Een paar jaar geleden heb ik de Teufel Kombo 22 gekocht (
mijn review indertijd), als stereo voor op kantoor. Een setje speakers, een versterker, CDs en de mogelijkheid voor een platenspeler via AUX. Goed genoeg!
De Kombo 22 was een set die verbazingwekkend goed geluid gaf.
Voor de woonkamer wilden we eigenlijk dezelfde set: ook lekker simpel en de TV via AUX. Helaas wordt de Kombo 22 niet meer verkocht en heeft Teufel haar vervangen met de Kombo 11.
Het zelfde uiterlijk, een betere afstandbediening, maar tegelijk een paar veranderingen aan de versterker waar ik niet blij van wordt.
Het is maar moeilijk te beschrijven, maar het geluid van de Kombo 11 voelt een stuk minder vol dan dat van de Kombo 22. Heel soms, afhankelijk van het nummer (en dus de mix en de opname), klinkt er een stuk muziek echt goed. Maar over het algemeen mist het geluid aanwezigheid.
Ook qua equalizer is de 11 een stap terug ten opzichte van de 22. De 22 had een paar voorgeprogrammeerde geluidsprofielen (rock, pop, classic, je kent het wel) en ook bass-boost en loudness. Bij de Kombo 11 kan je alleen bass en treble apart plussen of minnen.
Ik stuur de set terug; gelukkig zijn Teufel daar erg coulant in.