€ 849,- bij bol

LG OLED55B4 Zwart (2LA) Review

29 maart 2025, laatste update op 10 april 2025, 672 views Rapporteer

Ik heb deze LG 55" B4 OLED tv december vorig jaar voor een redelijk goede prijs gekocht. 888,-

Pluspunten

• Snelheid en reactiesnelheid
  • Beeldkwaliteit
  • Geluidskwaliteit
  • Game optimizer

Minpunten

• Helderheid
  • Spiegelend scherm

Mijn ervaring met de LG 55" B4 OLED

Ik heb deze LG 55" B4 OLED tv december vorig jaar voor een redelijke goed prijs gekocht. 888,-

Dit is mijn allereerste OLED tv. Ik ben met nieuwe trends altijd best sceptisch, voorzichtig en kijk goed rond. Ik heb er inmiddels eens aardige indruk van en ben best positief maar er zijn zeker een aantal punten.

Snelheid

Als eerst viel mij de snelheid op van de tv. Als ik de LG B4 met een Dualsense controller of de afstandbediening inschakel, dan krijg ik direct feedback.

Merkbaar neller dan menig andere tv's die ik heb ( gehad ). Dit geeft een prettige en soepele ervaring. Over de gehele linie reageert de tv snel. Dit is het werk van de processor en sensoren die LG gebruikt.

Reactiesnelheid

Ook de reactiesnelheid van het scherm is goed. Ik heb er een PlayStation 5 slim op aangesloten en merk tijdens het gamen dat de reactiesnelheid beter is dan mijn SONY XR-65X95L in de woonkamer.

Ook de game optimizer, de 120hz en 60 fps mode voelen beter aan op de LG B4 OLED dan op mijn andere tv. Ik vind het gek dat SONY juist op dit vlak minder goed scoort. Zouden ze goed op orde moeten hebben.

Helderheid

De helderheid in combinatie met de reflecties zijn toch wel echt een punt. Als ik LG B4 OLED in middag aan heb, kun je in sommige gevallen de content nog amper zien. Donkere scènes in video's of games vallen bijna volledig weg en je ziet bijna niets meer. Vooral in donkere scènes of waar personen donkere kleding aan hebben in scènes. Dat is echt niet goed.

Hier komt mijn andere tv in de woonkamer, de SONY XR-65X95L heel goed van pas. Ook deze tv heeft aardig last van reflecties, maar omdat deze zo ontzettend helder kan, kun je dit heel goed bestrijden. Dat is echt prettig. Deze heeft dan weer andere nadelen zoals boven genoemd.

Permanent inbranden

Ik gebruik de tv vrij intensief omdat tv in een werkkamer / slaapkamer staat. Tv staat eigenlijk wel uren per dag aan, ook met logo's in beeld en heb tot nu toe nog niets gemerkt.

Wel heb ik een veiligheidsfunctie ingeschakeld die het scherm automatisch een stuk dimt na een x aantal minuten. Dit zou moeten helpen. Komende jaren moeten uitwijzen of het allemaal wel mee valt of dat ik inderdaad last krijgen van het inbranden.

Kleurnauwkeurigheid en beeldkwaliteit

De kleurnauwkeurigheid is goed. Kleuren ogen natuurlijk en het is prettig kijken. Het kan aan mij liggen, maar uit de doos oogt het wellicht van blauw. Ook na het afstellen is het nog redelijk blauwig. Is dit misschien de aard van OLED ?

Ik merk dat in sommige content er wat blokkerige / digitale artifacts ontstaan. Zoals je ziet bij sommige militaire camouflage kleding. Dat patroon. Maar dit ligt bijvoorbeeld aan YouTube ( wellicht aan internet bandbreedte oid ) en niet aan de tv. Wellicht dat een andere Tweakers exact weet wat dit is als ik een foto maak ?

Geluidskwaliteit

Ik vind de geluidskwaliteit voor een dunne tv en in deze vormfactor opvallend goed. Het is echt een behoorlijk vol geluid en niet echt blikkerig en schel. Verrassend positief. Ik vraag ook af of een soundbar oid eigenlijk wel nodig is. Dat heeft LG met deze tv goed voor elkaar.

Aansluitingen

Deze tv beschikt over 4 HDMI aansluitingen met de volle bandbreedte 48Gbps. Voor de prijs die ik heb betaald is dat keurig. Ik zou het fijn vinden als Tweakers dit bij tv's wat duidelijker kan aankaarten en in de specificaties wat duidelijker zou kunnen weergeven.

Het is te vaak niet helemaal duidelijk of de HDMI aansluitingen van tv's de volledige bandbreedte ondersteunen of niet ? De PlayStation 5 ondersteund bijvoorbeeld 32Gbps. De Xbox Series X doet dit blijkbaar beter. Dit wist ik niet. Hier heeft Vincent van HDTVTest een informatieve en korte video over.

Mijn eerste ervaring met een OLED tv.
De LG 55" B4 OLED bevalt redelijk goed.

Het is een snelle, soepele tv met goede beeldkwaliteit en goed geluid. De lage helderheid in combinatie met reflecties zorgen soms wel voor problemen.

In dat geval kun je ook beter opzoek gaan naar tv's met een hele hoge helderheid. Hiermee kun je invallend ligt heel goed bestrijden.

Heb jij ook een LG OLED55B4 Zwart (2LA)?

Bedankt voor deze leuke review en heel veel plezier ermee.
Ik heb de LG OLED65B42LA (2024) de 65-inch in bestelling voor €1199 gekocht. Deze komt aanstaande woensdag bij mij aan. Deze wordt opgehangen aan de muur door een monteur.

Momenteel heb ik een LG 55EG910V, een Full-HD curved 55-inch OLED TV model 2015 dat ik in Mei van 2016 heb gekocht met nog WebOS 2. Mijn huidige TV is achterhaald en irritant lang wachten op de menu's en verwisselen van zenders gaat ook niet snel, ik gebruik CI+ kaartje. In Mei 2016 hetzelfde verhaal en waren net LG's OLED modellen van 2016 uit en waren veel duurder. Mijn serie was het laatste met Full-HD.

Ik zit in de woonkamer en niet direct tegenover het raam of vlakbij het raam. In de winkel zag ik geen reflecties, ik ben wel bezorgd daarom, hoe deze het gaat doen overdag. Ik heb hier zonwering waarbij zomers meestal omlaag doe.

In de eerst instantie wilde ik graag wachten op de B5 model van LG. De B5 is er inmiddels, maar deze kost nu €2199 voor de 65-inch (Alleen TV) een verschil van €1000, en volgende jaar zal de B5 waarschijnlijk voor onder de €1300 te verkrijgen zijn. Ik dacht B5 is precies het 10 jaar model voor mij. Toch heb ik besloten om te upgraden met 9 jaar verschil in model en ik denk dat er weinig verschil zal zijn, behalve de processor en mogelijke AI-functies. Wij krijgen ook 5 jaar update vanaf 2024 en kwartaal 4 lees ik WebOS25 voor ons.

Voor het geluid gebruik ik nu 15 jaar lang een Logitech Z-5500. Deze heb ik in een 5.1 opstelling laten ophangen aan de muur in de woonkamer. Daarbij moesten ze 2x 20m kabels gebruik maken om alles aan te sluiten, de kabels liggen onder het laminaat door. TV Digitale Coax en analoog naar de computer via 3-stekkers.

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 10 april 2025 11:06]