Inleiding:
Na een constante Nokia gebruiker geweest te zijn, ben ik in december toch maar overstapt naar het "beloofde land" voor de GSM-tweaker, Android. Omdat mijn laatste Nokia, de 5800 XpressMusic me erg slecht bevallen is, met name het ontbreken van een toetsenbord om het tegenvallende scherm te compenseren, wilde ik per sé ondanks een beperkt budget een qwerty android hebben. Het was geworden een Sony Ericsson X10 Mini Pro (u20i). Het toestel beviel in eerste instantie wel, maar helaas, de batterijduur en het kleine scherm gaf me niet het gewenste resultaat, en werd ik al snel ontevreden.
Op een zonnige dag in Brussel, liep ik in de Mediamarkt tegen een kopstelling met de hierin gereviewde GSM op (figuurlijk, dat dan weer wel). De Garmin-Asus a10 Nüvifone. In promotie, nog wel. Alleen dacht ik dat het een simpel navigatiesysteempje was. Zelfs na snel bekijken van de achterkant van de verpakking, waar toch echt Android op stond, viel het kwartje/frankske nog niet. Na nog een rondje gelopen te hebben in de winkel ben ik weer teruggegaan en toch maar verder gekeken. En ja hoor, er kon mee gebeld worden! Ik zag dit als een buitenkans om mijn op dat moment al weer een uur om stroomvragende X10 Mini Pro te vervangen. Dat hij geen fysiek toetsenbord had, nam ik op de koop toe. En na het uitzoeken van een mooi imeinummer (wie doet dat niet?

) en het betalen ervan natuurlijk, ging hij dus mee naar huis.
In de trein ging de verpakking open. Nu kan je veel zeggen over verpakkingsmaterialen, maar hier viel het wel mee. Dat moest ook wel, want de inhoud van de verpakking deed de meeste GSM en GPS-freak watertanden! Oplader met verwisselbare plug (EU en UK inbegrepen), Autolader, zuignap en onderzetterje om de zuignap op een bureau te gebruiken, batterij (natuurlijk), GSM (nog natuurlijker), handleiding, USB-microUSBkabel (voor in de PC maar ook voor in de oplader), en nog wat boekjes. Het kan zelfs zijn dat de stralende verschijning (daar kom ik later nog op terug!) mijn geheugen dermate beïnvloedt heeft dat ik de rest vergeten ben.
De handleiding zegt dat de batterij eerst 4 uur constant opgeladen moet worden. Zie dat maar eens te regelen in de trein. Dus, ik heb mijn simkaart overgezet en gelijk maar de telefoon aangezet. De batterij was al halfvol, en dat voor maar 149€!
Wat gelijk al opviel, was dat de softkeys (de knoppen waarmee je naar het thuisscherm (home screen), optiemenu en terug gaat), er fel waren, zelfs wat verblindend zodra er een tunnel ingereden werd. Over stralende verschijningen gesproken. De telefoon is uitgerust met een lichtgevoelige sensor, dus het scherm dimt zodra het omgevingslicht minder wordt, maar de softkeys doen hieraan niet mee. Een minpunt dus, maar verder was het vanaf het eerste gezicht, liefde

. Nu ben ik absoluut geen i-phone fanboy, het glimmende eraan bevalt me niet, maar van een simpele vorm ben ik niet vies, en de a10 Nüvifone voldoet aan mijn eisen. Simpel en strak. Het belooft een mooie treinrit naar huis te worden...
----Een paar weken later----
Na een gratis map-update op de Garminwebsite, uitgebreid testen in de auto, als navigatiesysteem en als GSM (handsfree), en gebruik thuis, op de bank, in m'n nest, op 't werk en op straat, kan ik maar één ding zeggen. What a relief! En nu volgt waarom. De telefoon heeft geen toetsenbord, maar dat ik dat niet erg zou vinden, is een wonder, maar ook logisch. De Nokia 5800 XM had een resistief scherm, veelal vervloekt door touch-screen addicts vanwege het minder gevoelig zijn van het scherm, het ontbreken van multi-touch, en nog wat kleine redenen. Deze Garmin-Asus had een capacitief scherm, het reageert echt heel goed. Als je een toets indrukt op het scherm, trilt het toestel een beetje om je de vraag voor te zijn of het toestel wel het lettertje laat zien dat je wilde selecteren.
De navigatie werkt als een tiet. Zelfs zonder hulp van je netwerk, dus alleen met gebruik van de GPSontvanger (ingebouwd), heb ik zelfs in mijn woning bijna direct een fix. En kleinigheden als het automatisch opslaan van je parkingspot als je de telefoon uit de autohouder haalt, doen het me ook wel natuurlijk.
Belkwaliteit is helder, kan hard, en heeft nog geen klachten opgeleverd. Wel een nadeel is dat het scherm nog 2 seconden donker blijft als je aan het bellen bent en de telefoon voor je houdt om een nummer in het keuzemenu te selecteren of om het gesprek te beëindigen.
Een advies nog. Neem Launcher Pro, of een ander custom launcher. Op die manier heb je meer vrijheid met je homescreen. Want dat is erg op navigatie geöriënteerd. Enerzijds logisch, omdat het één van de troeven is, maar anderzijds jammer, want voor mij is het hoofdzakelijk een telefoon. En alleen al als telefoon, is het absoluut het geld waard. Nu nog wachten op een custom rom of een manufacturer update naar op zijn minst Android 2.2, om te kunnen genieten van Flash...
----------------------------------------------------------------
Copy-paste van onafhankelijke website, zie onder (Positieve en Negatieve eigenschappen voor eigen ervaringen).
Deze review wordt nog verder geüpdate zodra de tijd er is.
General info
Capacity:
1500 mAh
Talk time:
12.00 hours
the average is 7 h (438 min)
Stand-by time:
530 hours
the average is 428 h (18 days)
Talk time (3G):
Points of interest (POI), Turn-by-turn navigation, Voice navigation
Phonebook
Support:
Capacity:
Capacity depends on system memory
Features:
Caller groups, Multiple numbers per contact, Search by both first and last name, Picture ID, Ring ID
Organizer
Calendar:
Alarms:
Other:
Calculator, World Clock
Messaging
SMS:
E-mail:
Yes (IMAP, POP3, SMTP, Microsoft Exchange)
Memory
Memory Expansion: