Voor wie op zoek is naar een kant-en-klare mini-pc met WIndows 11 pro, is dit een interessante optie.
De S100 is uitgerust met 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Binnenin zit de Intel Processor N100, een energiezuinige chip uit de Alder Lake-N reeks, gelanceerd begin 2023. Deze draait op de moderne 10nm Enhanced SuperFin node. Dat zie je ook terug in de aansluitmogelijkheden: USB-PD, USB 3.1 en een 2,5Gbit LAN-poort.
De verpakking oogt premium, maar de behuizing zelf voelt eerder goedkoop aan. Geen ramp, want deze mini-pc zal doorgaans uit het zicht opgesteld worden.
Het fijne is dat alles meteen werkt zonder gedoe. In mijn setup voed ik de S100 via PoE in de netwerkkast, maar voor deze test sluit ik één kabel aan op mijn LG-scherm die tegelijk stroom en beeld levert. Mijn 4K LG-scherm fungeert ook als USB-hub. Alles werkt out-of-the-box.
Bij de eerste opstart krijg je meteen een reeks Windows-updates. Tijdens dat proces draait de S100 op volle toeren. De CPU gaat zo’n 20 minuten naar 100% en blijft stabiel draaien tussen 1,6 en 2 GHz.
Benchmark Performance:
Ik doe geen uitgebreide tests, maar wel een paar snelle benchmarks om een idee te krijgen van de browserervaring.
Wifi6: Met een 500 Mbit verbinding via Unify 7 Pro haal ik 304 Mb/s. Dat is aan de lage kant, zeker vergeleken met mijn MacBook Pro die 438 Mb/s haalt.
Browser: De S100 scoort 7,76 op
Browser Bench. Mijn M1 Pro scoort 22,5. Beide gebruiken Microsoft Edge.
https://web.basemark.com/ = 543, mijn M1 Pro haalt 1833.
CPU-Z:
Single core = 159
Multi core = 684
Vergelijkbaar met de prestaties van een oudere Intel Core 2 Duo, maar dan een stuk energiezuiniger.
Real life performance:
Hoe presteert de S100 in het dagelijkse gebruik? Verrassend vlot. Zeker als je komt van systemen met traditionele harde schijven voelt deze mini-pc soepel aan. Ben je een snellere machine gewend, dan merk je het verschil wel, maar hinderlijk is het niet.
Zodra je meer browser-tabs opent, wordt het systeem trager, maar bruikbaar blijft het zeker. Verwacht geen flitsende respons, maar voor dagelijks gebruik volstaat het prima. Met 15 actieve tabs (inclusief media en advertenties) is er nog 20% RAM beschikbaar. De CPU schommelt tussen de 50% en 100%. Scroll je door complexe mediapagina’s, dan piekt het verbruik naar 95%. Bij tekstpagina’s blijft het rond of onder de 50%.
Zelfs het verslepen van vensters binnen Windows verloopt soepel.
Geluid en temperatuur
De ventilator is hoorbaar en draait constant op volle snelheid en dat is best hoorbaar. Niet iets om heel de dag naar de luisteren. In meet 46 decibel rond de S100.
Tijdens licht gebruik blijft de temperatuur netjes op 60°C. Ook bij een stresstest van 30 minuten blijft de CPU op 60°C hangen. Het lijkt erop dat dit de thermische limiet is, waarbij de kloksnelheid zakt naar 1.7 GHz om alles stabiel te houden.
Verbruik
Ik heb het totale verbruik niet exact gemeten, maar de CPU package power piekt op 6,5 W. In de praktijk zal het totale systeemverbruik rond de 10 W liggen bij belasting, en ongeveer 5 W in idle met enkel het bureaublad actief.
Windows 11 pro updates
Hou je vast voor meer dan 1u aan Windows updates. Zeer vervelend. Bij de eerste 3 herstarts mag je vertragingen verwachten.
Support
Er is momenteel 1 driver en geen bios-update.
[h2]Auto restart & boot times/h2]
Een goede feature is de auto restart nadat de stroom is uitgevallen. Dat moet je in BIOS aanklikken en tussen de kabel terug intsteken en Windows login screen zit er amper 27 seconden.
Mijn eindoordeel is 3.5 sterren. De luide fans gooien roet in het eten.