Introductie:
Na een lange tijd wachten/zoeken, en een beetje geluk qua timing, heb ik uiteindelijk deze Gigabyte RTX 5080 Windforce OC SFF kunnen aanschaffen voor MSRP (1190,-).
De kaart kwam ook met een gratis game (DOOM: The Dark Ages, van NVIDIA) en een 20eu Steam voucher bij het plaatsen van een review (van Gigabyte, maar nog in afwachting hiervan). Gezien de huidige markt vind ik deze RTX:5080 voor de MSRP, zeker i.c.m. de acties, een net geprijsd product. Het is echter wel lastig om de kaart te vinden voor MSRP, maar de situatie lijkt stilaan te verbeteren...
Mijn situatie:
Mijn huidige game computer, een 5950X met RTX 3080 Ti Founders Edition (FE), heb ik omgebouwd naar een Small Form Factor (SFF) micro-ATX behuizing (Lian Li A4). Deze zal worden ingezet op de begane grond ('down'grade) voor VR doeleinden. Dit betekend dus een upgrade naar een nieuwe game computer (met oude behuizing, en koeling) met RTX 5080. Maar, aangezien die upgrade nog gaande is ten tijde van het schrijven van deze review, heb ik de Gigabyte RTX:5080 nu tijdelijk ingezet in bovengenoemde VR bak (om te testen).
Opmerking:
Voor de RTX 5080 vind ik de MSRP prijs al meer dan voldoende, zeker t.o.v. de RTX 4080 Super die een jaar geleden voor rond de 1050,- euro te koop was (kijkend naar een soortgelijk Gigabyte model, ter referentie). Dit betekend dat ik uiterst bereid was om de MSRP te betalen. De modellen boven MSRP vind ik persoonlijk niet voldoende meerwaarde bieden (qua performance, maar ook qua uiterlijk, etc.). Jammer genoeg moet je, anno 2025, een aardige portie geduld hebben om de RTX 5080 voor MSRP te vinden en te kunnen kopen (en stiekempjes moet je hier ook best wat moeite in steken en/of geluk hebben).
Key-features
Tijdens de oriëntatie-fase (voor aanschaf) waren er al een aantal interessante eigenschappen op te merken voor de
Gigabyte RTX 5080 Windforce OC SFF:
- 1 van de weinige RT 5080 MSRP kaarten
- 'SFF-ready' formaat, wat tevens zo een beetje de max is voor mijn huidige cases (Lian Li A4 en NZXT H700 Nuka Cola edition met push-pull 360mm rad aan de voorzijde)
- Heeft een vapor chamber (hopend dat dit een betere koeling geeft en/of minder geluidproductie)
- Dual-bios (een ‘silent’ en ‘performance’ bios)
- Met een kleine factory overclock (2670MHz t.o.v de 2617MHz referentie)
- Power limit instelbaar op 111% (via MSI afterburner)
De laatste 4 eigenschappen zien we doorgaans niet op de MSRP modellen. Dit vond ik direct een meerwaarde van deze Gigabyte t.o.v. menig ander RTX 5080 MSRP model (incl. de FE).
Unboxing:
Het geheel zit netjes en goed verpakt (schuim). Het viel me overigens wel op dat de doos niet met plakkertjes was dichtgeplakt. Dit gaf me initieel een zorg dat ik een al gebruikte GPU (of baksteen) had gekregen. Maar niets was gelukkig minder waar (kan ik me ook niet voorstellen van Megekko)… het anti-statische zakje met de GPU erin was gewoon netjes verzegeld (met 4 plakkertjes).
Wat zit er in de doos:- Een envelop… met 2 boekjes (voor de RTFM momenten): handleiding GPU en handleiding anti-sag bracket
- Een 3x PCIe 8pin naar 1x 12V-2x6 adapter
- Anti-sag bracket (een hoge en een lage, zie foto's)
- ... en niet te vergeten.. de RTX 5080!
En dat RTFM momentje had ik bij het in elkaar zetten van de anti-sag bracket. Die kan namelijk in meerdere oriëntaties in elkaar gezet worden. Goed dat dit boekje er dus bij zat!
Opmerking:
De anti-sag bracket handleiding is helaas niet te vinden op desbetreffende productpagina van Gigabyte (niet onder support, en ook niet te vinden via de zoekfunctie op de Gigabyte website). Hint (@ Gigabyte!): het zou ideaal zijn als deze ook via de productpagina (makkelijk) te vinden is.
