Reolink Video Doorbell PoE (D340P), met Chime Review
Ik heb de Reolink Video Doorbell PoE gekocht om realtime meldingen te ontvangen van wie er voor mijn deur staat, zonder afhankelijk te zijn van cloudopslag. De beeldkwaliteit is uitstekend, de installatie ging vlot en het systeem werkt via mijn eigen netwerk en server – precies wat ik zocht. Alleen de gespreksfunctie is praktisch onbruikbaar door de vertraging. Verder is dit een solide keuze voor wie waarde hecht aan privacy en controle.
Pluspunten
- Geen abonnement
- Goede beeldkwaliteit, zowel overdag als in infrarood
- Werkt stabel en betrouwbaar via PoE
- Lokale opslag mogelijk via SD-kaart of eigen server
- Integratie met Home Assistant
- Installatie is eenvoudig
- Handige pushnotificaties
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
- Communicatie via app met enorme vertraging
- Bewegingsdetectie genereert veel opnames in drukke straat
- Instellen van RTSP/streaming vereiste handmatige config
- Ouderwetse browserinterface
Waarom deze aankoop?
Ik wilde weten wie er voor de deur staat, zonder afhankelijk te zijn van het geluid van de deurbel zelf. Een notificatie met beeld op mijn telefoon geeft me controle en gemak – vooral als ik aan het werk ben op zolder of geen zin heb om zomaar open te doen (voor buurkinderen, verkopers, etc.).
Waarom dit product?
De Reolink Video Doorbell PoE biedt precies wat ik zocht: een bekabelde videodeurbel met lokale opslag. Ik wilde niet werken met batterijen en geen cloudgebruik afdwingen. Deze deurbel maakt opslag op SD-kaart en/of via FTP naar een eigen server mogelijk. Via PoE (Power over Ethernet) wordt zowel voeding als netwerk via één kabel geleverd, wat de betrouwbaarheid verhoogt.
Waarom geen alternatief gekozen?
Ik heb gekeken naar bekende alternatieven zoals Ring en Nest, maar die vereisen cloudgebruik en/of abonnementen. Eufy leek qua privacy beter, maar ik wilde volledige controle via mijn eigen server. Reolink was een van de weinige met PoE-ondersteuning, lokale opslag én goede integratie met Home Assistant.
Gebruikservaring & prestaties
De beeldkwaliteit is uitstekend, zowel overdag als ’s nachts. Bewegingsdetectie werkte té goed in mijn straat, maar is eenvoudig aan te passen. Pushmeldingen zijn snel en duidelijk – dankzij Telegram-integratie in Home Assistant zie ik direct wie er aanbelt. De videofeed is stabiel en de app werkt prima voor terugkijken van opnames. De enige serieuze tegenvaller is de gespreksfunctie: door de vertraging is het niet praktisch bruikbaar om met bezoekers te praten.
Onderhoud & gebruiksgemak
Eenmalig instellen van FTP en Home Assistant-integratie vroeg wat uitzoekwerk, maar sindsdien loopt alles soepel. De app is overzichtelijk en doet wat het moet doen. Updates worden automatisch geïnstalleerd. Er is geen noemenswaardig onderhoud nodig.
Bouwkwaliteit
De deurbel voelt solide aan en ziet er netjes uit aan de gevel. De browserinterface voor geavanceerde instellingen oogt gedateerd, maar is functioneel. De app is gebruiksvriendelijk, al is de gespreksvertraging een gemiste kans.
Prijs
Voor ongeveer €80 is dit een zeer competitieve prijs. Je krijgt veel waar voor je geld: goede hardware, stabiele software, PoE-ondersteuning en geen vendor lock-in via cloud. In vergelijking met abonnement-gebaseerde alternatieven is dit een uitstekende deal.
Tot slot
Als je op zoek bent naar een videodeurbel zonder afhankelijk te zijn van cloudopslag of abonnementen, dan is de Reolink Video Doorbell PoE een sterke kandidaat. Verwacht geen naadloze communicatie met bezoekers, maar voor het ontvangen van meldingen en zelf beheren van videobeelden is dit een topkeuze.