zien. Deze Fractal Design Define C is overigens erg klein voor een ATX kast en daar past de D15 prima in.

De prestaties van de D15 zijn altijd top geweest, de i7 7700K die in mijn originele systeem zat bleef altijd zeer koel en de fans zijn in rust hoorbaar maar vrij stil. Tijdens gamen maakt de GPU meer geluid, dus dat valt niet op. De CPU temperatuur bleef altijd ca 50 graden bij normaal gebruik tot een graad of 60 bij gamen.

6 weken geleden heb ik een upgrade gedaan naar een AMD 7700 met AM5 socket en daarvoor had ik uiteraard geen beugel. Noctua stuurt je gratis een beugel toe wanneer je de aankoopbewijzen van je koeler en je nieuwe moederbord upload. Dat is wat ik topservice noem. Je koeler krijg een extra leven en de aanschafprijs, die op 8 jaar eigenlijk wel meeviel, wordt nog lager. De AMD 7700 wordt standaard geklokt warmer dan de i7 7700K, maar dat blijft nog binnen de perken. Ik moet nog gaan undervolten, ik wil gedurende een periode kijken of mijn systeem stabiel blijft met een standaard XMP overgeklokt setje geheugen zonder EXPO(6400/32-39-39-102), wat vooralsnog het geval is gebleken.

NB: Ik zou aanraden om te betalen voor een snellere verzendservice dan de gratis standaard DHL eCommerce* verzendservice, want het duurde 2 weken. Ik dacht mijn nieuwe processor moet ook van ver komen, Duitsland, en Oostenrijk is niet veel verder weg, dus ik laat het zo want die CPU is waarschijnlijk net zo lang onderweg. Dat was een misvatting. Het moederbord en ramgeheugen waren binnen een dag bezorgd, de CPU was er binnen een paar dagen, de beugel kwam 2 weken later binnen. Ik wil extra duidelijk maken dat dat aan mij lag en niet aan Noctua, want ik had kunnen betalen voor verzenden.

Hoe dan ook, kies je voor luchtkoeling, neem een Noctua. Dat merk gaat veel langer mee.

PS de G.skill Ripjaws S5 F5-6400J3239F24GX2-RS5K die ik heb gekozen bij deze upgrade zijn slechts 33mm hoog en passen makkelijk onder de D15 zonder dat je de verstelbare koeler hoeft te verhogen. Dat kan overigens wel, je kunt zelf bepalen. In de bios van de Gigabyte B650 AORUS ELITE AX V2 kun je kiezen voor XPM geheugensettings en het systeem is al een maand superstabiel.

*3 weken geleden toevallig een pakketje retour gestuurd. Dat ging ook via DHL eCommerce en dat ging ook zeer traag.

Heb jij ook een Noctua NH-D15 Bruin?