De Gigabyte Windforce OC SFF (vs 3080 Ti FE)
De Gigabyte RTX:5080 Windforce OC SFF is een no-nonsense kaart met een net uiterlijk:
- Geen RGB (voor mij een voordeel… ik hoef dus niet moeilijk te doen om het software-matig uit te schakelen)
- Zwart metalen back-plate (gelukkig geen plastic)
- Zwarte PCB
- Zwarte plastic housing
- Zilver-kleurige 2-slot 'slot-bracket' (met 3x Displayport 2.1 & 1 x HDMI 2.1)
De slot-bracket had van mij eigenlijk ook wel zwart mogen zijn (zwarte case)... maar dat zien we eigenlijk bijna nooit..
Afmetingen en gewicht ('SFF-ready'):
- 304mm lang, 50mm hoog (2.5 slots), en 126mm breed
- Gewicht van 1.268kg
Dit is een paar cm langer, hoger en breder dan de RTX 3080 Ti FE (2 slots). De 3080 Ti FE is echter wel ~100gr zwaarder (ondanks zijn kleinere formaat). Ik krijg de indruk dat het gewicht van de Gigabyte RTX 5080 vooral in de koeling zit en die van de 3080 Ti vooral in de bouwkwaliteit.
De kaart heeft een klein (schattig) knopje om tussen de 'silent' en 'performance' bios te schakelen:
Vergeleken met de 3080 Ti FE (en vergelijk van gewicht):
De kaart voelt degelijk aan, maar wel met meer plastic dan de 3080 Ti FE (welke dan ook uitzonderlijk stevig is). Een nadeel vind ik wel dat de GPU enkel op 1 hoogte met de 'slot bracket' is bevestigd (met 4 schroeven, zie foto). Ik had dit liever aan zowel de bovenkant als de onderkant van de 'slot bracket' gezien (welke nu dus los zitten). Naar mijn mening geeft dit de Gigabyte een beperkte ophanging aan 2 punten (1x GPU slot, 1x een verticale positie aan de 'slot bracket'). Bij de 3080 Ti FE zijn de gehele 2-slots bevestigd aan de GPU (dus de onder
en bovenkant), wat een stevigere ophanging (3 punten) geeft.
Dit was ook te zien aan bij de installatie… De Gigabyte Windforce laat meer sag zien dan de 3080 Ti FE (ook al is die laatste ietsjes zwaarder). Zodoende is de anti-sag bracket voor deze Gigabyte 5080 naar mijn mening echt een vereiste. Gelukkig dat deze erbij zit.
[i]
Opmerking:
Ik weet nog dat de Gigabyte RTX 40XX modellen initieel last hadden van scheuren in de PCB (zoek op 'PCB cracking' issue). Dit vond plaats bij het 'haakje' (PCIe vergrendeling). Dit heeft destijds een re-design gekregen. Ik kan positief melden dat de Gigabyte 5080 een soortgelijke fix lijkt te hebben. Dit ‘haakje’ lijkt en voelt stevig (versterkt) aan op de RTX 5080. Dit was voor mij weer een zorg minder en geeft vertrouwen in de kwaliteit./i]
Installatie & anti-sag bracket:
De installatie ging gemakkelijk en de anti-sag bracket werkt goed. Het geeft het geïnstalleerde geheel een goede stevigheid. Het voetje van de bracket is licht magnetisch en blijft dus goed staan. De anti-sag bracket is overigens netjes via schroefjes verbonden met de GPU, wat bijdraagt aan een uiterst stevig geheel. Er zijn tal van manieren om de anti-sag bracket te bevestigen (zowel in het zicht als uit het zicht). Er is hier duidelijk goed over nagedacht.
Puur esthetisch:
Ik vind het persoonlijk een mooie kaart, met een ietwat serieus uiterlijk. Het is bijna compleet zwart met wat witte tekst + lijnen. Dit in combinatie met de zichtbare heatsink geven een mooi plaatje. In de tijdelijke case zit een mesh zijpaneel, dus enkel een 'open-case' foto van de geïnstalleerde GPU. Dit is niet de meest grote kast met een oude(re) ATX voeding, dus let niet te veel op de wirwar van kabels (door 3x PCIe 12V kabel). Wanneer de GPU zijn uiteindelijk plaatsje heeft gevonden in de andere case dan zal ik hier ook een foto van toevoegen..
