Acer Nitro XV272K LV Zwart Review
Deze monitor heeft voor de prijs waarvoor ik hem gekocht heb (277 Euro) uitzonderlijk goede kwaliteit.
Pluspunten
- Goede beeldkwaliteit en helderheid
- Veel beeldaansluitingen
- USB hub en 65W PD
Minpunten
- Standaard neemt veel diepte in
De Acer Nitro XV272K is een enorm goede 4K monitor. Ik had deze gekocht voor 277 Euro en op het moment van schrijven is de prijs zelfs gedaald naar 250 Euro. Heel goedkoop dus voor een 4K monitor met 160Hz refresh rate.
De monitor komt met alles wat je nodig hebt. Niet alleen komt het met een DisplayPort 1.4 kabel, maar ook met een HDMI 2.1 kabel, een USB-C 3.2 kabel en een USB-A naar USB-B 3.0 kabel. Ook opmerkelijk was dat de monitor met een kleurkalibratierapport kwam, waaruit blijkt dat de monitor een ΔE ≤ 1 heeft.
Het scherm is een IPS LCD. Het heeft dus weliswaar niet de donkerste grijstinten, maar het contrast is prima voor een LCD monitor. En aangezien een gelijksoortige OLED-monitor snel 800 Euro kost, is dit niet iets waarover te klagen valt.
Standaard is de helderheid beperkt tot naar schatting 250 cd/m², maar als men in de instellingen kijkt is er ook de mogelijkheid om de instelling “maximale helderheid” aan te zetten. Dit verhoogt de helderheid tot naar schatting 600 cd/m², wat een heel levendig beeld geeft. Dit is vooral ook belangrijk voor de HDR-modus. Ik heb voorlopig nog geen manier om dit te testen, maar voor console gamers zal het waarschijnlijk mogelijk zijn om HDR te activeren. Zelf ga ik deze monitor gebruiken voor de Nintendo Switch 2, dus wanneer die uitkomt kan ik het uittesten.
Naast het goede LCD-paneel zijn de aansluitingen van de monitor ook uitstekend. Je hebt twee HDMI 2.1 aansluitingen, één DisplayPort 1.4 aansluiting, en ook nog één USB-C aansluiting voor DisplayPort en 65W Power Delivery. Dat zorgt er natuurlijk wel voor dat de voedingsadapter groot is. Deze is namelijk 180W, meer dan mijn huidige gaming laptop, wat cable management uitdagender kan maken.
Ook heeft de monitor een USB hub. De snelheid is gewoon USB 3.0, niet slecht maar ook niks speciaals. Er zijn vier poorten: twee aan de zijkant en twee aan de achterzijde. Van de poorten aan de zijkant is er één aangegeven als een oplaadpoort, waarschijnlijk 7,5W. De hub kan zowel via USB-B als via USB-C aangesloten worden. Volgens mij is er ook een instelling om deze te allen tijde aan te houden, maar dat moet ik nog controleren. De poorten aan de achterzijde kunnen overigens lastig zijn om in te pluggen, deze zijn namelijk gestapeld waardoor er niet veel ruimte is voor grotere USB kabels en apparaten.
De standaard is zeer goed. Hij is in hoogte verstelbaar, is te kantelen en kan ook ronddraaien. Dat laatste is handig voor het inpluggen van kabels. Het enige nadeel daaraan is dat de standaard cirkelvormig is, in tegenstelling tot sommige monitoren van andere merken die een tweepotige hoekige voet hebben. Daardoor is de standaard dus dieper, waardoor sommige beeldschermverhogers niet geschikt zijn hiervoor. Maar hij ziet er op zijn minst professioneler uit op deze manier.
Al met al dus een uitstekende monitor voor de prijs. Wellicht koop ik er zelfs een tweede bij!