€ 596,- bij MegaMobile

Philips Evnia 27M2N8500/00 Wit Review

Inny Testpanel
22 maart 2025, laatste update op 25 maart 2025, 636 views Rapporteer Testpanel

Philips Evnia 27M2N8500/00 Wit

Zonder het scherm aangeraakt te hebben kon ik je vertellen dat een (QD-)OLED ten opzichte van een traditioneel TN/VA/IPS één van de meer indrukwekkende upgrades is. Dit model is met zijn laagste prijs in de klasse en hoge refresh rate een goede keuze. De geforceerde pixel refresh na 16 uur vind ik niet fraai, zeker voor de doelgroep (gamers) zou deze ten alle tijden handmatig uit te stellen moeten zijn. Door waarschuwingen en beperkte frequentie is dit echter geen dealbreaker, het zorgt er in ieder geval voor dat de refresh niet wordt gemist.

Pluspunten

• (QD-)OLED & 360Hz!
  • Ingebouwde bias lighting (Ambiglow)
  • Value
  • VESA-mount mogelijk

Minpunten

• Forced Pixel Refresh
  • Geen USB-C met PD
  • Meegeleverde stand niet draaibaar (verticaal)
  • Licht zoemgeluid in standby
  • Geen dedicated aan-/uitknop

Introductie

Ik ben een enorme OLED fan. Vandaar ook dat ik aan het testpanel heb deelgenomen! Ik gebruik namelijk alweer 3 jaar met veel plezier een Alienware AW3423DW QD-OLED, één van de, zo niet de eerste toegankelijke QD-OLED gaming scherm(en) voor de PC. Dat is een 34" ultrawidescreen, iets waar ik anders niet voor had gekozen. De 27" QHD form-factor was namelijk mijn sweet spot, en is dat misschien nog steeds wel. Daar was toen geen (QD-)OLED in te krijgen. But now...!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/N39_fUfX4KNnF7QDubzx9LIQnFI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW6xt7uBUwtmRJ2LhW6ri7BCVXVe4LgVt745TeSqej0PeyVSN.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/O4mbqeuKCY5hGGkD6MEkhSIyRMo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW6xuULMaaDB6cg4CKTBrhCXgBf7aWY7YNBMuaPwoDs10u8EE.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bxRfQNiavKMZweAwGiOxuj7l3cA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW6xuNsP2d7zcPHVeaZcPOmU7vEQcUTAN1fPv6gRYtLXAPomE.jpeg?f=620xauto

Philips Evnia

Envia.. Nee, Evnia! En.. Philips! Dat kennen we, dat komt uit Nederland!
Nouja, Philips monitors en televisies komen al lange tijd niet meer van Nederlandse bodem. De naam wordt tegenwoordig onder licentie gebruikt door het Chinese TPV Technology. Dit bedrijf is (volgens eigen zeggen) 's werelds grootste leverancier van computerschermen, en voert naast Philips ook het merk AOC, AGON en Envision. De bedrijven TP Vision en MMD zijn ook verbonden aan TPV's Philips monitoren. Interessant feitje: volgens TPV zit Philips in de top 3 van verkochte monitoren in China. Niet meer van Nederlandse bodem dus, maar wel van een gigantisch bedrijf met verstand van zaken. En Philips gooit zijn naam natuurlijk ook niet zomaar ten grabbel...

Evnia

Evnia is een jonge sub-brand gericht op gaming. Het woord Evnia komt uit het Grieks en betekent letterlijk vertaald "gunst." Een samenvoeging van "eu" (goed) en "nous" (verstand). Het merk richt zich op diversiteit en inclusiviteit, en heeft een Afrikaanse gamester als boegbeeld weten te strikken. Zoals gezegd, zijn de Philips monitoren in het buitenland veel groter dan in Nederland, en is de marketing daar ook op toegespitst. Maar ze hebben ons niet in de steek gelaten, want MMD heeft bedacht om Tweakers een testpanel te laten organiseren en zo in ons koude Kikkerlandje ook wat naamsbekendheid te creëeren..? Why not!

