Mijn eerste productsurvey
Ik heb 2 van deze koelers in gebruik, eentje sinds meer dan een jaar, de andere sinds afgelopen woensdag.
Een van de koelers, die ik meer dan een jaar heb, heb ik in mijn server geplaatst. Daar houdt hij een AMD Duron 1600 Mhz op 1200 Mhz bij 1,2 volt passief gekoeld rond de 40 graden. Ik heb de fan en de kap van de koeler afgehaald. Airflow is letterlijk 0 en het is noemenswaardig dat het mogelijk is om de processor passief te koelen. Ook afgelopen zomer, waar ik van had verwacht dat het problemen op zou gaan leveren, kwam de processor niet boven de 55 graden. Conclusie: Zeer goed!
De andere, die ik woensdag heb aangeschaft, had ik nodig omdat mijn Zalman CNPS7000B-alcu mijn overgeklokte processor niet meer kon hebben. De AMD Athlon XP 2600+ op 2335 mhz bij 1,9 volt was iets te veel van het goede en de processor werd 70 graden warm. Omdat ik de silent tower al ooit een keer in dit systeem had gebruikt, wist ik dat hij goed koelde, beter dan het Thermaltake Aquarius II waterkoelsetje welke ik kapot thuis heb liggen. Nou goed, koelertje gehaald, geïnstalleerd en het effect bekeken. De resultaten liegen er niet om, de processor wil nu tot 2410 Mhz overklokt worden bij dezelfde vcore en ik heb de temperatuur nog niet boven de 47 graden zien komen, niet slecht dus voor deze opstelling.
Installatiegemakt, tja, het is een vrij forse heatpipe koeler welke met de 4 gaten rondom de socket moet worden vastgezet. Dit is ook tevens het compabiliteitspuntje wat hij mist, socket a zonder gaten rondom de socket is niet compatible. Je moederbord moet eruit, je schroeft een metalen backplate met bescherming achterop je moederbord en vervolgens kun je de koeler plaatsen en met behulp van een begeultje en kleine schroefjes de koeler vastzetten. Met een beetje handigheid heb je de koeler inclusief moederbord uit en inbouwen in ongeveer een kwartiertje ingebouwd.
De bijgeleverde fan is een 92 mm exemplaar. Je kunt ook een 80 mm fan installeren maar dan zal de koeler vermoedelijk iets minder goed presteren. Een 2e fan kun je optioneel ook plaatsen, maar dan moet de case daar wel ruimte voor bieden. De fan is niet stil zoals de naam suggereert maar bied wel voldoende airflow. Een stille modus kent de koeler ook niet, dit zou je met een aparte fan controller of via je moederbord moeten regelen.
Ander minpuntje is het toch vrij forse gewicht wat aan je moederbord hangt, sommige mensen zijn hier erg huiverig voor, ik heb er nog geen problemen mee gehad maar ik kan me wel voorstellen dat een lichtere koelerbeter is. Eventueel zou je de koeler met een tay-reb vast kunnen maken aan bijvoorbeeld je voeding zodat hij niet al te zwaar aan je moederbord hangt. Hier moet je echter je eigen fantasie bij gebruiken.
Alles bij elkaar vind ik het voor zijn geld een goede koeler, voor 25 euro heb je een koeler die met de eenvoudige waterkoelingssets mee kan komen en welke op verschillende sockets is te gebruiken. Na enig modden zul je hem absoluut stil kunnen krijgen (weinig of geen airflow koelt toch nog best goed)
Update 25 januari 2007:
Mijn PC is inmiddels geupgrade naar een Athlon X2 3800+ en daar heb ik een Thermalright XP-120 koelblok bij kunnen krijgen voor 2 tientjes. Één van de silent towers staat dus werkloos thuis nu. Mijn server is ook geupgrade en daar is de koeler gebleven. Hij houdt nu een AMD Athlon 64 3000+ Wincheste koel op stock speeds, wederom zonder airflow, ventilatortjes etc. Een AMD 64 is dus ook passief te koelen.
De werkloze silent tower ga ik weer een keer inzetten, het blijven gewoon leuke koelertjes voor weinig geld.