Ik zal hieronder snel een korte review schrijven voor mensen die geinteresseerd zijn in deze monitor omdat deze nu (deze week) plotseling voor een lage prijs over de toonbank gaat. Ik kan er geen uitgebreide review van maken omdat ik weinig tijd heb. Mijn bedoeling is mensen een beetje te waarschuwen voordat ze tot koop overgaan. Het is niet voor niets dat hij zo goedkoop is (zie hieronder).
Voordelen:
a. Aantrekkelijke prijs voor een PVA scherm (c-PVA om exacter te zijn)
b. Goede natuurlijke kleuren en zeer goed contrast, zeer scherp beeld. Zwart is echt zwart. Veel detailweergave. Absoluut beter dan de meeste TN-panels.
c. Het panel werkt als een 8 bits (maar in werkelijkheid een 6-bits plus Hi-FRC. Je merkt er in de praktijk niet echt wat van). M.i. geschikt voor eenvoudige en licht-professionele fotobewerking, maar niet voor semi-prof of het echte werk.
d. Wide viewing angles. Kleuren blijven constant als je je hoofd beweegt. De gamma-shift en contrastverlies die bij PVA schermen wordt genoemd vind ik in de praktijk hier wel meevallen.
e. Er is niet echt veel 'black crush', maar dit heb ik niet uitgebreid getest. De voorganger, de F2380, had wel veel black crush (= donkere details worden als zwart weergegeven, worden door het zwart overspoeld).
f. Verrassend laag energieverbruik.Bij brightness=10 schommelt de energiemeter tussen 19 en 20 Watt, bij brightness=30 (is al behoorlijk fel) loopt die op naar 24 Watt.
g. Nul komma nul pixelfouten.
Nadelen:
a. Het gebruikte materiaal oogt wat goedkoop (glanzend zwart plastic). Het is op zich wel okee, al heb ik liever een matzwarte. Smaak is subjectief. Van een afstand ziet de monitor er best sjiek uit. Het glanzende zwarte plastic trekt trouwens behoorlijk veel stof aan.
b. Monitor wiebelt mee als tafel wiebelt; niet echt stabiel dus. Wel VESA-gaten aanwezig.
c. In een korte kleurentest heb ik duidelijk(veel) banding opgemerkt (in de donkere schakeringen) . In de praktijk zie ik er niet echt veel van terug)
d. Alleen VGA kabel geleverd (en natuurlijk power kabel), maar geen DVI kabel.
e. Het scherm is absoluut niet geschikt voor (snelle) games. Veel ghosting, smearing.
f. Blauw LED lampje is iets te fel en kan niet uitgezet worden.
g. En hier is het grote nadeel: de monitor ZOEMT verschrikkelijk. Zodra ik de monitor aanzet begint hij te zoemen. Ik heb aan alle instellingen gesleuteld (o.a. helderheid en contrast) . Ik heb ook geprobeerd alle sleuven provisorisch te dichten, dit hielp maar een beetje. Ik hoor het dan nog steeds uit de voorkant van het scherm komen. Het zoemende geluid is zeer irritant en is al op een halve meter te horen en overstijgt het geluid van mijn (redelijk rustige) pc (die onder het buro staat). Ik heb geprobeerd het geluid te negeren maar het was simpelweg te aanwezig. Nu wist ik wel dat Samsung wat betreft zoemende, piepende monitoren heer en meester is maar dit oversteeg echt alles. Ze hebben wederom bezuinigd op de interne voeding en/of backlight systeem. Ik wens kopers veel sterkte. Misschien is hier een beetje geluk nodig?
Hilarische reactie van iemand bij wie zijn tweede 2333T plotseling na een paar stille weken begon te zoemen (zijn eerste zoemde vanaf het begin al en had ie schijnbaar aan zijn slechthorende schoonouders gegeven):