12V-2x6 adapter:
De 12V-2x6 adapter ziet er netjes en betrouwbaar uit. De connector is wel compleet zwart (net als de socket op de GPU), dus wel goed opletten dat de connector goed in zijn socket zit. Qua kabelmanagement wordt het wel gauw een zooitje met de 3x PCIe 12V kabels in mijn case. Dit is voor mij weliswaar tijdelijk, maar geeft me wel de wens om voor het uiteindelijke systeem voor een ATX 3.0/3.1 voeding te gaan (met in ieder geval een enkele 12V-2x6 kabel).
De fans:
De 3 fans hebben winglets, wat ten voordele van de luchtweerstand zou moeten komen (zoals op een vliegtuig). Gigabyte noemt het een ‘hawk (havik) fan’, maar dan wel geïnspireerd door de vleugels van een adelaar (zo staat het vermeld op Gigabyte’s website). Maar alles terzijde, de details op de fans lieten me er wel even van genieten.
:strip_exif()/f/image/cNUmGy6vTcAqQUagfLrgiVmz.jpg?f=fotoalbum_medium)
De Gigabyte RTX 5080 in gebruik
Meteen na installatie gecontroleerd of alle 112 de ROPs aanwezig zijn, Yes! Het GPU-Z screenshot laat ook meteen het (inmiddels bekende) gebrek aan PhysX zien. Helaas is PhysX niet meer beschikbaar op de RTX 5080, wat ik toch wel een bijzonder gemis vind (Why NVIDIA? Why?). Betekend dat ik voor een aantal games toch de 3080 Ti zal (willen) blijven gebruiken. Te denken aan bijvoorbeeld: Batman Arkham games, de oudere Metro games en Borderlands 2.
:strip_exif()/f/image/PAJES3Dx1zusK0d9SZi1cRNQ.jpg?f=fotoalbum_medium)
Geluidproductie
Samengevat: Fans relatief stil onder load en (in zoverre nog) geen coil whine tijdens het gamen.
Ik heb de bios op ‘silent’ staan, aangezien deze voor mij koel genoeg blijft en de geluidsproductie minimaal is. De 'performance' bios maakt meer geluid, met maar een zeer gering temperatuur (en prestatie) voordeel. Neemt niet weg dat ik de voordelen van het hebben van een dubbele bios zeer waardeer (robuustheid bij flashen).
De fans schakelen zichzelf uit wanneer de kaart zich niet onder load bevind. Wel een merkwaardigheid: bij het starten en stoppen van de fans maken deze een lichte korte ratel. Niet geheel storend, maar wel aanwezig voor een kleine seconde voorafgaand aan en na het gamen.
Gelukkig heb ik tot nu toe weinig tot geen coil whine gehoord. Ik ben een zeer lichte coil whine alleen nog maar in een enkel menu'tje of bij extreem hoge FPS tegengekomen (Heaven benchmark). Ten opzichte van mijn 3080 Ti FE is dit een enorm verschil (daar is/was coil whine namelijk wel enorm hoorbaar).
Boost-clock en koeling
Tijdens Cyberpunk 2077 gaat de boost clock naar 2775Mhz (voor de reproduceerbaarheid heb ik voor deze review van de CP2077 benchmark gebruik gemaakt). De core temperatuur was hierbij max 71 graden Celsius (na 3 runs), met de VRAM temperatuur op ongeveer 73 graden Celsius. Dit allemaal met de stock fan-curve en de ‘silent’ bios. Qua max gemeten temperatuur vind ik dit zeer goed in een micro-ATX case (Lian Li A4). Verbruik is hier volgens MSI Afterburner max 333W. De fans blijven hierbij net beneden de 50% RPM, wat ietwat hoorbaar is, maar niet overweldigend aanwezig of storend (t.o.v. de 3080 Ti FE).
Prestatie versus 3080 Ti
Ik haal in deze benchmark met de 5950X (zonder OC of Core-Optimizer) een Average FPS van
65.3 (5120x1440, RT:ultra preset met DLSS @Quality). Met de 3080 Ti zat ik hier rond de
43 Average FPS. Ik vind deze 1.5x prestatieverbetering, na een kleine 4 jaar (voor ongeveer dezelfde aanschafprijs), eigenlijk erg matig. Dit is inherent aan de RTX 5080 welke geen uiterst grote verbetering laat zien t.o.v. de 4080 Super. Ik vind dit jammer, en had bij release betere verwachtingen van de 5080.
