Tenways CGO009 Zwart Review

Guneyd Testpanel
29 april 2025, laatste update op 1 mei 2025, 57 views Testpanel

Tenways CGO009 Zwart

De Tenways CGO009 is een bijzonder goed doordachte e-bike, gebouwd met oog voor detail, gebruiksgemak en design. Hij is strak vormgegeven, rijdt heerlijk, is onderhoudsarm dankzij de riemaandrijving, en biedt slimme functies zoals GPS-tracking.

Voor mij persoonlijk is het misschien iets té perfect — ik gebruik fietsen ook als vorm van beweging, en dat aspect raak je hier grotendeels kwijt. Maar dat zegt meer over mijn voorkeur dan over de fiets. Als jij op zoek bent naar een stijlvolle, snelle en betrouwbare stads-e-bike, dan is de CGO009 absoluut een topkandidaat.

Pluspunten

• Stijlvol, strak design
  • Onderhoudsarme riemaandrijving
  • Goede bouwkwaliteit
  • Intuïtieve en krachtige ondersteuning
  • Lichtgewicht voor een e-bike (18 kg)
  • Slimme app met GPS-tracking

Minpunten

• Geen vering
  • Standaard staat wat onhandig geplaatst
  • Actieradius realistisch, maar niet uitzonderlijk
  • Beperkt stuurdisplay

Het was de eerste keer dat ik meedeed aan een testpanel, maar het is zeker een ervaring die ik iedere Tweaker kan aanraden. Na gereageerd te hebben op een oproep op de site werd ik, samen met een aantal andere Tweakers, uitgenodigd in Amsterdam om de nieuwe e-bikes van Tenways te testen. Er waren twee modellen beschikbaar: de CGO800S en de CGO009. Mijn keuze viel op de CGO009, vooral vanwege het sportievere uiterlijk.

De aftrap vond plaats met een leuke en goed georganiseerde scavenger hunt door Amsterdam, waarbij we de fietsen direct in de praktijk konden testen. Daarna mocht ik mijn testmodel mee naar huis nemen (per trein) en kon het echte testen beginnen.

Mijn situatie

Voor wat context: ik heb geen rijbewijs en heb er in Rotterdam eigenlijk nooit een nodig gehad. Ik fiets overal naartoe. Mijn dagelijkse woon-werkverkeer is zo’n 6 km enkele reis. Voor deze testperiode heb ik mijn normale stadsfiets volledig ingeruild voor de Tenways CGO009. Mijn enige eerdere ervaring met een e-bike was met een Uber Lime deelfiets, dus ik had weinig referentiemateriaal — maar dat maakte deze test des te interessanter.

Eerste indruk

Toen we bij de fietsenzaak in Amsterdam aankwamen en daar een rij CGO009’s klaarstond, viel meteen op hoe strak en modern deze e-bike oogt. Geen ouderwets ontwerp met een batterij op de bagagedrager, maar een gestroomlijnd, futuristisch frame waar alles in geïntegreerd is. Je ziet in één oogopslag dat dit een premium product is. Ook het gevoel van het frame bevestigde dat: glad, solide en met een hoogwaardige afwerking.

Design en bouwkwaliteit

Het design van de CGO009 doet denken aan merken als VanMoof of Cowboy, met zijn dikke frame en weggewerkte kabels. Hij oogt sportief en minimalistisch, maar voelt robuust aan. De afwerking is netjes, zonder losse onderdelen of rammeltjes.

De e-bike heeft een carbonriem in plaats van een ketting, wat het onderhoud vereenvoudigt en zorgt voor een stille rit. Verder zijn er handige kwaliteit-van-leven-details: het zadel is met standaardgereedschap eenvoudig in hoogte verstelbaar en de accu is met een sleutel in 3 seconden te verwijderen — ideaal als je hem binnen wilt opladen.

Actieradius

Tenways claimt een actieradius van 70 km, en dat blijkt verrassend realistisch te zijn. Onder normale omstandigheden (redelijke temperatuur, gemiddeld tempo, geen bergen) haalde ik doorgaans iets minder dan dat — maar als je uitgaat van circa 60 km, kom je eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. En laten we eerlijk zijn: niemand gelooft toch nog dat fabrikanten hun actieradius onder ‘real world’ omstandigheden opgeven?

Rijgedrag en comfort

De CGO009 fietst soepel en licht. De motor (250W, 45Nm koppel) ondersteunt intuïtief via een trapkrachtsensor, wat natuurlijker aanvoelt dan de goedkopere rotatiesensoren. De fiets voelt direct en responsief aan, vooral op vlakke wegen.

Wat je mist, in vergelijking met bijvoorbeeld de CGO800S, is vering. Dat voel je meteen op klinkers, stoepranden en slecht wegdek. Niet oncomfortabel, maar zeker iets om in je afweging mee te nemen als je in een stad woont met minder glad asfalt.

Bediening en display

De bediening is minimalistisch: een aan/uit-knop aan de linkerkant van het stuur en een klein LED-display rechts. Hier zie je drie blauwe stippen voor de acculading en drie streepjes voor de ondersteuningsniveaus. Eenvoudig en effectief, maar zonder overbodige toeters en bellen.

Ik reed eigenlijk standaard op de hoogste ondersteuning. De fiets helpt dan krachtig mee tot 25 km/u, maar met wat extra inspanning tik je ook makkelijk de 28 km/u aan. Pas als je de motor uitzet, merk je hoe sterk de ondersteuning eigenlijk is — het verschil is echt groot.

Connectiviteit & app (inclusief GPS)

De Tenways-app is netjes ontworpen en werkt intuïtief. Via Bluetooth koppel je je fiets en kun je ritten tracken, statistieken inzien, en de locatie van je fiets volgen dankzij ingebouwde GPS. Dat laatste is een groot pluspunt qua diefstalpreventie, zeker in Nederland.

Persoonlijk gebruikte ik de app niet heel veel. Voor navigatie week ik meestal uit naar Google Maps. Maar het is fijn om de data achteraf te kunnen bekijken, en voor wie dat belangrijk vindt, is de app een echte meerwaarde.

Wat viel tegen?

Niet veel, eerlijk gezegd. De enige echte ergernis voor mij zat in het standaard, dat wat ver naar achteren staat en de fiets iets minder stabiel laat parkeren dan ik gewend ben. En verder misschien een wat filosofischer bezwaar: de ondersteuning is zó goed, dat het voor mijn gevoel geen ‘fietsen’ meer is. Ik miste het fysieke aspect — de inspanning, het zweten, het sportieve. De CGO009 is zó efficiënt dat hij voor mijn gevoel dichter tegen een elektrische scooter aanzit dan een traditionele fiets.

Heb jij ook een Tenways CGO009 Zwart?