Overzicht
De Ubiquiti UniFi Express en UCG vormen samen een krachtig netwerkbeheersysteem dat een uitstekend overzicht biedt van alle verbonden apparaten via de UniFi software. Dit systeem maakt het mogelijk om vertragingen en verbindingsproblemen snel te identificeren en op te lossen.
Design en Installatie
De UniFi Express is compact (98 x 98 x 30 mm) en hoeft niet opgehangen te worden, wat de installatie eenvoudig maakt. De Mesh-functionaliteit werkt direct uit de doos, zonder ingewikkelde configuraties. Een klein nadeel is dat de apparaten warm worden en er geen voetjes zijn meegeleverd.
Integratie met Ubiquiti Cloud Gateway Ultra (UCG)
De Ubiquiti Cloud Gateway Ultra (UCG) is een krachtige en compacte multi-WAN gateway die naadloos integreert met de UniFi Express. De UCG biedt geavanceerde routerings- en beveiligingsfuncties. Door de integratie met de UCG kun je de limiet van 5 Ubiquiti-apparaten verhogen en meer apparaten beheren. De UCG fungeert als een centrale hub die alle netwerkverkeer beheert en optimaliseert, wat resulteert in een stabieler en efficiënter netwerk.
Prestaties
Ik heb drie UniFi Express units aangeschaft, één per verdieping waar geen ethernet backbone aanwezig is. Zelfs op zolder, waar de verbinding vaak het zwakst is, halen we nog steeds snelheden van 300 Mbps zonder snelheidsverlies op de andere verdiepingen. Dit is een prestatie die ik met geen enkel ander systeem, inclusief Devolo, heb kunnen bereiken. De gewone nodes halen alles uit mijn internet abbonement en halen 950Mbps Download en 450 Mbps upload met alle security features op de UCG enabled.
Software en Instelmogelijkheden
De UniFi software is zeer gebruiksvriendelijk en biedt een breed scala aan instelmogelijkheden
Betrouwbaarheid
De UniFi Express biedt een veel betere snelheid en stabiliteit dan de Mobile Viking router/modem. De verbindingen zijn stabieler en de instelmogelijkheden qua beveiliging en VLAN's zijn uitstekend. Zelfs als ik ooit de ethernet backbone herstel, blijft de node gewoon werken.
De UniFi Express en UCG bieden een uitgebreide reeks beveiligingsfuncties om je netwerk te beschermen:
- Zone-Based Firewalls (ZBF): Beschermt verschillende delen van het netwerk door verkeer te segmenteren.
- Access Control Lists (ACLs): Beheert toegangsrechten voor verschillende apparaten en gebruikers.
- Client Isolation: Voorkomt dat apparaten binnen hetzelfde netwerk met elkaar communiceren, wat de veiligheid verhoogt.
- Intrusion Prevention Systems (IPS): Detecteert en blokkeert verdachte activiteiten.
- Content Filtering: Blokkeert schadelijke, expliciete of ongewenste websites op DNS-niveau.
- Ad Blocking: Verwijdert ongewenste advertenties voor verbeterde browseveiligheid.
- Region Blocking: Beperkt verkeer naar/van specifieke landen.
- Honeypot: Detecteert kwaadaardige scanpogingen.
- Encrypted DNS: Verbetert privacy door DNS-query's te versleutelen.
- Traffic Identification: Analyseert en categoriseert verkeer voor betere zichtbaarheid.
De Ubiquiti UniFi Express en UCG zijn een uitstekende keuze voor een betrouwbaar en krachtig netwerkbeheersysteem. De eenvoudige installatie, indrukwekkende prestaties, uitgebreide beveiligingsfuncties en goede prijs-kwaliteitverhouding maken dit systeem een aanrader.