:strip_exif()/f/image/OgnsxY8GkBOnCnulKk6q2RkO.jpg?f=fotoalbum_medium)
Overclock en power limit (+ vervolg koeling)
De power limit is max instelbaar op 111%, wat gewoon bovengemiddeld netjes is, zeker voor een MSRP kaart. En, er is nog best wat extra performance uit de kaart te halen. Dit brengt de RTX:5080 qua niveau in ieder geval iets dichter bij de RTX 4090. Als gemakkelijke overclock draait het geheel stabiel met +400MHz op de core, +2000Mhz op het geheugen, en de 111% power limit. Ik denk dat dit nog verder te optimaliseren is (ook met een mogelijke undervolt), maar daar heb ik helaas nog geen tijd voor gevonden.
Wel gebruik ik deze overclock (met 111% power limit) graag om een indicatie te geven van de capaciteiten van de koeler en ook voor de mogelijke prestatie up-lift. Dezelfde CP2077 benchmark (5x direct na elkaar) geeft nu:
- Average FPS: 71.54 (5e run, ~10% up-lift t.o.v. 'stock')
- Boost clock: 3150MHz.
- Temperatuur core: 75 graden Celsius (5e run)
- Temperatuur memory: 76 graden Celsius max (5 runs)
Ik ben tevreden met deze makkelijke (+10%) prestatieverbetering, dus toch een klein pluspuntje voor deze generatie. De GPU blijft met deze overclock, in de micro-ATX case (met stille low-RPM case fans), onder de 80 graden. Een net resultaat qua koeling! De fans krijgen hierbij een snelheid net boven de 50% RPM, wat wel hoorbaar is, maar wederom niet als erg storend wordt ervaren. Wel verdient het nog verdere optimalisaties met een undervolt en ik ben nieuwsgierig hoe de prestaties gaan zijn in de grotere case.
Als probeersel ook dezelfde CP2077 benchmark (met dezelfde overclock) gedraaid met een vaste 38% fan speed op de GPU (niet hoorbaar!). Hier lopen de temperaturen wel op t/m 83 graden Celsius voor de core en 84 graden Celsius voor de VRAM. Dit zorgt, samen met stille case-fans, voor een nauwelijks te horen systeem. De boost-clock gaat in deze situatie naar de 3110MHz. Vergeleken met de 3080 Ti FE (welke veel meer geluid produceerde en tevens veel warmer werd) ben ik zeer te spreken over de 'Windforce' koeling op de Gigabyte RTX 5080. Het lijkt er op dat een stille game-ervaring (met een overclock) binnen handbereik ligt.
:strip_exif()/f/image/m56NJi0psqSc3pQk8rWtfE7e.jpg?f=fotoalbum_medium)
Samenvatting:
Ik vind de
Gigabyte RTX 5080 Windforce OC SFF een zeer goede kaart. Dit vooral vanwege de prijs (op/rond MSRP), 'SFF-ready' formaat, extra features (dual bios, power limit 111% mogelijk), relatief lage geluidproductie en de goede koeling.
Opmerking: dit neemt echter niet weg dat ik het persoonlijk nog steeds veel geld vind voor een x080 grafische kaart. De acties van Nvidia (gratis game) en Gigabyte (20eu steam voucher, TBD) werkten hier gelukkig wel ietwat verzachtend. Maar deze acties zullen niet oneindig duren en het is een ijdele hoop dat de prijzen (spoedig) richting de 1100 euro gaan zakken.
Bouwkwaliteit is netjes, maar benodigd wel een anti-sag bracket om sag te voorkomen. Aangezien de anti-sag bracket wordt meegeleverd (en ik het esthetisch niet erg vind om deze te gebruiken) ben ik hier dus tevreden. Over de ant-sag bracket is verder goed nagedacht (en zal in menig case passend te krijgen zijn). Wel zie ik dit eventueel als een punt van verbetering in de toekomst voor Gigabyte. Er mag best een wat completere bevestiging zijn (in hoogte) aan de 2-slots slot-bracket (voor extra stevigheid).
Qua uiterlijk vind ik het een zeer mooie kaart. Ik zou het beknopt omschrijven als:
strak,
serieus, en
industrieel (door zichtbare heatsink). Er zit geen RGB op deze kaart... voor mij is dit een voordeel (maar kan voor anderen zeer gemakkelijk een nadeel zijn). Daarbij is 'uiterlijk' natuurlijk een uiterst persoonlijk punt.