ASUS Prime GeForce RTX 5070 12GB GDDR7 OC Edition Review
Snelle en stille kaart zonder onnodige extras. Na bijna 9 jaar een waardige upgrade voor m'n 1070.
Pluspunten
- Krachtige prestaties
- Stil door grote warmtewisselaar
- Strak ontwerp zonder tierelantijntjes
Minpunten
- 12 GB misschien niet zo toekomstbestending
Na bijna 9 jaar begon mijn 1070 toch echt moeite te krijgen om mijn grafische wensen te bereiken. Ondanks dat ik op 1080p (of eigenlijk 1200p) speel heb ik wel interesse in de nieuwste grafische technieken, waardoor in dit prijssegment terecht kwam. De recente prijsverlaging, waardoor het nu voor MSRP verkrijgbaar is, bleek te doorslag te geven.
De 12 GB aan VRAM is misschien niet de meest toekomstbestendige keuze, maar omdat ik op relatief lage resolutie speel verwacht ik hier geen problemen mee. De 9070 serie van AMD was een alternatief, maar was ook significant duurder. Bovendien maak(te) ik nog wel eens gebruik van CUDA, dus die optie behouden is ook wat waard.
Deze "instap" prime versie van Asus, een merk waar ik sowieso goede ervaringen mee heb, valt ook goed in mijn wensenlijstje. Ik hoef geen extra RGB of premium koelers om het onderste uit de kan te halen voor performance verschillen die je in de praktijk toch niet ziet. Uiteraard verwacht ik wel goede performance, en dat heb ik gekregen. Voor deze klasse GPU is de koeler meer dan groot genoeg, en heb hem dus ook nog niet gehoord (boven m'n case fans).