Wordt verwacht

JetKVM Review

RobbyTown
28 februari 2025, laatste update op 23 maart 2025, 2.197 views Product gekocht

JetKVM

Via Kickstarter de JetKVM gekocht. Als het goed is later dit jaar ook te koop bij Amazon volgens de bedenkers. Let op dit is geen traditionele KVM-switch (tussen wissel van computers).

Teamviewer kent iedereen wel. JetKVM is stapje eerder/dieper, hierdoor kun je ook de BIOS instellingen beheren en indien nodig een herinstallatie van een besturingssysteem uitvoeren. Een .exe inladen is niet mogelijk, wel is het mogelijk om bijvoorbeeld Windows 11 of Proxmox te installeren via de browser. Dus via de browser de BIOS updaten moet je toch eerst fysiek een USB stick in de computer doen.

Kunt het beste vergelijken met een iDrac / iLO maar dan voor een normale pc.

Product is net op de markt en er zijn nog vele verzoeken waaraan moet worden gewerkt.
Denk aan vast ip kunnen meegeven, apparaat een naam geven (wel handig als je er een meerdere hebt).

Pluspunten

• Betaalbaar KVM
  • Vrijwel Plug&Pay
  • Ook mogelijk via de "cloud" te loggen ipv lokaal
  • Diverse nodige kabels meegeleverd
  • Voelt degelijk aan
  • Display IP direct te lezen
  • Display heeft touch funtionaliteit

Minpunten

• Kan .exe niet inladen, enkel .iso of .img
  • Software nog in ontwikkel
  • Nog geen vast IP mogelijk via apparaat zelf
  • Hostname aanpassen nog niet mogelijk
  • Y kabel 'ontwerp fout' maar te fixen met USB Power blocker

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/p52j1yI2Ze-DEvZ3IMZq2QtNtIY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinIrUJyOPrqeV1wu2GDHSSzODcv17Z1zgjl723zqpeCQGlB.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jLP5xIY9U4Wv0zFNwqQGELxoSU4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJ9JCdliMWRK9eKZcZGd2EW1MQUfHhe6LoZCdPdR13kZMz.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/i2EOqg2tvpFKI9UQBgJiJYp7t-s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJTDiyFnM5TzwB5kqFdlY6Cwk3dewFiTFA1KXSL1lnM0MI.jpeg?f=620xauto

JetKVM Hardware

• Besturingssysteem: Linux 5.10 with Buildroot
  • CPU: RockChip RV1106G3, Cortex A7 1.0GHz, H264 & H265 hardware encoder
  • RAM: 256 MB DDR3L
  • Opslag: 16 GB EMMC
  • Scherm: 1.69 Inch IPS, 240 × 280, capacitive touch screen
  • Poorten: Ethernet RJ45 (100Mbps), USB-C (USB 2.0 480Mbps), HDMI Mini, JetKVM RJ11 extension port
  • Afmetingen: 60*43*31mm (LxBxH)
Wat is nu zo bijzonder aan JetKVM? Om te beginnen. Zeer betaalbare KVM. JetKVM nog geen 100 euro. Alleen het is niet een normale KVM dat je kan wisselen tussen verschillende computers/servers (dat is een KVM-switch). Verder hoe klein een apparaat ook is, het heeft meer gewicht dan je denkt en voelt hierdoor zeer degelijk aan.
JetKVM is een snelle, open-source KVM over IP-oplossing voor het op afstand beheren van elke computer, server en werkstations. Behandel opstartfouten, installeer nieuwe besturingssystemen, pas BIOS-instellingen aan of bedien eenvoudigweg de computer zonder fysiek aanwezig te hoeven zijn.
Dat is precies waar ik hem voor heb gekocht. Er ligt een server in de patchkast om de BIOS te updaten dient elke keer scherm, muis en toetsenbord aan te sluiten en daarna weer afkoppelen en opruimen.

Maar dit kan met Teamviewer ook? Nee, je kunt met Teamviewer een computer overnemen, maar buiten het besturingssysteem om, dus bijvoorbeeld BIOS instellingen aanpassen of de BIOS updaten, nee dat kan niet met Teamviewer.

Als je in de server wereld zit. De servers van Dell en HP hebben een iDrac (Integrated Dell Remote Access Controller) of iLO (Integrated Lights-Out) interface. Daar zou je JetKVM het beste mee kunnen vergelijken.

