Manfrotto PL-3N1-35 Zwart Review
Deze tas was bij de voorganger Kata handig. Helaas gebruikt Manfrotto materialen van een mindere kwaliteit. De tas gaat snel kapot. Aangezien deze tas, hoe handig ie ook was, toch al tekortkomingen heeft zorgt dit ervoor dat de tas toch niet zo super is. Het is nu vooral een dure tas, die een beetje onhandig zit en snel kapot gaat. Ondanks dat alles er gemakkelijk in past.
Pluspunten
- lekker groot, maar compact
- veel vakjes
- veelzijdig
Minpunten
- onhandige schouderbanden
- slechtere kwaliteit stof en draad
- statiefophanging beperkt het gebruik van de tas
- Bij Kata was deze tas beter
2 van 5 sterren (Slecht)
De Manfrotto 3N1-35 is niet eentje van geheel eigen ontwerp. Met de overname van Kata kreeg Manfrotto een van mijn favoriete tassen in handen. Immers was deze tas een van de basislijnen van Kata. En eentje waar ik altijd erg blij mee was. Het vernieuwde ontwerp dat Manfrotto ervan had gemaakt zag er zeker goed uit, dus ik was blij toen ik deze in handen had. Totdat ik deze ging gebruiken.
Iets wat overduidelijk opviel is de binnenkant. Bij de Kata rugzakken was bij (bijna) elk model de binnenkant knal geel. Dit vond ik altijd super, aangezien je spullen hierdoor goed opvielen. Bij Manfrotto is dit een standaard kleurtje grijs geworden, met hier en daar een rood stukje. Maar de stof voelt ook soepeler aan en bij goed kijken zag ik ook dat de stiksels ietswat groter waren dan bij hetzelfde model van Kata.
Wat gebruik is de tas nog steeds even handig. Of onhandig. De tas biedt een hoop ruimte en zat losse zakjes om kleine spullen in te stoppen. Het onderste gedeelte van de rugzak, wat ongeveel 60% van de inhoud betreft, is ontworpen om je camera en objectieven in te stoppen. Met tussenschotjes kan je het stuk indelen naar eigen wens. En dit gedeelte is enorm flexibel qua indeling. Je kan 1 of 2 ritsbare openingen aan de zijkant maken, maar ook 1 grote aan de voorkant. Voor ieder wat wils. En met de extra clips op de hoeken heb je extra zekerheid dat de tas niet zomaar open gaat. Of als je druk in de weer bent kan je de rits een stuk loslaten en met de clip sneller bij je spullen komen.
Het bovenste gedeelte van de tas biedt een mooie ruimte voor andere spullen. Wat ik wel jammer vind is dat deze ruimte, of in ieder geval voor mij, vaak toch te klein was. Ik ging uiteindelijk spullen toen in vakjes onderin het camera gedeelte stoppen, al waren hierdoor spullen soms lastiger bij te komen. Wat wel handig was, was dat het tussenschot tussen het onderste en bovenste gedeelte los te ritsen was. Hierdoor kon je voor een reis 1 groot vak maken, waar bijvoorbeeld ook een statief binnen in de tas in mee kon. Zeker handig bij vliegreisen of wanneer je niet te koop wilt lopen met fotografie apparatuur.
Aan de achterzijde zit dan ook nog eens een extra vak voor een laptop, waar mijn 17inch laptop net in kon, maar waar een 15inch laptop met gemak in schoof.
De schouderbanden van de rugzak zijn in te stellen als een gewone rugzak, als een slingshot rugtas, maar ook als kruisvormige schouderbanden. Ahoewel dat laatste erg handig was en comfortabel zat. wat het maar lastig om de rugzak zo op je rugzak te krijgen, en minstens zo lastig om de tas weer heelhuids van je rug te krijgen. Als gewone rugzak kreeg ik deze tas nooit echt lekker op m'n rug. de banden zaten niet lekker en schoven snel van mijn schouders. Dit was bij de Kata variant ook makkelijk het geval, maar door de stuggere schouderbanden gebeurde dit niet zo snel als bij de veel lossere banden bij de Manfrotto variant. En hierdoor is de tas handig qua gebruik, maar doordat deze niet echt lekker zat toch niet de ideale tas.
Daarnaast waren er ook andere dingen waar ik toch niet helemaal blij mee was. Het systeem om een statief aan de tas te krijgen, beperkte de rest van het gebruik van de tas, Ook bungelde mijn statief maar een beetje onhandig aan de tas en was deze ook niet gemakkelijk ergens neer te zetten.
Voor een flesje water mis ik ook wel een plekje. Uiteraard kan je een flesje in de tas stoppen, maar ik ben er niet helemaal comfortabel mee om zulke hoeveelheden vloeistoffen boven mijn camera te hebben.
Tot slot had ik het erover dat deze tas van andere materialen en kwaliteit is gemaakt dan onder de tijd bij Kata. Dat was te merken na een paar maandjes. Na ongeveer 3 maanden gebruik begonnen de schouderbanden los te scheuren. Je zou denken aan een fabrieksfoutje, maar na het verkrijgen van een nieuw exemplaar via de garantie kreeg ik ditzelfde probleem opnieuw. Ook de tas bij Kata waterdicht genoeg om van binnen droog te blijven in de regen. Maar bij Manfrotto helaas niet en heb je de regenhoes toch echt nodig. En laat dat nou net niet samengaan met de statiefhouder. Gelukkig gebruikte ik de statiefhouder niet vaak, maar toch.
Dus de tas zelf is op zich prima. De tas aan de binnenkant is echt ideaal. Maar de onhandige armbanden, het ontbreken van een externe oplossing voor een flesje drinken en de matige kwaliteit van de materialen maken deze tas van Manfrotto toch een tas die verwachten niet weet waar te maken. Dit model rugzak van Kata 4 sterren gekregen, maar deze nieuwere variant bij Manfrotto krijgt met pijn in mijn hart toch slechs 2 sterren van mij. Want ook al is de tas zelf mooi ontworpen, het feit dat de tas toch van matige kwaliteit is en genoeg tekortkomingen heeft zorgen ervoor dat ik er niet echt positief over kan zijn.