€ 289,99 bij Amazon.nl

MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI Review

13 maart 2025, laatste update op 14 maart 2025, 145 views Rapporteer
Product gekocht 0

De X870 Tomahawk biedt dedicated CPU-lijnen voor M.2_1 en PCIe_1, waardoor lane sharing vermeden wordt. Het heeft meer dan genoeg VRMs (vergelijkbaar met een RTX 4090), de nieuwste Wi-Fi 7 en goede audio. Geen RGB, maar wel een POST-code display.

De installatie was eenvoudig en probleemloos. Zonder handleiding waren de connectoren op het moederbord gemakkelijk te vinden. Ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar een goede performance zonder (te veel) te besteden aan extra's.

Opmerking: Ik heb in mijn setup zowel de twee CPU_PWR1~2 als de PCIE_PWR1 verbonden met mijn PSU voor stabiliteit. Te vinden in de handleiding pagina 46: https://www.msi.com/Motherboard/MAG-X870-TOMAHAWK-WIFI/support#manual

Dit moederbord is een upgrade t.o.v mijn vorig intel moederbord. Ik maakte de switch naar AMD omdat ik mijn PC vooral voor gaming en 3D modelling ga gebruiken en omdat de Intel socket toch wat negatief nieuws met zich meebracht de voorbije jaren.

Pluspunten

• Post Code en Debug Leds
  • Wi-Fi 7 en 5G LAN
  • Meer dan genoeg VRM
  • PCIe Gen 5 x16 voor PCIe_1 slot
  • PCIe Gen 5 x4 voor M.2_1 slot
  • Geen lane sharing voor M.2_1 en PCIe_1
  • ALC4080 Audio Codec
  • Gemakkelijke installatie (en handleiding)

Minpunten

• Prijs
  • Geen fysieke power en reset knop op moederbord
  • Onduidlijke informatie omtrent 9800X3D BIOS vereiste

Enkele nuttige links waar ik mijn informatie vandaan heb gehaald. Ik raad zeker aan om de video van Ronin Wilde te bekijken, sinds die duidelijke uitlegt hoe de PCIe lanes op het moederbord lopen. Tot slot, als je meer informatie wilt hebben i.v.m. de VRMs raad ik de video van Actually Hardcore Overclocking aan, deze legt de chips en componenten op het moederbord uit:

- AMD moederborden Excel-spreadsheet door 3_Three_3: https://www.reddit.com/r/...ard_comparison/?rdt=46264

- x870 moederborden tierlijst door Game Tech Reviews: YouTube: X870 Tier List

- x870 moederboden review door Hardware Unboxed: YouTube: AMD X870/X870E Roundup, 21 Boards Tested

- build review door KitGuruTech: YouTube: MSI MAG X870 Tomahawk - ZERO Bling, Solid Features!

- diepgaande technische review door Actually Hardcore Overclocking: YouTube: mobo PCB Breakdown: MSI X870 Tomahawk Wifi

- PCIe lane visualisatie door Ronin Wilde: YouTube: MSI X870 Tomahawk WiFi All PCIe Connections

Heb jij ook een MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI?