Tenways CGO800S Zwart Review
Na een krappe vierhonderd kilometer afgelegd te hebben met de fiets vind ik dat je voor €1899,- een fiets krijgt die niet af is. Een ringslot, snelbinders en comfortabele handgrepen ontbreken. Het slecht ontworpen frame zorgt ervoor dat de fiets (dik) onvoldoende scoort. Het frame is niet stevig genoeg en heeft teveel flex, voelt niet solide en geeft daardoor geen veilig gevoel. Bovendien had de fiets zoals ik hem geleverd kreeg balhoofdspeling. Het stuur is niet in hoogte verstelbaar. Voor iemand van 1m80 of langer zit je te voorover gebogen en zit je minder comfortabel dan op een stadsfiets waarop je recht(er)op zit.
Wat wel positief is aan de fiets is de koppelsensor dit werkt veel fijner dan een rotatiesensor en geeft een natuurlijk fietsgevoel. De pedalen zijn ook goed.
Conclusie: De CGO800S is geen kilometervreter maar ook niet voor een rondje om de kerk. Gemiste kans van Tenways.
Pluspunten
- Koppelsensor
- Pedalen
- Geveerde voorvork is prettig
Minpunten
- Instabiel frame
- Balhoofdspeling
- Stuur is niet in hoogte verstelbaar
- Slechts 2 jaar garantie en is niet te verlengen / bij te kopen.
2 van 5 sterren (Slecht)
De eerste indruk van de fiets was goed. Wie veel Civilization IV heeft gespeeld is dit misschien tegengekomen: "A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away."
- Antoine de Saint-Exupry
Nou daar hebben ze bij tenways naar geluisterd! De CG800S heeft geen versnellingen en siert in eenvoud het ziet er allemaal netjes uit en het design is mooi. In de stad heb je met stand 1 en 2 al genoeg ondersteuning om met het verkeer mee te komen. Ook de geveerde voorvork is met stoepjes en drempels in de stad prettig.
Het is een damesmodel maar daardoor kun je wel makkelijk bij de batterij. De achterdrager is erg smal. Een krat (alcoholvrij) bier meenemen op de fiets? Vergeet het maar!
De actieradius van de fiets is prima in orde zelfs als het windstil is en op de hoogste ondersteuning had ik nog 2/3 batterij over na 40 km fietsen dus de opgegeven range is in de praktijk haalbaar. Dit is wel fietsen op een lang vlak recht stuk met weinig tot geen stoplichten.
Gebruiksgemak: Het display heeft geen klokje en dat is jammer als je de fiets gebruikt om naar werk of school te fietsen zodat je ongeveer weet of je op schema ligt om op tijd te komen ook is het jammer dat hij niet het laatst ingestelde trapondersteuningsniveau onthoudt en steeds bij 0 begint. De accu is eenvoudig te verwijderen en past makkelijk in een rugzak en is licht dus makkelijk mee te nemen en op te laden mocht in je berging geen stopcontact aanwezig zijn.
Bouwkwaliteit van alles behalve het frame is volgens mij prima. Eigenlijk is de testperiode te kort om een oordeel over te geven maar mocht het stuk gaan zijn de onderdelen prima te vervangen omdat ze van gangbare leveranciers zijn.
De motor heeft een kracht van 50Nm en werkt mooi samen met de tandwiel verhouding van het voor en achterblad. Je trapt met gemak 24 km/h. Wel vond ik dat bij tegenwind de batterij veel sneller leeg ging maar of dat door het koppel van de motor kwam? Een sterkere motor zal in andere delen van Nederland met veel heuvels prettiger werken. Deze motor is meer voor vlakke stukken.
De bediening van de fiets gaat via een knopje links. De plaatsing van de bediening van de fietsverlichting vond ik niet logisch. Heb ook een paar keer gehad dat ik toen ik met m'n armen over het stuur wilde fietsen met m'n elleboog de fiets uitschakelde. Had liever gezien dat de bediening onderaan het display zou zitten zodat je met je armen over het stuur kan fietsen (tijdens lange stukken). In de stad zou ik adviseren de handen bij de remmen te houden. Ook de verlichting zelf is op donkere landwegen niet voldoende om de weg te verlichten, in de stad wel prima.
Er zijn heel veel dingen goed/ voldoende aan de fiets maar de flex van het frame maakt dat de fiets onderaan de streep helaas toch een onvoldoende scoort. Misschien als het frame als herenmodel en in meerdere maten beschikbaar was dat het dan goed was maar ik zou deze fiets niet aanraden.