Toen de uitnodiging voor het testpanel online kwam besloot ik me aan te melden, ik rij momenteel mijn woon-werkverkeer op een ligfiets (van bijna 11 jaar oud) en twijfel meer en meer of ik de overstap naar een e-bike wil maken. Dit testpanel zag ik als de kans om eens met een e-bike te rijden.
:strip_exif()/m/429521/1U1GySiSPl6U6ky30uBhsEkSehI7QJrQXJr3paYEzcK3R5P7gt.jpeg?f=620xauto)
Zoek de verschillen
Een spelletje zoek de verschillen tussen mijn ligfiets en de CGO009 is niet heel moeilijk, ze verschillen als dag en nacht (de overeenkomst eindigt eigenlijk wel met: 'ze hebben beiden een frame, wielen, trappers, een stuur en iets om op te zitten, en ze zijn beiden groen').
Naast de vorm van de fiets is een heel belangrijk verschil de aandrijflijn. Mijn ligfiets heeft 1 tandwiel voor, 9 tandwielen achter en een drieversnellingsnaaf, met een ketting voor de overbrenging. De CGO009 is singlespeed, heeft een motor in het achterwiel en werkt met een riem. Mijn ligfiets maakt altijd behoorlijk geluid (of je nou trapt of niet), de CGO009 is echter vrijwel geruisloos.
Mijn ligfiets is voorzien van voor- en achtervering, de CGO009 heeft beiden niet, de dikke banden (en de grotere wielen dan de 20" van mijn ligfiets) moeten voor het comfort zorgen, en dat doen ze.
Owja, een ligfiets mag niet meer mee in de trein omdat ze teveel ruimte innemen, ik heb echter geprobeerd de CGO009 te parkeren op de plek waar mijn ligfiets normaal staat, de CGO009 blijkt echter langer, breder, en hoger (vlaggetje niet meegerekend) dan mijn ligfiets. De CGO009 past qua lengte eigenlijk net niet lekker in de schuur, terwijl mijn ligfiets net wel tussen de muren past. Met het voorwiel een beetje gedraaid past het gelukkig toch.
Eerste ervaringen
De eerste ervaring was de testdag in Amsterdam. Zoals gezegd heb ik de laatste jaren vooral ligfiets gereden, ik reed echter op de Tenways meteen lekker weg, en vond het geen probleem om door het centrum van Amsterdam te rijden. De ondersteuning reageert vlot bij wegrijden waardoor je snel op snelheid bent. De dikke banden maken het ontbreken van vering geen enkel probleem.
Na de testdag kon de fiets worden thuisbezorgd, ik koos er echter voor de fiets meteen mee te nemen in de trein. Het gewicht van de fiets maakt het voor mij geen enkel probleem de fiets de trein in en uit te tillen. In de trein heb ik de tijd genomen de fiets aan de app te koppelen. Vanaf dat moment kreeg ik zo ongeveer elke minuut een melding dat mijn fiets bewoog (goh, wat gek in een trein), hierover meer bij 'App'.
Onderweg van het station naar huis nog wat geprobeerd te spelen met de verschillende standen voor de ondersteuning. Ik merkte echter geen enkel verschil. Toen ik thuis keek naar de snelheid die mijn Apple Watch had geregistreerd bleek waar dit door kwam, ik had gemiddeld 26 km/u gereden door de windkracht 5 in de rug. Aangezien de ondersteuning maar tot 25 km/u beschikbaar mag zijn hielp de ondersteuning me enkel een beetje op gang. We kunnen dus concluderen dat de CGO009 een soepel lopende fiets is.
Design
Ik vind het een strakke, stoere fiets. Waar ik in andere reviews nog wel eens lees dat ze de bagagedrager afbreuk vinden doen aan het ontwerp vind ik het juist een aangenaam ogende toevoeging. Wel vind ik dat achterligt op het spatbord jammer. Ik vind het niet heel mooi, en erg jammer dat je dit los aan moet doen (en dat dit ook nog eens op losse batterijen werkt).
