Overclocking
Ik heb redelijk goed kunnen overclocken en undervolten met mijn kaart, maar heb er nog niet al te veel tijd ingestoken:
Tussen de 50-120 mV undervolten gaat goed zonder prestatieverlies.
Rond de 50-150 MHz overclock gaat ook goed, maar kost meer efficiëntie dan het waard is in mijn mening.
Ik ben nog niet verder gegaan dan dat, maar aangezien hij erg stabiel was, kan ik het vast verder pushen.
Temperatuur en geluid
Temperatuur blijft makkelijk onder de 55 graden, en na even met mijn fan curve te spelen blijft hij fluisterstil (De ventilatoren maken pas geluid rond de 45% +, en ik heb nog niets gemerkt van coil-whine met een RM850X). Ik heb wel redelijk wat tijd gestoken in het verleden om de airflow van mijn inmiddels wat oudere
be quiet! Silent Base 600 heel goed af te stemmen, ook qua geluid.
Maar zelfs tijdens wat tests zonder het zijpaneel draait hij alsnog erg stil, en ook dan hoorde ik geen coil whine.
Prestaties
De prestaties kan ik wel over naar huis schrijven: Ik kan alleen persoonlijk vergelijken met de 5700 XT (+238% 3D Mark score), 2080 Super, of de 7900 XTX (+6%), maar hij stelt niet teleur en na wat tweaks schiet ik zelfs een paar AIBs van enkele honderden euro's duurder prima voorbij!
Star Citizen draait op New Babbage met een hele soepele 80-90 fps, en de grootste verbetering merk ik tijdens Vulkan. Niet vanwege de paar extra frames die ik krijg, maar vooral vanwege het feit dat ik onder de 0.1% microstutters schiet na een minuut te testen. Wat ik vooral opmerk is dat mijn CPU (5800X) én mijn GPU opeens rond de 80-90% geütiliseerd worden, wat eerst voor beide een stuk minder efficiënt leek te gaan.
Escape From Tarkov draait in de meeste maps erg lekker, vaak zelfs op mijn zelf-ingestelde limiet van 144 FPS. Streets is nog steeds wat stroever op 60-70 FPS, maar dat is mogelijk te danken aan mijn oudere 5800X en het feit dat het.. Escape from Tarkov is.
Kingdom Come 2 draait fantastisch, zelfs na alle grafische instellingen helemaal omhoog te schroeven haal ik prima de refreshrate van 165 van mijn scherm.
Ray Tracing, FSR en FMF
Hier kom ik later op terug als ik meer games heb gespeeld die dit ondersteunen -
Space Engineers 2 draaide op low-medium erg goed (80 FPS zonder FSR of FMF), en op
Halo Infinite kostte de ray-traced sun-shadows op high me nauwelijks frames (van 160 naar 155 +-).
Wel merk ik dat er net iets meer shimmering is op lagere details, maar hopelijk is dat iets wat verbeterd met de driver-updates. Tijdens intensieve gameplay is het absoluut niet op te merken.
FMF en FSR heb ik eigenlijk niet nodig gehad op 1440p, maar ik heb ook niet een van de jammergenoeg kleine lijst van games die officieel ondersteund zijn (KDC:2 FSR 4 werkt alleen op Windows 11, maar ik zit op 10). Ik verwacht wel dat AMD nu wat meer marketshare heeft gepakt dan de schrale 10% van voorheen, en dat kan wel eens betekenen dat studios meer aandacht zullen krijgen voor AMD's software suite.
Wel merk ik dat de veel grotere lijst van games die al FSR 3.1 ondersteunen, vlekkeloos upgraden naar FSR 4 via een simpele toggle in Adrenaline Dat werk indrukwekkend goed. Ghosting op hoge base-frame rates is praktisch niet aanwezig tenzij je met je gezicht op het scherm zit. Artifacting is er wel af en toe, iets wat je opmerkt als je weet waar je naar zoekt (vooral als er kleine objecten voor achtergrondobjecten met veel detail bewegen ten opzichte van de camera). Dit zijn dingen die ik ook opmerk toen ik nog Overwatch 2 speelde met een 2080 Super. Maar als ik eerlijk ben valt het bij DLSS noch FSR echt op. Je merk bij beide implementaties wel dat je games een wat 'zachter' uiterlijk hebben, en ik hou daar niet zo van. Ik laat FSR 3 of 4 daarom toch altijd uit, aangezien het gewoon niet nodig is in de meeste games.
Thoughts
Wat ik bij deze, en andere games, vooral merk is dat niet alleen de framerate erg omhoog is geschoten, maar vooral hoe vloeiend het aanvoelt. De framerates zijn enorm stabiel en er is bijna geen sprake van microstutters (volgens Adrenalin zit ik gemiddeld onder de 0.1%).
Streaming
Niet uitgebreid getest, maar de korte tests waren erg veelbelovend. De kwaliteit van de nieuwe hardware encoder is aanzienlijk, maar dan ook echt aanzienlijk beter dan de vorige generaties. Ik kan bijna niets terug zien van compression artifacts en het ziet er een stuk scherper uit. Ook tijdens hevige actie of in donkere situaties blijft de kwaliteit erg scherp.Verder is er niet of nauwelijks een performance impact op te merken bij standaard streaming-instellingen (1440p, 6000 kb/s bitrate, quality preset, high profile).
Al met al, een fantastische aankoop, vooral op MSRP, maar iets erboven blijft de value nog steeds enorm goed. Hij is stil, koel en vlot. En ik vind hem zelf ook prima ogen, vooral de backplate ziet er strak uit, en daar kijk je toch het meeste naar. Vooral op MSRP kan ik niets verzinnen wat ik mis bij deze kaart. FSR 4 en FMF werken vlot en terwijl er wel artifacting is, merk ik het tijdens het spelen niet op.