JetKVM is niet de eerste KVM over IP er zijn al een tijdje voorlopers op de markt namelijk TinyPilot en PiKVM. Echter voor thuis/prive vond ik die een beetje aan de te dure kant namelijk over de 400 – 500 euro. Gelukkig na enkele jaren is anno 2025 JetKVM voor nog geen 100 euro inclusief btw te koop en deze is ook nog eens lekker compact en heeft een display die zelfs van touch functionaliteit is voorzien. Niet geheel onbelangrijk de nodige kabels worden er bijgeleverd om direct aan de slag te kunnen.
  • HDMI Mini naar HDMI-kabel voor video
  • USB-C-kabel naar USB-A voor USB-emulatie
  • Meegeleverde USB-C stroom-/datasplitter – Sluit de ene kabel aan op de externe host en de andere op een stabiele 5V-voeding, zoals een telefoonoplader.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9lSlrtRL6KZ9xmJKC0ktMtHyf_0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TNZXPGI9xOAjl97Fy12KIYvP5mleXH71U8rrjhUBeldpbnef1.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OYoDQRDgQOTxV00CrQOf6Nb0350=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJnm07eaBWPKoRxlND2cLWPR6YLUwvf25FuYIHd7KVidCY.jpeg?f=620xauto

Op het display zie je direct welk IP-adres het apparaat heeft ontvangen, dus zoeken naar welk IP-adres JetKVM heeft gekregen is niet nodig. Je kan direct via de webbrowser aan de slag het is vrijwel Plug&Play.

Zelf heb ik hem aangesloten zonder de meegeleverde USB-C stroom-/datasplitter. In de computer de USB-C-kabel naar USB-A voor USB-emulatie gedaan en geeft voldoende voeding (5v/120mA) aan de JetKVM. Tevens ook nog beter aangezien de splitter een kleine ontwerpfout heeft, deze gaat dan ook de USB-poort van de computer voeding geven en dat mag niet. Maar is op te lossen door een USB-stroomblokkering.

JetKVM Webinterface

Op naar de interface (ook in dark mode beschikbaar). Deze is overzichtelijk maar nog volop in ontwikkeling. Zodra je inlogt vraagt JetKVM als je er een wachtwoord op de webinterface wil zetten, uit veiligheid dit gedaan, deze kun je er ook weer eraf halen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LDpdKRCiHUTnDzlszs1nvak1gwI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJdZaaBoxOgeAyzVMIT6WauOVaoBucP8iKwfhmYWf6Gdpm.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kFZ6ge3yxSHPgvubORVH2rcHlIo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJbdiHH03bDMbFw97X35j0YyhzTn9U9AglfntRtwuvlVKH.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/xonfprGQXI3yWlHQslD632r9QGE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJnnWkWzhVfQICiGPJl5kNKIiRoGMUMmUvvr9y4brAIv7x.jpeg?f=620xauto

Enkele functies zie je al wel maar zijn “coming soon”. Je kan JetKVM met “de cloud” koppelen, voordeel hiervan is. Stel je stuurt dit kastje op naar een externe vestiging in het buitenland, laat een medewerker daar ter plaatse het op een computer aansluiten en je kan op afstand op de pc meekijken en aanpassingen doen zonder dat jij de medewerker het geheime BIOS wachtwoord afgeeft of laat staan een complete herinstallatie doet, in elk geval een stuk goedkoper en makkelijker dan een computer heen en weer te sturen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/L4_DR2ADxZf-xx-r1Cwk1vhhk1U=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJRtsyFz6hc4ZyiIu95u9dTl9TmYIQUR5yrh5f2C00gMne.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/x8rcACo2eAI5L39ms2hcerjSdgs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJaWwgvm0JOQYUlQ9qU6yfmbtEbUwQrgDlT21V6ae8y078.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3uNfJZ30DVVbMtbxnF3LTXw211U=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJZHtRz1fA923CxtxUGEHNimQZcukD6hJY4pcEurhPo30u.jpeg?f=620xauto

Je kan dus een besturingssysteem via JetKVM installeren zonder fysiek aanwezig te zijn. Wat niet kan is een .exe of .msi installeren / inladen via de JetKVM. Dit is toch een beetje jammer, hiervoor had ik hem juist gekocht om zo de BIOS te updaten. Gelukkig niet het einde van de wereld en wie weet volgt dat in de toekomst nog. Voor nu fysieke USB-stick erin en dan via de webbrowser de BIOS updaten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/dT8HoGYQC54weuiygCjgf-_3Hso=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJEg6oc2J8NMlE7zWNFfLc8TWfaL82AHr524GOOGhpQn3D.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SHN7SO5AxkzqHDx4cClU1t_wfsc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/217171/1TWinJP8UaVJFd9kin0Rycj7cO7nStAoqUbokth1WLqPhOXhPV.jpeg?f=620xauto

JetKVM heeft een aantal "extensions” te koop. Deze zijn voor mij niet van toepassing maar misschien voor een ander wel handig. Meer info daarover kun je vinden op Extension Port pagina van JetKVM.

Na jaren van geduldig wachten eindelijk een betaalbaar apparaat op de markt om een computer op afstand te bedienen buiten het besturingssysteem om. Naast betaalbaar is het ook simpel en vlot in gebruik.

Aangezien het product net op de markt is missen er misschien een aantal dingen. Zo kun je de naam van het apparaat nog niet veranderen, toch wel handig als je er meer dan 1 hebt. Ook het IP-adres is nu enkel DHCP, dus een vast IP-adres meegeven kan nog niet, tenzij je vanuit de router een vast IP-adres meegeeft.

Voor nu, in de basis ik kan voorruit en wie weet ook nog .exe of .msi via de JetKVM inladen. In elk geval tijdelijk een scherm, muis en toetsenbord eraan hangen is nu verleden tijd.

De concurrentie zit niet stil (getipt door in de reacties). April komt Gl.iNet met een soort gelijke variant namelijk de Comet KVM. Deze heeft geen last van het stroom probleem met de Y kabel deze heeft direct een voeding poort, maar heeft geen display en helft de minder opslag ten aanzien van de JetKVM.

Heb jij ook een JetKVM?

Vraag & Aanbod

Kan .exe niet inladen, enkel .iso of .img
Dat is toch logisch? Ken geen enkele (IP)KVM die dat kan (en maar goed ook).
Debian, Proxmox of Windows 11 .iso inladen kan namelijk wel, een extra driver van .msi of .exe kunnen inladen zou dan toch mooi zijn.
En dat is een KVM? Verder is het meer bedoeld voor OS-installatie of updates buiten het OS om (bios, ipmi/raid controllers etc). Een van de sterke punten die ik mis zijn de vele customization's die beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 28 februari 2025 22:35]

En dat is een KVM?
Ja het wijkt af van een normale KVM dat je kan switchen tussen stations. Dat de makers het JetKVM hebben genoemd en onder de categorie KVM gooien kan ik niet heel veel aan doen.
Klopt, precies waar ik hem heb voor gekocht en zo word het product omschreven.
JetKVM is a fast, open-source KVM over IP solution for managing any computer, server, and workstations remotely. Handle boot failures, install new OSes, adjust BIOS settings or simply control the computer without needing to be physically present.
Over welke customization's heb je het?
Die in de webinterface of die in de RJ-11 poort kunnen? Indien dat laatste daar kan ik niet over reviewen die heb ik er niet bij besteld (voor mij niet een meerwaarde).

JetKVM gekocht om de BIOS te kunnen updaten zonder elke keer scherm, toetsenbord en muis eraan en eraf te koppelen. Betreffende pc ligt in een patchkast.
Wat jij bedoeld wordt in de wandelgangen KVM genoemd, maar is in feite een KVM switch.
KVM staat in principe voor Keyboard-Video-Mouse en kan dus voor één PC ingezet worden. Een KVM switch kan dan weer voor meerdere PC's ingezet worden.
KVM als switch is echter veel meer ingeburgerd dan KVM voor een enkele PC. ;)
Ik weet wel waar KVM voor staat maar ik begrijp je reactie niet helemaal? Ik doelde op Debian, Proxmox of Windows 11 die een iso kunnen inladen, zie niet in waarom een OS/VMhost een KVM is.

Ah.. ik lees het nu nog een keer en zie nu pas wat @RobbyTown bedoelde, ik las de zin helemaal verkeerd. Ik dacht dat er vanuit een virtualisatie platform werd bedoeld.

Neemt niet weg dat een driver/installer (.exe/.msi) inladen nog steeds een rare optie is want daar heb je een OS voor nodig. En verder ook niet heel moeilijk als je gewoon een .vhd mount en daarin de driver zet en die vervolgens streamt via je JetKVM.

En dan loop je eigenlijk tegen een van de weinige min punten aan van de JetKVM en dat is dat de ethernet interface maar 100Mbit is, prima om je mee te redden maar bij grotere install ISO's is dat niet bepaald snel, vaak is een internet installatie dan sneller zoals windows 11 / OSx vanuit bios en de meeste linux varianten via de installer.

[Reactie gewijzigd door DukeBox op 20 maart 2025 09:49]

Geweldig device. Grote community op Discord en geheel open source. Biedt dus volledige KVM functie, lokaal of via de cloud. En dat voor EUR 90 inclusief verzendkosten.

Bijzonder is het display waarop de status te zien is. Erg handig. En natuurlijk het RJ12 interface voor bijvoorbeeld serieel als een server alleen een serial console heeft. Ik heb hem aan de USB console van een Mikrotik rb5009 getest.

Ik gebruik hem om PC’s te deployen. Geen scherm, toetsenbord en muis meer nodig, kan gewoon vanaf elke PC.

Met een kleine TP-Link travel router als wifi client is mijn JetKVM draadloos. Nou ja, met uiteraard HDMI en USB naar de PC die beheerd moet worden.
Zou je het aansluiten van de USB console eens willen toelichten? Sluit je dan de USB-C naar USB-A aan op de Mikrotik of heb je dit met de RJ12 interface voor elkaar gekregen? Zo ja, wat voor een kabel heb je hiervoor gebruikt?
Alleen op de RJ12 socket van de JetKVM is serial TTL aanwezig. De USB-C socket op de JetKVM is voor power en keyboard/mouse emulatie.

Ik heb een RJ12 naar USB kabeltje gefrut met deze TTL naar USB adapter:

En dit verloopje:

Wordt herkend als serial port op USB1 in RouterOS. In de JetKVM GUI kun je dan de serial extension laden en krijg je een RouterOS shell sessie.

Dit is nog wat fraaier: https://www.ebay.nl/itm/204587162875

[Reactie gewijzigd door ernstoud op 7 april 2025 14:43]

Bedankt voor je toelichting! We gaan hiermee eens aan de slag :)

Ik probeer met de JetKVM wat console porten van Fortinet spul te benaderen. Bij Fortinet gebruiken ze een RJ45 console port ipv USB. Dus dat zal dan een RJ12 naar RJ45 kabeltje bakken gok ik.
Op de RJ12 connector staan de 2 serial TTL signalen (tx en rx) en GND. Dat is TTL dus tussen 0 en 3.3 Volt.

Het kan zijn dat de Fortinet console poort “echte” serial signalen verwacht, dus tussen +3 en +15 Volt en tussen -3 en -15 Volt. Dan is dus een level shifter nodig, zoiets:

De officiële JetKVM serial extension bevat niet veel meer dan dit printje. In een behuizing en met de kabeltjes.

Let op overigens; het is een RJ12 connector, dus 6 pins. Veel van dit soort connectors zijn RJ11 met 2 of 4 aders, bedoeld voor telefoon aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door ernstoud op 7 april 2025 18:21]

Inmiddels ook de Gl.iNet Comet KVM gekocht (pre-order, komt midden april), Zal t.z.t. een vergelijking JetKVM en Comet hier posten. Prijzen zijn ongeveer gelijk,

[Reactie gewijzigd door ernstoud op 18 maart 2025 11:27]

Lijkt op het oog een mooie concurrent. In elk geval Y probleem dat je de host voeding geeft is daar geen probleem aangezien die dus een USB-C poort extra heeft.

Kijk uit naar de vergelijking.
Ja, dat is een behoorlijke fout om een Y-kabel te leveren die spanning levert aan de host. Zoiets er tussen lost dat op: https://amzn.eu/d/7OQ6MDT een keer bij een groter bestelling erbij bestellen.
Ik zal binnenkort een wat uitgebreidere vergelijking posten maar hierbij een eerste indruk.

De JetKVM en de Gli.Net Comet ontlopen elkaar qua functionaliteit en prijs niet veel.

