€ 106,77 bij CAPS

be quiet! Pure Base 501 DX Black Review

WD3003 Testpanel
4 mei 2025, laatste update op 6 mei 2025, 372 views Testpanel

be quiet! Pure Base 501 DX Black

Na de selectie begon ik nieuwsgierig met de Pure Base 501 DX, en ik was meteen onder de indruk. Hij is lekker compact, voelt solide, en installeren gaat soepel dankzij de slimme indeling. Het donkere geharde glas en de lichte behuizing geven een strakke look. Wel mis ik standaard een fan-hub, GPU-steun en rubberen grommets voor net kabelmanagement. Wie bereid is die extra’s zelf aan te schaffen, krijgt zo een praktische en betaalbare case.

Pluspunten

• Robuust gebouwd
  • Strakke vormgeving
  • Ruim voor zijn formaat
  • Kabels goed te managen, maar...

Minpunten

• Luidruchtiger dan verwacht
  • Vrij kaal voor de prijs
  • Geen grommets of goede mogelijkheid om kabels weg te werken

Review: Be Quiet! Pure Base 501 DX

Introductie
Na mijn inschrijving om dit product (eventueel) te mogen reviewen – wat ik natuurlijk uiteraard weer vergat – ontving ik tot mijn verrassing het bericht dat ik geselecteerd was. Maar waar begin je zo’n eerste review? Gelukkig biedt Tweakers uitgebreide richtlijnen en schakelde ik mede-tweaker Jelte,89 in. Onder het genot van een biertje en droog worstje gingen we aan de slag.
Verpakking
De Pure Base 501 DX arriveerde keurig verpakt in een stevige kartonnen doos, met rondom piepschuimblokjes die de behuizing op zijn plek hielden. Een onbedoelde ‘valtest’ tijdens het verplaatsen van de doos bevestigde de degelijkheid daarvan. Eenmaal uitgepakt valt direct op dat de case compacter is dan verwacht. Hij is licht van gewicht, maar voelt verrassend stabiel aan.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/tLesSBKAoP07ixPt1czkZxNt.jpgAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/trR9tonrOqZeZIQs5Ie8OOYA.jpgAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/wxeMz7iKFkZdeXSvmR1JAtqZ.jpg
Buitenzijde van de case
Het voorpaneel bestaat uit een mesh-rooster, bedoeld om de luchtstroom te optimaliseren. Mijn enige zorg is stofophoping op de lange termijn, maar dat zien we later wel. Het I/O-paneel biedt één USB-C-poort, twee USB-A-poorten, de powerknop, een 3,5 mm AUX-ingang en twee knoppen om RGB-kleur en ­-animatie aan te passen.
Leuk detail: de RGB-strip is vastgezet met zestien schroeven voor extra stevigheid.
Het zijpaneel van getint gehard glas is eveneens licht van gewicht. We vragen ons wel af hoe stevig deze is, gezien het flinke verschil in gewicht en dikte met de Sharkoon TG5 Pro RGB.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/nUavB68jgCfTv2STMQCJYfeE.jpgAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/F9gFXTPBmiAdWick6P3Qs5Iq.jpg
Binnenzijde case
Standaard zitten er drie 140 mm-fans in: één voorin, één achterin en één bovenop. Aan de rechterzijde is geluiddempend materiaal aangebracht, wat bijdraagt aan een stillere werking. Helaas is dit het enige geluidsabsorberende materiaal dat we tegenkwamen.
Alle kabels naar het I/O-paneel zijn keurig weggewerkt.

De volgende onderdelen kun je eenvoudig verwijderen of verplaatsen:
• HDD-brackets
• Uitneembaar paneel voor twee 2,5″ schijven
• Stoffilter onderzijde
• Stoffilter voorzijde (als een soort deurtje)
• Magnetisch bovenzijde-filter
• Accessoires voor verticale GPU-montage
• Doosje met bevestigingsmateriaal

Voor het magnetische bovenzijde-filter had ik graag nog een tweede, onderliggend filter gezien. Na verloop van tijd zal dit filter stof aantrekken en de strakke uitstraling verloren laten gaan; een dubbele filterlaag zou dit voorkomen. De voeding wordt netjes verborgen achter een shroud, met een uitsparing aan de achterkant voor kabels. Leeg voelt de behuizing licht aan, maar bij lichte druk buigt hij niet.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/b8IUkqoEPdcesheZ7MIP14of.jpgAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/DbYXVLWYBlbEY7VZqDUdSFP4.jpg
Bouwgemak
Voor onze test kozen we ervoor een bestaand systeem over te zetten. De specificaties hiervan vind je iets verderop in deze review, onder het kopje 'Temperaturen'.

