Synology Expansion Unit DX517, zonder harde schijven Review
Kost een beetje, maar dat vond ik het wel waard
Pluspunten
- solide gebouwd
- simpele installatie
- ideaal om schijven her te gebruiken
- eenvoudig / simpel beheer
- backup mogelijkheid
- sneller dan DX513
Minpunten
- de prijs
- slechts eSATA 600 aansluiting
- bijna nooit in de aanbieding
Hiervoor had ik een DX513 waar ongeveer 20TB van mijn media bibliotheek op stond, deze was weer verbonden met een DS1817+.
De DX513 was eigenlijk voor alle doeleinden meer dan geschikt. Ik kan "eindeloos" backups maken en de eSATA 300 aansluiting is snel genoeg om via Plex te streamen. Bij het overzetten van bestanden van de 1817+ naar de 513 haalde ik snelheden van rond de 130MB/s als de bestanden aan de grote kant zaten. Hiermee is een 1Gbe normale netwerkverbinding ook volledig te benutten.
Waarom dan toch nog een paar honderd euro meer uitgegeven voor een DX517 en de DX513 van de hand doen?
Waar ik me bij de DX513 aan "ergerde" was dat data scrubbing van 35TB meer dan een week duurde en dat was dan ook te merken bij de prestaties van het systeem.
EDIT 17/3/25: Ik jheb inmiddels een eerste datascrub gehad en die was in minder dan 3 dagen klaar, de data scrub van de 55TB op de 1817+ duurde net geen vier dagen. Een mooie upgrade lijkt me.
Dit ligt volgens mij aan de eSATA aansluiting die niet (full) duplex is. Je hebt dus maar de helft van de maximale SATA bussnelheid en dat merk je dan bij het nalopen van de inhoud.
Daarnaast wilde ik met het oog op de toekomst het nieuwe model hebben, hoewel ik de DX513 met het juiste script ook op een nieuwere NAS wel had kunnen aansluiten.
EDIT 17/3/25: De x25 modellen lijken een aansluiting met USB te krijgen, dus misschien nog snel een 723 of 923 kopen voor erbij:)
Dat de overdrachtssnelheid bij het kopieren / verplaatsen van bestanden omhoog zou gaan, was mooi meegenomen. Ik zit nu inderdaad richting bijna het dubbele.
Na gewacht te hebben op een eventuele aanbieding, uiteindelijk besloten om hem gewoon te bestellen.
Vandaag opgehaald en vanavond de schijven over gezet. Hele systeem uitgezet, kabels losgehaald, schijven over gezet, boel weer aansluiten en opstarten. Was in een half uur gepiept en alles draaide meteen.
En waarom niet een tweede NAS gekocht? Met de expansion bay breid je de capaciteit uit zonder dan je een tweede NAS moet beheren. Ik kan door één keer in te loggen overal bij, Als ik voor de vijf 10TB schijven een nieuwe NAS had moeten kopen, dan was dat bijvoorbeeld een DS1522+ geworden en die zijn meer dan €700 ipv de €492 die ik nu heb betaald. En dan had ik nog het geheugen willen uitbreiden, NVMe SSD willen plaatsen en de netwerksnelheid willen vergroten.