De voorlamp zit in het frame, dit ziet er strak uit, maar doordat de lamp niet meedraait met het voorwiel wordt in bochten niet de weg verlicht waar je heen gaat. In goed verlicht stedelijk gebied is dit natuurlijk geen probleem, maar met minder straatverlichting kan dit onhandig zijn.
Motor en bediening
Ik merk dat de motor over het algemeen vlot reageert en al op stand 1 vind ik de ondersteuning erg prettig.
De bediening zit prettig dicht bij het handvat, hierdoor is de ondersteuning snel aan te passen. Een minpunt vind ik dat de bel verder van het stuur zit en wat verstopt zit achter de bediening. Misschien dat midden op de bediening een knop voor een claxon dit zou oplossen, of de bel rechts en de statuslampjes iets verder naar het midden van het stuur. Zoals het nu zat kon ik in ieder geval niet op tijd bellen om de toeristen te waarschuwen niet vlak voor me de weg op te stappen. De fiets is gelukkig wel voorzien van zeer degelijke remmen waarmee de stopafstand erg kort is.
App
De GCO009 is voorzien van een GPS unit waarmee de fiets getraceerd kan worden. Het koppelen van de fiets aan de app ging zeer soepel, na het maken van een account moest ik een QR code scannen en was de fiets eigenlijk meteen gekoppeld aan de app. Aangezien ik dit deed in een rijdende trein die wel wat schudde kreeg ik vervolgens wel elke minuut een melding dat er beweging van de fiets gedecteerd werd. Ik heb in de app wel gevonden hoe je de settings kan aanpassen naar minder vaak of helemaal niet, maar liever had ik de app een transportmodus (idealiter met zelf instelbare periode) zodat je de meldingen tijdelijk kan pauzeren als je met de fiets in de trein zit, de fiets achterop de auto hebt, of, zoals ik regelmatig doe, 20 minuten vaart op een veerboot. Elke keer de instelling helemaal uitzetten, en vervolgens er weer aan denken de instelling aan te zetten is toch wat omslachtiger.
Na vier keer op de boot kan ik wel zeggen dat mijn angst dat ik elke minuut een melding ging krijgen geheel ongegrond was, de enige melding die ik kreeg was als ik eerst de fiets van slot haalde voor ik hem startte. Tijdens de overtocht dus geen enkele melding, terwijl de fiets in die 20 minuten wel 4 km was verplaatst.
De app kan ook gebruikt worden als snelheidsmeter, de dag van de eerste woon-werkrit kreeg ik van Tenways een telefoonhouder voor op het stuur toegestuurd, deze heb ik natuurlijk meteen gemonteerd. Ik heb vervolgens gereden met de telefoon in de houder, waardoor ik zag dat mijn snelheid inderdaad rond de 25 km/u zat, en daarmee kon ik bevestigen dat de ondersteuning inderdaad rond de 25 km/u stopt. Helaas bleek de accu van mijn telefoon te slecht om ook de terugrit vol te houden, en helaas zit er, voor zover ik heb gezien, geen USB poort op de fiets op de telefoon bij te laden. De weergave van de snelheid kan leuk zijn, maar op mijn woon-werkverkeer heeft het niet echt toegevoegde waarde.
Opladen
De accu kan zowel worden geladen terwijl deze in de fiets zit als wanneer deze uit de fiets is. Het aansluiten van de lader kan je eigenlijk niet verkeerd doen. Het laden gaat niet heel snel, en voortgang is als de accu uit de fiets is niet te volgen. Maar vol wordt de accu uiteindelijk wel. Wat voor mij wel erg lastig was is dat de lader een enkele led gebruikt die verkleurt van rood naar groen om de status aan te geven. Voor mij als kleurenblinde is dit een erg onhandige indicatie aangezien ik het verschil tussen rood en groen (zeker als ik ze niet naast elkaar heb) maar zeer beperkt kan zien. Beter zou zijn om 2 leds naast elkaar te gebruiken, of knipperen voor laden en constant branden voor klaar.
