€ 316,45 bij Amazon.nl

Bose QuietComfort Ultra Headphones (Zwart) Review

3 april 2025, laatste update op 3 april 2025, 377 views Rapporteer

Fenomenale ANC en nog comfortabel ook. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat

Pluspunten

• Fantastische ANC
  • Goede microfoons
  • Doet lang met een batterijlading
  • Multipoint werkt
  • zit erg lekker

Minpunten

• EQ app is maar 3 banden
  • aan/uit is onduidelijk

Na een hoop ergernis met een erg instabiele Sony WH-1000XM5 en een verprutste reparatie heb ik uiteindelijk van Coolblue shoptegoed gekregen. Omdat ik op een aantal punten echt niet tevreden was met de XM5 en er een QC ultra lag voor maar 19 euro meer besloot ik deze maar 's te proberen.

Levering
Net als de Sony een hardcase, 3.5mm snoertje en een USB kabel en dat is het eigenlijk wel. Sony zit heel erg op een super eco uitstraling in de verpakking. Bose doet het gewoon met papier.

Pasvorm
Erg goed. Waar de sony nogal smal is bovenop het hoofd en daardoor soms wat oncomfortabel zit is de bose wat breder en voorzien van wat padding. Daarnaast zijn de cups groter en dieper wat voor mij prettig zit. De "vorken" waarin de cups zijn gemonteerd zijn van metaal wat steviger voelt. Verder is de boel opvouwbaar zodat de koptelefoon net wat compacter mee te nemen is. Kussens zijn comfortabel en ik krijg geen broeierig gevoel.

Ergonomie
Hier doet bose een aantal dingen echt heel goed en een aantal dingen wat minder.
Goed: 2 knoppen op de rechter oorschelp. Een voor aan/uit/pairing/horen waarmee je verbonden bent en een multifunctionele voor bedienen van de muziek. Daarnaast zit er op de zijkant een licht verhoogde strip waarmee je het volumen kan veranderen. Voordeel hiervan is dat je niet meer, zoals bij Sony, per ongeluk naar het volgende nummer gaat als je het geluid harder wil zetten.

Waar Bose het wat minder goed doet is dat het lastig is om te zien of het ding aan staat of niet. Er zit een miniscule led onderin de linker schelp. Bij opstarten hoor je een toon en vervolgens een ander geluidje wat een indicatie geeft dat er een verbinding is met een apparaat. Als die verbinding er is en je druk op de bluetooth knop dan spreekt een TTS functie de naam uit van het apparaat waarmee je verbonden bent.

De app
Via de app kun je de hele koptelefoon bedienen. ANC sterkte instellen en de immersive audio modus uit- en aan zetten. Equalizer is helaas maar 3 banden wat voor mijn gevoel wat te weinig is. Qua layout is de app behoorlijk overzichtelijk en het werkt allemaal prima. ANC is een kwestie van instellen en eventueel windruis aan of uit. Wat er, gelukkig, niet op zit is automatisch uitschakelen als je gaat bewegen.

Geluid
Luister deze in een demo opstelling op een luchthaven ofzo en je schrikt je een ongeluk. Ik weet niet waarom maar die demo is belachelijk slecht en niet representatief.
Als je de nadrukkelijk aanwezige bas een beetje dempt is het eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Wel Bose maar iets minder nadrukkelijk zoals op oudere modellen. Ik kwam uiteindelijk op een equalizer van -5, +1 en +2. Detail is niet overweldigend maar gewoon goed. Soundstage is medium, ongeveer wat je verwacht van een gesloten systeem. Het is nergens buitengewoon goed (maar ja, dat is de Sony ook niet en alle twee laten het afweten bij de B&W PX7S2E) maar ook niet slecht. Het voldoet prima. Er zit wel bij stille passages een hele lichte bluetooth ruis als je het volume hoog hebt staan. Maar goed, voor serieus luisteren heb ik hier een Beyerdynamic DT700.

Microfoons
Tegenwoordig zijn de meeste high end modellen voorzien van bruikbare microfoons. De QC ultra is geen uitzondering. Ik kan hiermee prima mijn teams calls doen.

ANC
De sony WH-1000XM5 was altijd inconsistent. Het ene moment goed en dan besluit de software opeens om weer wat anders te gaan doen en hoor je een stuk meer omgeving. Onhandig.
De Bose QC Ultra heeft daar geen last van. Op volle sterkte is dit echt de beste ANC die ik ooit op gehad heb. Storende geluiden verdwijnen, stemgeluid dichtbij komt er wel door maar zelfs dat is gedempt.
Heerlijk, hier heb ik 'm voor. Dit is een stap voorbij de Sony XM3 en de "gewone" quiet comfort.

Conclusie.
Goedkoop is het niet maar ik ben er blij mee. Deze presteert veel consistenter dat zijn tegenhanger. Met deze hoofdtelefoon kom ik de (Werk)dag wel door. Mutlipoint waarbij ik muziek op de telefoon kan luisteren en vervolgens een teams call op de laptop kan hebben. Het zit comfortabel, is goed mee te nemen en een batterijlading is ruim voldoende voor 2 dagen werk.

Heb jij ook een Bose QuietComfort Ultra Headphones (Zwart)?