De Comet start langzamer op en vereist een admin wachtwoord. Power je hem vanuit de PC die je wilt besturen ben je dan te laat voor entry naar de BIOS. Wil je dat moet je hem extern voeden. Er staat bij de connector 5V, 2A maar voeden uit een USB poort gaat goed.

De JetKVM is bewust zwaar gemaakt waardoor hij blijft liggen als je de aansluitingen aan de achterzijde laat weglopen. De Comet heeft aansluitingen aan twee kanten en weegt veel minder, hij gaat met de kabels schuiven dus. Mede omdat er een erg stugge HDMI kabel bij zit.

Er staan op YouTube reviews van voor de Comet release, soms niet erg positief. Maar de release is nu een paar FW versies verder en het werkt allemaal goed.

Ik heb ook nog de PoE versie van de JetKVM mogen testen. Werkt niet op Mode B PoE, dus niet op een Mikrotik. Jammer. Hoop dat dit verbeterd wordt. Werkte wel op mijn TP-Link PoE switch.

Ook zijn er nu met de JetKVM lees ik wel veel kinderziektes gemeld op Discord… connectoren die afbreken, units die niet werken, units waarbij vergeten is het MAC adres in het device te flashen etc., hopelijk groeit e.e.a. ze niet boven het hoofd.

Later meer.
Wat ik bij de Gli.Net Comet afvraag. Ik zag op YT filmpjes dat je daar .iso kan inladen.

Leuk maar kan je ook .exe inladen (kan bij JetKVM niet)? Dat zou mooi zijn, dan valt de BIOS pas echt remote ermee te flashen (tenminste als in de BIOS de Comet als opslag word gezien...). Uiteraard wel als Gli.Net Comet op de voeding zit anders kom je niet in de BIOS ivm traagheid.

Betreft dat JetKVM PoE versie (dus nieuw model) of deze uitbreiding?

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 3 mei 2025 02:07]

Ik ga nog even met dat .iso mounten aan de slag. Hoor je van me. De opslag capaciteit op de Comet is wel beperkt tot plm. 5 Gb., minder dan de helft van de JetKVM. Dus een Windows iso is al te groot.

Er zit een USB poort op maar die is voor extensies, toch eens kijken of in het OS je daar niet een USB stick op kunt mounten.

De PoE JetKVM is echt een nieuwe versie. Als beta tester kreeg ik een PCB dat je in de behuizing met het display van de normale JetKVM kunt plaatsen. Maar los werkt hij ook, dus zonder display.

Later meer…
Heb nog even op de Comet met mounten gerommeld. Het goede nieuws is dat een USB stick op de poort die voor extensies bedoeld is, direct gemount wordt in /rom/media/usb0.

De kernel op de Comet ondersteunt voor de USB stick dan ext2, ext3, ext4 en VFAT.

De storage voor virtual media op de Comet zit op /userdata/media.

Ik heb, helaas zonder succes, geprobeerd de USB stick te mounten op /userdata/media, dan zou je dus de USB stick als virtual media kunnen gebruiken. Het lijkt er op dat bij het mounten van virtual media niet het pad maar direct het onderliggende flash memory benaderd wordt.

Wat dus wel kan is in de Linux terminal van de Comet files te kopiëren van de USB stick naar /userdata/media zodat je ze kunt mounten op de KVM’de PC. Maar de beperking blijft dus die beperkte ruim 5 Gb. ruimte. Jammer dat ze geen sd card mogelijkheid in beide KVMs gebouwd hebben.

Een soft link maken tussen de directory met de virtual media en de USB stick geeft een error, ik denk wederom doordat het onderliggende flash file system dat niet ondersteunt.

Update: dat filesystem voor de virtual media is “fuseblk” en dus geen softlinks.

[Reactie gewijzigd door ernstoud op 3 mei 2025 16:00]

Top. Dank voor de info.

Dan blijft het hier mooi een JetKVM en op zijn tijdje handmatig een USB stick in de betreffende machine.
Ik krijg hem vandaag binnen en heel benieuwd. Mocht je nog een rackmount nodig hebben voor je jetKVM, kijk even in mijn V&A aanbiedingen ;)
Zag hem inderdaad in de v&a maar strak rekje hangt vol :). Klik.