Sapphire Radeon X1950 Pro 256MB DDR3 (PCI-e, 2xDVI) 11095-01-20R Review

29 december 2006, laatste update op 30 december 2006, 4.141 views Rapporteer

Mijn 9800pro begon problemen te krijgen met spellen zoals Titan Quest/FEAR etc. dus besloot ik mijn videokaart maar te upgraden. Dus besloot ik de Sapphire X1950 PRO te kopen omdat hij single-slot en de nieuwe CF was mooi meegenomen voor toekomstige upgrade. De verpakking was goed, alles in kleine doos, verzegeld met sapphire sticker. Rest was as usual verpakt. De kaart was wel vrij groot.. langer als mijn moederbord, dus als je net op de rand SATA connectors heb zitten heb je dus pech, bij mij was alles nog vrij. Het eerste wat me opviel toen ik mijn pc opstarte was de koeler van de videokaart die veel lawaai maakt, maar na een paar seconde weer wat stiller gaat draaien (gelukkig ). De drivers van ATI.com (CAT 6.10) willen niet...

Pluspunten

• Singleslot
  • Stroomverbruik
  • Nieuwe CF support
  • Koel
  • Goede performance :)

Minpunten

• Niet echt stil
  • Kaart is groot

Het eerste wat me opviel toen ik mijn pc opstarte was de koeler van de videokaart die veel lawaai maakt, maar na een paar seconde weer wat stiller gaat draaien (gelukkig :) ). De drivers van ATI.com (CAT 6.10) willen niet installeren maar de drivers van de Sapphire CD wel (CAT 6.9) -> Dit is inmiddels opgelost! Tot nu toe doen alle spellen het op 1280x1024, max settings. Alleen heb ik AA/AF altijd uit. Na het spelen van games word de kaart niet echt warm dus dat zit ook goed.

De CPU krijgt in de toekomst nog een upgrade want hij vormt nu de bottleneck maar toch zijn de prestaties enorm verbeterd in vrijwel alle games!

Overclocken heb ik nog niet getest maar in andere reviews zeggen ze al dat overclock minimaal is met stock koeling.

Over het algemeen ben ik zeer tevreden. :)

3d Mark 01

~~Updated 29/12/06
Laatst nog ff 3dmark 05 gerunned met een E6300 @ 2,2 Ghz

~30/12/06
Ff een typo gefixed

Zal binnenkort meer toevoegen...

Heb jij ook een Sapphire Radeon X1950 Pro 256MB DDR3 (PCI-e, 2xDVI) 11095-01-20R?

Bij de meeste webshops geven ze aan dat ie nog niet leverbaar is. Ben dus even benieuwd waar je hem vandaan hebt ;)
Deze heb ik gekocht bij Pcglobe in Eindhoven. Als het goed is zijn ze daar nog op voorraad. :Y)
Is dat trouwens een Zalman 9500 als CPU koeler? Zit die niet in de verkeerde richting :P
Tja, de socket zit hier omgekeerd op dit moederbord helaas niks aan te doen. ;)
Dat Catalyst 6.10 niet wil installen staat ook aangegeven op de driverpagina, ze zeggen daar letterlijk:
"Customers who own an ATI Radeon® X1950 PRO and looking for drivers, please click here."

Als je daar dan op klikt dan kan je de drivers van de CD downloaden, dit zijn de nieuwste voor de X1950 Pro..

Dus ik vind het een beetje een onzin nadeel.
Voor de rest duidelijke review!
Ah, ok. Ik was aan het browsen op een extreme lage resolutie en het scrollen ging niet soepel omdat de driver nog niet geinstalled waren. Zal ik ff wijzigen. Bedankt. :o
Ben ook net overgestapt van een 9800Pro naar een x1950Pro. Zeer fijne verbetering }>
je zalman koeler zit idd een beetje anti-airflow :Y)

je kunt hem wel anders plaatsen hoor, je moet dan de bevestigings klem tussen de koelvinnen doorhalen
Hmm :r shit, niet over nagedacht. Tja zal ik eens een andere keer fixen. |:(

edit; ik heb gekeken maar dan komt ie tegen de RAM sticks aan dus helaas. :z
Als je problemen hebt met het benaderen van je A: drive ... sluit dan eens de kabels aan :)

Ik ben zeer benieuwd naar mijn eigen ervaringen, heb er net ook een besteld !
Had wel willen weten wat hij doet met een Socket754 2.0GHz in 3D Marks. :9

Nou dat ziet er vet uit met die score.
Als je nu ook nog een upgrade doet dan word het alleen nog maar beter.

Ik denk dat dat in jou geval zeker geen overbodige luxe zal zijn. ;)
Dat hij zo groot is begint onderhand standaard te worden bij VGA kaarten. Het productieproces wordt steeds ingewikkelder waardoor er een groter oppervlak op de kaarten nodig is. Aangezien dit bij allemaal van deze snelheid zo is lijkt me niet dat je het echt een nadeel kunt noemen ;)
Sta ook op het punt een 1950pro te bestellen. Ik zie dat je de Sapphire niet erg stil vindt, dat vermoeden had ik al omdat Sapphire de Ati koeler gebruikt. Bovendien krijg je van Sapphire maar 2 jaar garantie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Asus en MSI, waar je 3 jaar garantie krijgt. De Asus gebruikt een in eigen huis ontwikkelde koeler, schijnt een stuk beter te koelen én stiller te zijn dan de standaard Ati koeler. Nadeel is wel dat hij volgens mij 2 slots in beslag neemt, (en dat je voor CF een 1950CF kaart nodig hebt, over een jaar wordt dat dus langer zoeken op de tweede handse markt ) maar ja, ik heb een DS4 moedrbord dus zo'n extra slot is niet meteen een ramp. Ik twijfel alleen een beetje over de MSI, die is een tientje goedkoper dan de Asus, maar de koeler lijkt een beejtje op die Ati koeler, als dat zo is valt de MSI ook definitief af voor mij, maar of MSI ook echt de standaard Ati koeler gebruikt weet ik niet zeker, iemand ....?

Verder, prima review, succes met de kaart.
Het valt nog allemaal wel mee, maar tijdens het opstarten en spelen van games hoor je em. Op mijn 9800pro had ik een zalman dus die kon je niet horen. :)
Ik heb de x1950pro van club3d gekocht. Daar zit de heel stillen arctic accelero op. Die hoor je níet (dual-slot).
Helaas zit bij de club3d niet de crossfire bridge, bij sapphire wel daar hoef je dus alleen maar een 2e kaart te kopen. Ik moet dus x1950pro cf van asus kopen (is 10 euro duurder), dus de prijzen vallen reuze mee. Ik had een x1800xl (x1950pro is 10 tot 20 procent sneller in games) maar daar is de crossfirekaart veel te duur.
Perfecte kaart voor een goede prijs, óók in crossfire.