De kast biedt royaal ruimte en talrijke uitsparingen voor kabels en componenten. Bij het verplaatsen van de front-fans misten we aanvankelijk ruimte, maar dat loste zich snel op door de SSD-bracket los te schroeven. Het ATX-moederbord past probleemloos en het I/O-shield liet zich eenvoudig inbrengen.
De voeding monteer je via de zijkant in plaats van achteraan. Kabels routen gaat verder vlot, maar het ontbreken van rubberen grommets bij de doorvoeren zorgt voor een minder strakke afwerking. Achter het zijpaneel is er echter voldoende ruimte voor net kabelmanagement. Wel missen we een fan-hub en GPU-support; in deze prijsklasse mogen die, al was het in eenvoudige vorm, wel standaard aanwezig zijn.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/WMpWusFRvp6lUInD9Sme0T04.jpgAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/iwnMJzgwdUzPpN8R7UkdY7br.jpgAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/4GhjoqQXUlrKVqX6Ib9Rn3cY.jpg
Modbaarheid
Dankzij de verwijderbare schijvenbrackets, kabeldoorvoeren en verticale GPU-montageopties leent de Pure Base 501 DX zich uitstekend voor custom builds en toekomstige upgrades. Het ontbreken van een fan-hub beperkt dit wel enigszins, maar voor de meeste gebruikers blijven de uitbreidingsmogelijkheden royaal. Uiteraard is een third-party fan-hub eenvoudig zelf toe te voegen.
Temperaturen
Om de koelprestaties te vergelijken, gebruikten we onderstaand systeem, voorheen in een Sharkoon TG5 Pro RGB:

• Gigabyte RTX 3070
• Intel Core i7-8700K
• CoolerMaster Hyper 212 Halo
• 3× 120 mm intake-fans voorin
• 1× 120 mm exhaust-fan achterin

Helaas is de vergelijking niet volledig gelijk door de verschillen in fan-opstelling. We verplaatsten de topfan naar voren om de luchtstroom redelijkerwijs gelijk te trekken.

Oude case, Time Spy: max CPU 77 °C, GPU 83 °C
Oude case, Port Royal: max CPU 62 °C, GPU 83 °C
Nieuwe case, Time Spy: max CPU 70 °C, GPU 83 °C
Nieuwe case, Port Royal: max CPU 53 °C, GPU 83 °C

Met name de CPU presteert duidelijk beter: 7 °C koeler in Time Spy en 9 °C koeler in Port Royal. Een extra top-fan kan nog wat extra winst opleveren.
Geluidsvergelijking
Zonder decibelmeter baseerden we ons op een “op-het-oor”-vergelijking met de Sharkoon-case. De Pure Base 501 DX is zonder twijfel de stilste van de twee. Bij diverse toerentallen hoorden we geen trillingen of hinderlijke frequenties: de fans draaien soepel en vrijwel geruisloos.
Prijs
Hoewel de Pure Base 501 DX veel potentie biedt, voelt hij voor de gevraagde prijs relatief kaal aan. Het ontbreekt aan een fan-hub, GPU-support en rubberen grommets voor net kabelmanagement, wat in deze prijsklasse wel verwacht mag worden. Daardoor weegt de prijs-kwaliteitverhouding voor mij niet op tegen de concurrentie.
De Pure Base 501 DX is een degelijk ontworpen en stabiele midtower met een strak uiterlijk en uitstekende koelprestaties. Dankzij het mesh-front, de drie 140 mm-fans en het geluiddempende paneel verlaagt hij de CPU-temperaturen met 7–9 °C. De royale binnenruimte, demonteerbare schijvenbrackets en verticale GPU-montageoptie maken hem zeer aanpasbaar voor custom builds.
Toch voelt de behuizing voor de gevraagde prijs relatief “kaal” aan door het ontbreken van standaard extra’s zoals een fan-hub, GPU-support en rubberen grommets. Voor wie deze accessoires los wil aanschaffen, is het een stijlvolle en efficiënte keuze; wie een volledig uitgeruste case zoekt zonder extra investering, vindt elders betere alternatieven.

Heb jij ook een be quiet! Pure Base 501 DX Black?