Gebruik
Ik heb, naast wat korte ritjes naar bijvoorbeeld de supermarkt, de fiets vooral gebruikt voor mijn woon-werkverkeer, een rit van zo'n 11 km, deels door de bebouwde kom (Julianadorp & Den Helder) en deels door open gebied. Met een windkracht 3 of 4 tegen valt er goed door te fietsen met de ondersteuning op standje 2. Zo gauw de wind van opzij kwam kon de ondersteuning naar standje 1. De snelheid zat dan zowel met wind tegen als opzij rond de 24 km/u. Bij wind mee is de ondersteuning enkel nuttig voor optrekken, bij een snelheid rond de 25 km/u neemt de ondersteuning mooi geleidelijk af. Je voelt dus niet dat de ondersteuning wegvalt, en zo gauw de snelheid weer onder de 25 km/u komt bouwt de ondersteuning ook weer rustig op.
Met de combinatie van een keer wind mee en een keer wind tegen rij ik in 25 km toch wel bijna een half accu leeg, daarmee komt mijn effectieve actieradius uit rond de 50 km, dit is minder dan opgegeven, maar ik rij ook meer door zeer open buitengebied.
Vrijdag wil ik nog wel eens terug door de duinen rijden, zo ook afgelopen vrijdag. In deze meer dynamische omgeving was de fiets minder op zijn plek, voor een klim moest ik de ondersteuning flink bijschakelen omdat ik door het ontbreken van versnellingen op lage snelheid in te lage cadans zou hebben (en ik uit ervaring weet dat dat niet goed is voor mijn knieën is).
Bouwkwaliteit en onderhoud
De fiets voelt zeer degelijk, het frame is mooi stijf, en de bewegende delen werken soepel, en in de juiste richting zonder speling.
Tenways claimt dat de fiets modulair is ontworpen waardoor je overal voor onderhoud terecht kan. De remmen zijn (in ieder geval op mijn exemplaar) van Tektro, de riem en cranckset van Gates. Hiervoor zijn onderdelen goed te krijgen.
De banden zijn weliswaar door Tenways ontwikkeld, maar de maat 55-622 is een goed verkrijgbare maat, ook van bijvoorbeeld Schwalbe.
Dus zo lang er geen probleem is met het frame of het elektrisch systeem kan je waarschijnlijk terecht bij elke fietsenmaker die zich bezig houdt met elektrische fietsen.
Andere bevindingen
De handleiding geeft aan dat er geen kinderzitje op mag (al staat er ergens anders dan weer dat je erop bedacht moet zijn dat het zwaartepunt verandert met een kinderzitje). Dit is voor mij wel jammer aangezien ik twee kinderen heb die nog niet zelf fietsen.
De Tenways CGO009 is een prettig rijdende fiets, die zich zeker in de stad prima redt. Ook in vlak buitengebied met af en toe een spoordijkje om over te steken is deze fiets prima thuis. De ondersteuning maakt een beetje wind geen enkel probleem, en de accu zal woon-werkafstanden tot 20 km enkele reis zeker halen zonder bijladen op het werk. Met een redelijke conditie zijn snelheden tussen de 20 en 25 km/u dan zeker goed haalbaar, en de goede remmen maken ook drukkere gebieden ook geen probleem. De riemaandrijving is erg prettig, en zeker in het kustklimaat waar ik woon gunstiger dan een open ketting aangezien de riem niet roest.
Als ik de fiets enkel voor woon-werkverkeer zou gebruiken via de meest rechtstreekse route is de CGO009 een uitstekende fiets (de CGO009 is geschikter voor mijn woon-werkroute dan mijn ligfiets), en zou ik na de testperiode de fiets overnemen. Ik wil echter ook af en toe een lekker sportief ritje door de duinen maken (dan zijn versnelling toch wel een must als je niet volledig van de ondersteuning afhankelijk wil zijn), en een kind kunnen vervoeren op de fiets zou ook erg handig zijn. Daarom heb ik besloten dat de CGO009 voor mij niet de juiste fiets is, maar dat ik de overstap naar een e-bike ga maken is toch wel zeker (en de ligfiets mag gewoon blijven voor toertochtjes). Maar als je geen kinderen hebt en enkel vrij vlak gebied hebt waar je lekker rechtuit wil rijden dan is de GCO009 een heerlijke fiets.