Verdict

Hop, linea-recta naar de verdict. Waarom? Het verhaal van Philips Evnia is namelijk misschien wel interessanter dan de monitor zelf. Het gebruikt een Samsung paneel wat terug te vinden is in nog enkele andere monitoren, welke elkaar niet aanzienlijk ontlopen. Benieuwd? Onderaan heb ik linkjes geplaatst naar een overzicht van vergelijkbare modellen en een in-depth review van dit scherm door Tomshardware.

De Philips Evnia 27M2N8500 is een fantastisch scherm (door het QD-OLED paneel en de hoge refresh rate) voor de beste prijs in zijn klasse, zonder daar significante concessies voor te doen. But not by much, en het is zeker geen "Philips, innovation & you." Nogmaals, een OLED scherm (en deze Philips dus ook), is een adembenemende 'step up' ten opzichte van oudere paneeltypes. De 'absolute' zwartwaarde en het bijbehorende contrast, de ongekend lage latency, hoge refresh rate, de geweldige kleurweergave en goede kijkhoeken maken dat je nooit meer terug wilt. En ja, het is onlosmakelijk verbonden met de techniek: OLEDs degraderen waar de andere paneeltypes dit niet doen. Er zijn inmiddels echter een hoop technieken ontwikkeld om deze degradatie te vertragen waardoor het onwaarschijnlijk is dat je hier in de 'prime years' van je scherm hinder van zult ondervinden. Op de Alienware welke ik 3 jaar in gebruik heb, heb ik hier nog geen spoor van aangetroffen. Op mijn oudere OLED televisie overigens wel; jammer, maar voor mij nog steeds niet super hinderlijk en dus geen spijt van.

Bevindingen

Geforceerde Pixel Refresh
Dit scherm is voorzien van een geforceerde pixel refresh, welke na 16 uur optreedt en dan niet is te onderdrukken of uit te stellen. Er verschijnen wel waarschuwingen van tevoren, maar deze kun je makkelijk missen (ze verschijnen vrij kort) of het kan nèt niet uitkomen. Als je dan in het heetst van de strijd zit wanneer het scherm ineens op zwart gaat, kan een kleine scheldpartij volgen...
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/x0KOjH2NKdP0XeqsnMJ-j6i4SWM=/620x/filters:strip_exif()/m/195720/1TW7dcaYLO82deu8INZKQD4ZspUvZl9gcvKGRb07snVwPk3CaI.png?f=620xauto
Volgens de handleiding wordt Pixel Refresh automatisch geactiveerd wanneer de vorige refresh meer dan 4 uur geleden is en het scherm 15 minuten of langer in standby staat. Dat rijmt echter niet helemaal met mijn ervaring; ik heb het in mijn testen namelijk ook meegemaakt, waarbij het scherm meermaals een nacht in standby is geweest.
Er is een instelling onder "OLED Panel Care" genaamd "Auto Warning" welke je kunt uitschakelen. De foutmelding die dan verschijnt lijkt erop te duiden dat dit de automatisch pixel refresh volledig uitschakelt.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ZaR4m0i4Aa54hOyx07wLPiXCSxc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW7dcYeEZE31WV8SlJxH0cFxEspmjZzaTKpiVjOd3flt5cYef.jpeg?f=620xauto
Licht zoemgeluid tijdens standby
Wanneer het scherm niet actief is, was van het scherm een 'zacht pulserend zoemgeluid' hoorbaar. Goed om op te letten indien je hier gevoelig voor bent!
Ambiglow
Het hedendaagse bedrijf Philips is actief in Healthcare. MRI's, beademingsapparaten, you name it. Dé andere grote (voormalige) tak van Philips, Philips Lightning, is jaren geleden afgesplitst en gaat verder als Signify. Hoewel ook Signify de merknaam Philips in licentie heeft, en we kennen van Philips Hue. Vandaar dat ik eventjes dacht, dit scherm heeft vast geen Ambilight. Hoewel de televisies dit natuurlijk altijd al hadden, dus die gedachte klopte niet helemaal. Nu heeft het índerdaad geen Ambilight, maar dat is enkel omdat de Philips monitoren zijn uitgerust met wat ze noemen Ambiglow! Mooi meegenomen als "bias lighting," waar ik anders een losse LED-strip of Lightstrip van Philips Hue voor had toegepast. De "Follow Video" modus, waar het kleurt naar wat er op het scherm weergegeven wordt, kreeg ik niet direct aan de praat (ondanks uitschakelen Dynamic Lighting). Maar dat is vast een "skill issue." ;-) Static White works fine for me, though!
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DmXfxyKbGuaalhB8TjLaG0HwLrw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW6xvB8FClpTKHIkYfEP0PgjQdjX1VTSVkNJBSeJRPBpTK93j.jpeg?f=620xauto
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/k4_NV3jJAyFyX-FUYSZJcqYSM0w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW7dcVtblkzrF9HVzLZa2Sn1y6xyEpnrqYkIeU4zYYiZD6CR5.jpeg?f=620xauto
Evnia Precision Center
Evnia Precision Center is software voor het bedienen van het scherm en bijbehorende functionaliteiten. Een groot deel zo niet alle OSD settings kunnen hierin worden aangepast. Nice! Dat scheelt een hoop gedoe met het joystickje achterop het scherm. Ook kunnen er vanuit deze app firmware updates worden uitgevoerd. De app is vrij clean, niet super lightweight maar ook niet zo bloated dat je het onmiddelijk weer van je systeem wilt verwijderen.
Cable management voet
Door de voet zijn de aansluitkabels te geleiden. Altijd fijn. De ruimte tussen de kabelgeleider en het bureau is echter een beetje krap, waardoor stugge kabels onder spanning komen te staan. No biggy, maar voor verbetering vatbaar.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BqFM2lZuS5G2QxMD0O9Jx43rnaU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW6xuXmaepqMVB1d7q1uNdsXA94rqNM91IHhoSsu2orDRJfr5.jpeg?f=620xauto
Settings
  • Zet "USB Standby Mode" op "ON" als je wilt dat de USB-poorten continu van stroom worden vorozien. Standaard staat deze uit.
  • Vergeet niet de monitor driver te installeren.
  • Zet "Low Input Lag" aan
  • Gebruik SmartImage modus "Standard"
  • Klik na aanpassingen in Precision Center op de cirkelende pijltjes linksonderin om ze met je display te synchroniseren
Geen aan-/uitknop
Huh.. geen aan-/uitknop? Ik heb de gewoonte om de screensaver niet af te wachten en mijn beeldscherm met de hand uit te schakelen als ik eventjes, of langere tijd van de PC weg ga zonder het systeem af te sluiten. Dus ik mistte de aan-/uitknop meteen! De joystick aan de rechter achterzijde van het scherm dient met een 'druk' als aanknop, en door deze drie seconden ingedrukt te houden fungeert deze ook als uitknop. Maar dit is nou typisch zoiets waar ik niet 3 seconden op wil gaan wachten. 👎
Headphone stand
Bovenop de voet van het scherm zit een klein uitstulpsel wat als headphone rest/stand bedoeld is. Deze is niet bedoeld om het scherm aan op te tillen, so please be gentle!
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ctvQ3h54XkehV3xF08dMqvzptxY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/195720/1TW6xuqaqtFkAy7MugrPpaYXyo395yG8VorwzVzO1N51xzzgfw.jpeg?f=620xauto

Links

Handleiding (Engels)
Downloads (driver & Precision Center)
Tweakers overzicht van vergelijkbare schermen
RTINGS overzicht van vergelijkbare schermen
Tomshardware review van Philips Evnia 27M2N8500

Heb jij ook een Philips Evnia 27M2N8500/00 Wit?