Deze OLED-monitor stond al tijden in mijn wensenlijstje, daar stond hij met enkele concurrenten te wachten op prijsdalingen. Afgelopen week was het eindelijk zover, de ASUS PG32UCDM was te koop voor een bedrag dat ik wilde betalen. Direct 949 euro laten afschrijven van mijn creditcard, en de volgende dag stond er een gigantische doos voor de deur.
The good:
Het paneel geeft fantastisch beeld, de kleuren spatten van het scherm en i.c.m. met de 4k pixels en het oneindig contrast word je helemaal in je games gezogen. Met games zoals The Last of Us en Assassin's Creed Shadows is het verschil met mijn oude LG 27GL850 (27” IPS, 1440p) gigantisch.
Ik was vooraf een beetje bang voor colorfringing en tekst onscherpte in bijvoorbeeld bij Word/Excel, maar dit valt mij totaal niet op. Wat mij betreft is het paneel prima bruikbaar voor thuiswerken. Over thuiswerken gesproken, de ingebouwde KVM-switch is echt top daarvoor. Als je je muis en toetsenbord aansluit via de USB-poorten van de monitor kan je deze randapparatuur ook gebruiken voor je laptop (als je die via USB-C aansluit).
The bad:
VRR flicker is in specifieke situaties wat meer aanwezig dan ik had gehoopt. In de rtings review (
https://www.rtings.com/mo...s/rog-swift-oled-pg32ucdm) had ik al gelezen dat er enige VRR flickering zou zijn, al zou het wat beter moeten zijn dan concurrerende OLED monitors. Ik zie het niet altijd, het valt enkel op bij sommige games en meestal in de menu’s. In The Last of Us en Assassin's Creed Shadows heb ik er bijvoorbeeld geen last van, Maar in StarCraft II juist weer wel. Het is voor mij geen dealbreaker, ik zie het als een nadeel van de schermtechniek.
De voet van de monitor is serieus diep, ik raad een flink bureau aan om de monitor te plaatsen zodat je een fijne kijkafstand kan instellen. Mijn huidige bureau is 60cm diep, een additionele 10-20cm zou idealer zijn.
Ik had wat problemen om de firmware te updaten van MCM105 (zoals geleverd) naar MCM108 (laatste versie). Zowel via de Asus software (DisplayWidget Center) als via een USB stick in de monitor kreeg ik een foutmelding en kon de update niet gestart worden. Uiteindelijk via reddit de gouden tip gevonden: alle USB devices van je computer loskoppelen en alleen de uplink naar de monitor laten zitten.
Tot slot:
Na een weekje in gebruik, en heb nog geen seconde spijt gehad van deze aankoop. Ja de kosten zijn serieus, maar als je het mij vraagt is OLED de beste upgrade die je op monitor vlak kan doen.