Oude
Canon Pixma MP610 kreeg storing 6A00
Deze printer heb ik 15 jaar gehad. Heb er 1x een nieuwe printkop (~€100) voor gekocht, maar uitgedroogd is er nooit iets. Heeft me altijd goed gediend bij het dubbelzijdig printen van manuals met kleur. Dubbelzijdig vind ik belangrijk om een multipage document dun te houden, niet om papierkosten te sparen. Nu print ik niet zo veel meer. Ik heb nog een oude HP Laserjet 5L, maar zo'n manusje van alles zoals die oude Canon Pixma wil ik toch wel graag er bij hebben.
De nieuwe printer moest compact en niet zwaar zijn, komt op een plank van 35cm diep boven mijn buro en mag niet uit steken. Ik wil een vlakke bovenplaat waar ik nog iets op kan leggen. Hij moet automatisch dubbelzijdig kunnen printen en af en toe in kleur. Foto's afdrukken doe ik zelden, stel op dat gebied geen hoge eisen.
Dan moest ik de afweging maken tussen een tank-printer of iets met printkop-cartridges.
Een tank-printer kan ooit een dure nieuwe printkop en inktvoorraad nodig hebben en is in aanschaf €200 duurder. Voor dat geld kan ik 5x een nieuwe set cartridges kopen.
De cartridges van Canon zouden goed zijn voor 400 pagina's. Maar bij huismerk Printabout hebben ze er wat meer inkt in. Dan denk ik dat ik met hun een XL-set van €45 een pak van 500 pagina's kan printen, en daar doe ik vermoedelijk langer dan 1 jaar over.
Omdat alle printers tegenwoordig nogal fragiel overkomen voel ik er weinig voor om in 'vermeende degelijkheid/duurzaamheid' te investeren.
Uiteindelijk bij deze Canon Pixma TS5131i uitgekomen, hoewel ik ook goed gekeken heb bij HP, Epson, Brother.
Bij Printabout besteld. Voor €114 kreeg ik thuisbezorgd de printer, 3 jaar extra garantie, extra XL-cartridges en een pak papier.
Installatie.
In de boekjes staat niet veel. Je moet een .exe downloaden en installeren. Ik was wantrouwig wat voor "streken" ze daar ingebouwd hebben. Buiten dat ze graag willen dat je een inktabonnement neemt (kun je gewoon overslaan) valt het reuze mee. De documentatie die je krijgt is ontzettend uitgebreid: perfecto!
Gek genoeg kon ik nergens vinden
wat knoppen op het bedieningspaneel betekenen: (gevonden, klik de link).
Uitgepakt, en de kale printkoppen gewogen. Van Printabout is de zwarte 10g en de kleur 6g zwaarder dan de setup koppen van Canon. Het is afwachten of dat allemaal extra inkt is...
Bij plaatsen van A4-papier in de lade kwam ik er achter dat die lade dan (4,3cm) uit gaat steken, wat je niet ziet op de productfoto's.
Ik ben begonnen met installeren via USB, kabel had ik van de oude printer. Dat is veruit het gemakkelijkst.
Later ook de Wifi, was wat ingewikkelder, ook vanwege mijn router. Ik deed het via printer display en laptop. Ben met een grote boog omheen gelopen om het met Android en QR-codes te doen.
(Nu ik Wifi én USB heb bedenk ik dat die USB gerust weg kan. Scheelt een USB-poort. Bij mijn oude printer had ik voor draadloos Bluetooth die geen scans kon doorgeven. Met Wifi kan dat wel.)
Windows ziet 2 aparte printers bij Wifi / USB. Die kun je dan elk eigen instellingen meegeven, bijvoorbeeld USB=klad en Wifi=hogekwaliteit.
Ik heb het apparaat zijn testprinten laten doen. En de factuur van Printabout in kleur afgedrukt. Mijn toepassing is vooral CAD, bijvoorbeeld
dit schema. Ziet er allemaal prima uit. Het printtempo komt als vlot over. Het apparaat "klinkt" rustig, als een geolied machientje.
Ik heb getimed (mm:ss) hoe lang het duurt om de eerste 2 pagina's van deze review dubbelzijdig af te drukken via wifi (USB is niet sneller), nadat ik de printopdracht gaf:
-00:00 waarschuwing printer offline, dan direct aangezet
-00:30 printen begint
-00:55 1e pagina klaar, begin droogtijd voor duplex
-01:10 begin 2e pagina
-01:35 2e pagina klaar, valt uit de printer
-02:40 printer is geëindigd in standby (deed op het laatst iets als koppen reinigen/parkeren)
Als je de printer niet uitzet kan je
vetgedrukt deel (=65sec) aanhouden voor een dubbelzijdige print met 15 sec droogtijd. Printsnelheid per pagina is 25 sec, dus 2,4 A4-pagina per minuut. Dat is flink langzamer dan de gespecificeerde 13zw...6,8kl ppm ISO.

(EDIT: Printen
kan aanzienlijk sneller als ik puur tekst uit Windows Kladblok print in Standaard + Klad kwaliteit.)
De scanner geeft goed resultaat bij kleur-copietje maken. Het printen van de standaard scan via mijn computer geeft kwaliteitsverlies. Er zijn veel instelmogelijkheden: ik ben nog op zoek naar de goeie.
Ik mis de automatisch uitklappende/uitschuivende papieropvang. Zo lang je enkel 1 of 2 blaadjes print heb je die niet nodig, duplex printen doet hij ook zonder uitgetrokken opvang.
Er is officiële
Linux driver van Canon.
Linux Mint.
Eenmaal geplaatst, maakt de printer een veel degelijker indruk dan de fragiliteiten die je voelt bij het uitpakken.
Hij staat prachtig op de plank. Ik ben vooralsnog dik tevreden, behalve dat ze jokken over de printsnelheid.
Mijn respect voor Canon is hoger gestegen. Op mijn product staat "Made in Vietnam", daar hebben ze 3 grote fabrieken!
Filmpje voor de fans.
Canon Production Printing heeft zijn hoofdvestiging in Venlo.
Top 10 NL R&D. Komt voort uit Océ van der Grinten.