HP OmniBook Ultra 14-fd0610nd Review
4 maart 2025, laatste update op 4 maart 2025, 154 views
Rapporteer
Testpanel
De HP Omnibook Ultra is een mooie en stevige laptop met een snelle AMD processor en goede koeling die je niet snel hoort.
Pluspunten
- Stille laptop
- USB-C aansluiting
- AMD processor
Minpunten
- Glanzend scherm
- USB-A poort
HP 14-fd0610nd:
Bouwkwaliteit:
In vergelijking met mijn 13” Macbook Pro M1 2020 model is de laptop wat groter en dikker dan wat ik gewend ben. En zit geen flex in het scherm of in de behuizing. Laptop voelt lekker stevig aan. Je merkt wel dat je de laptop in je rugzak hebt maar persoonlijk vind ik dat geen slecht iets.
Toetsenbord en touchpad:
De toetsen zijn wat groter. Maar niet vervelend om mee te typen. Het touchpad is vrij groot, vergelijkbaar met de 13” Macbook Pro. Er zit een knop op het toetsenbord dat de verlichting van het toetsenbord regelt in 3 standen uit, fel en gedimd. Zit ook een knop voor het scherminstellingen als je er meerdere op hebt. En knop voor de rekenmachine te openen. Er zit ook een toets op voor een print screen te maken persoonlijk gebruik ik dat wel vaak.
Beeldscherm:
Het beeldscherm is groot voor thuis aan te werken best wel fijn en helder genoeg in grauwe dagen heb ik de helderheid iets terug moeten zetten. Het touchscreen op een laptop doet me zelf niet zo veel. Het kan wel eens handig zijn maar persoonlijk vind ik het te lastig in gebruik. Jammer dat de laptop geen mat scherm heeft ivm ligt inval op mijn werkplek waardoor je steeds weerkaatsing hebt van het licht. Beeldscherm dimt als je er niet naar kijkt, maar gaat weer wat feller als je gezicht richting het scherm draait. (Leuke functie)
USB-aansluitingen:
De enkele USB A-poort die de laptop bezit vind ik persoonlijk vervelend omdat er zo een klepje aanzit die je vaker ook hebt als je een RJ45 op de laptop hebt.
Wat ik heel erg fijn vond aan 1 van de 2 USB C-poorten is dat die in een schuine kant zit rechtsboven van de laptop. Dit vind ik persoonlijk heel fijn als ik de laptop aan mijn Thunderbolt 3 dock gebruik, dan zit de kabel niet zo in de weg.
Wifi:
De Wifi 7 ontvanger in de laptop is lekker snel. Thuis een 1gbit/s verbinding (KPN-glasvezel) en een Dreammachine SE met een 6U lite AP. Snelheid getest met speedtest.net kom ik uit op een gemiddelde van 373mbit/s download en 390 mbit/s upload. Helaas thuis geen Wifi7 AP om het maximale eruit te kunnen halen. Borderlands 3 downloaden op Steam gaat met een snelheid van 45.2MB/s
Lader:
In de doos zit een 65watt USB C lader. De kabel van de adapter is een gestoffeerde kabel die stevig aanvoelt. Laden duurt van 10% naar 100% ongeveer 1uur en 47 minuten.
Accuduur:
Accu gaat lang mee aangezien die best lang meegaat en ik de laptop gebruik in de avonduren na mijn werk heb ik er 4 dagen met ongeveer 3uur per dag in gebruik de laptop op de accu kunnen gebruiken. In mijn 2 weken testen heb ik de laptop 3x moeten opladen.
CPU:
De AMD Ryzen AI 9 365 is een 10cores (4P cores en 6E cores) met 20 threads. De CPU is lekker snel. Het inpakken van een map met foto's 4.11GB naar een RAR-file duurde 132sec, de RAR-file uitpakken van (4.14GB aan foto's) gaat lekker snel en duurde 13sec.
Samen op de CPU zit ook de AMD Radeon 880M. Vlot genoeg om een spel te spelen.
De benchmark van Red dead redemption 2 behaal je een gemiddelde van 38 FPS op texture op ultra en overige dingen op low met een resolutie van 1080P.
SSD:
De WD SN810 1TB SSD. Met een SSD test heeft een leessnelheid van 4524MB/s en een schrijfsnelheid van 2593MB/s. Zie Benchmark.
Warmte/geluidsproductie:
Laptop blijft tijdens wat internetten en wat documenten verwerken 44.4 graden Celsius. Tijdens de benchmark van Red dead redemption 2 is de cpu 63 graden Celsius.
De ventilator hoor je wel maar is niet storend en hoor je nauwelijks lopen tijdens normaal gebruik, tijdens de Red dead redemption 2 benchmark heeft van op gezichtsafstand van de laptop ongeveer 31DB.
Webcam:
De webcam geeft mooi beeld door dankzij de hoge resolutie camera. De IR werkt heel goed met het ontgrendelen van Windows.
De AI Companion programma van HP is alleen gebaseerd op tekst je kan er wel wat vragen aan stellen en krijgt er wel wat antwoorden terug waar je wat aan hebt. Heb natuurlijk wat vragen gesteld waar ik de antwoorden al van wist om te testen als de antwoorden ook zouden kloppen. Zelf heb ik geen LLM laten draaien i.v.m. de 16GB ram wat de laptop bezit.