Philips 40B1U5600/00 Zwart Review
25 maart 2025, laatste update op 25 maart 2025, 388 views
Rapporteer
Testpanel
Het scherm een tijdje gebruikt via HDMI, omdat de USB-C poort niet reageerde zoals verwacht.
Het scherm is vooral aanwezig op je bureau, het is groot wat bij het werken erg prettig is, maar bij standby/uit is het scher een groot zwart vlak en dan valt het pas op hoe groot 40" pas echt is.
Het scherm heeft een resolutie van 3440 x 1440 wat werken hierop extra fijn maakt, door deze resolutie is het prima om twee windows naast elkaar te gebruiken zonder dat het impact heeft op de getoonde info in de schermen.
Pluspunten
- Hoogte verstelbaar
- Helder
- Groot
Inleiding
Vanuit tweakers ben ik geselecteerd om deze monitor te testen. Super leuk natuurlijk; nieuwe gadgets!
Na een tijd te hebben gewacht (ik was de laatste tester) eindelijk de monitor in onvangst mogen nemen en deze direct geinstalleerd. Helaas lukte het niet om deze met USB-C aan te sluiten, maar deze ervaring had ik al vaker gehad met mijn laptop, dus dan maar via HDMI.
Review
De monitor is fantastisch, en vooral heel groot! Zodra het scherm aanstaat is het een fantastische werkplek, maar als het uit staat is het een groot zwart scherm… Aan laten staan dus 😊
Featureset
Qua features ontbreekt er weinig denk ik, een hoogte verstelbare voet, HDMI, USB-C etc alles is aanwezig. Ook zit er een KVM switch in, maar deze heb ik niet getest.
Kleurweergave
Kleuren van de monitor zijn prima. Ik heb de monitor alleen in office omgevingen getest, en niet met games en/of films.
Contrast & Helderheid
Er bestaan monitoren waar een zonnebril bij nodig is, en de eerste handeling vaak de helderheid naar beneden zetten is. Echter bij deze monitor, ondanks zijn grootte, is dit absoluut niet het geval. In tegenstelling, het werkt super fijn en is niet te fel of te donker.
Pixeldefecten
Er zijn mijn geen defecte pixels opgevallen, ook geen luie pixels of trage verversing.
Vormgeving & ergonomie
Het scherm is zwart, en staat op een nette voet welke in hoogte verstelbaar is, en draaibaar (zowel horizontaal als verticaal). Hierdoor is het scherm prima in te stellen en functioneel te gebruiken.
Indien het scherm niet te ver weg staat is het wel zonde dat er geen kromming in het scherm zit. Schermen van dit formaat zouden dat wat mij betreft standaard mogen hebben. Daardoor kijkt het net iets prettiger dan naar dit soort platte panelen.
Daarnaast is de rand van het scherm onderaan best aanwezig, het is niet in verhouding met de dunne randen om de rest van het scherm en geeft afleiding bij gebruik van het scherm.
Bouwkwaliteit en Afwerking
Over de bouwkwaliteit kan ik kort zijn, deze is prima! Het voelt degelijk aan, en ook het paneel is niet flexibel of iets bij het uitpakken.
Prijs
Qua prijs denk ik dat de monitor inmiddels ingehaald is door modernere varianten. Er zijn verschillende monitoren verkrijgbaar waarbij de details net iets beter zijn (curved, dunnere randen etc). Echter is het voor dit formaat scherm een schappelijke prijs.
Ruimte voor verbetering
Zoals gezegd; een scherm van dit formaat is prettiger werken als er een kromming in het scherm aanwezig is. Wellicht dat het de ervaring is met de USB-C poort dat ik wil dat dit scherm verbeterpunten heeft, maar op de krommig en de rand van het scherm na, zijn er weinig verbeter punten waarop ik de monitor kan betrappen.
Er zijn andere schermen die prettiger zijn in het gebruik, maar als je op zoek bent naar een groot scherm voor een normale prijs denk ik dat deze Philips een prima keuze is waar je niet snel spijt van zult hebben.