Denon Ceol RCDN12DAB Wit Review
21 april 2025, laatste update op 21 april 2025, 201 views
Rapporteer
Product gekocht
Een alleskunner met goede geluidskwaliteit, voor als je bescheiden behoeftes hebt. De versterker is gekocht met enige korting, als "tweede-kansje" (retour van een online verkoop).
Het in-gebruik-nemen van de Ceol N12 was gemakkelijk, hoewel aanvankelijk de touch controls niet werkten. Één factory reset later werken ze zoals verwacht.
FM-ontvangst is helaas ronduit slecht.
Pluspunten
- Bouwkwaliteit en uiterlijk
- Aansluitmogelijkheden
- Geluidskwaliteit
- Gebruiksgemak
Minpunten
- HEOS app
- Touch controls werken soms niet
- FM-ontvangst is ronduit slecht
Ik gebruik deze versterker met Argon Audio Forus 4 luidsprekers en een LG WebOS smart TV.
De aansluitmogelijkheden zijn ronduit uitstekend, het maakt de N12 een alleskunner: HDMI ARC voor je TV, een optical-in indien nodig, analoge AUX ingang en zelfs een aparte phono-ingang met voorversterker. Ethernet voor internet-radio en een F-connector voor de antenne. Bluetooth en wifi voor Apple Airplay en BT-audio. Het werkt allemaal als een trein.
De N12 is niet bedoeld om meerdere AV-bronnen door te geven aan een televisie. Het systeem heeft HDMI als audio-ingang en kan dus niet worden gebruikt als AV-switch; dat moet je TV dus blijven doen.
De geluidskwaliteit is uitstekend te noemen, zelfs zonder extra bass via de dynamische bass booster. Het is wel belangrijk om bij de audio-instellingen de "speaker optimization" uit te zetten aangezien die het geluidsprofiel aanpast of Denon's eigen N10-luidsprekers die ook samen met de N12 worden verkocht.
Tegenvaller qua knoppen op de versterker zelf is dat de option knop ontbreekt; die zit alleen op de afstandsbediening. Als je die ooit kwijtraakt kan je dus een aantal instellingen niet meer bereiken. En wat ik zei: gek genoeg werkten de touch controls de eerste dagen niet betrouwbaar, ze reageerden gewoon niet. Nu nergens last meer van.
De HEOS app heb ik geprobeerd aan de praat te krijgen, maar de koppeling tussen de versterker en mijn telefoon wilde op geen enkele manier tot stand komen; ze konden elkaar zien, maar om de een of andere reden is het nodig dat de N12 via Wifi met de app praat terwijl mijn telefoon aan hetzelfde netwerk zit als de Ethernet poort van de stereo. Jammer maar helaas; de app gebruik ik dus gewoon niet, nergens voor nodig.
De enige echte tegenvaller is dat we binnenshuis geen FM-ontvangst hebben, ondanks de degelijke meegeleverde dipool antenne. DAB+ ontvangst is redelijk, ook al krijgen we daar ook niet alle zenders mee (BNR ontbreekt bijvoorbeeld). Maar FM? Dat is louter en alleen ruis; helemaal niets, ook niet op 96.8. Sowieso is de tuner heel erg langzaam, bij het wisselen van frequenties. Een zoekopdracht kan dus enorm lang duren.
Afgezien van de sores met FM een uitstekende versterker! Ik zou d'r zo nog één halen, voor m'n kantoor waar de platenspeler staat.