€ 21,50 bij bol Plaza

Wreckfest, PS5 Review

24 februari 2025, laatste update op 24 februari 2025, 1.530 views Rapporteer

In het verleden speelde ik heel graag games als Burnout of Destruction Derby, maar de laatste jaren zie je dit soort games helaas steeds minder, of ik ben ze nog niet tegengekomen. Wreckfest is een game die eigenlijk het beste van Burnout en Destruction Derby met zich meebrengt, en er dan een eigen twist aan toevoegt. De game is allesbehalve realistisch, en dat maakt dit spel gewoon een genot om te spelen. De game biedt genoeg content, heel veel grappige skins voor auto's, en dan maar te zwijgen over bepaalde voertuigen waar je mee kunt rijden. Wil je meer te weten komen over deze game? Lees dan hier mijn volledige review!

Pluspunten

• Lekker beuken
  • Leuke races
  • Aparte voertuigen, zoals een bankstel of grasmaaier
  • Muziek past goed bij het type spel
  • Genoeg skins om je auto te pimpen
  • Genoeg keuze aan auto's
  • Multiplayer is vloeiend

Minpunten

• Meer banen was welkom
  • Niks met weer omstandigheden
  • Meer afwisseling aan muziek was welkom

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JnyUNWBv2zr7gYV8KtfUc0WVz88=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfR6oQtg3P7HHOYqj1Y45XZ4rBoXy6qQlRORmj1GVhnRrSp.jpeg?f=620xauto

Ben ik nu Burnout of Destruction Derby aan het spelen? Dat was een vraag die ik me stelde toen ik deze game aan het spelen was. Hoewel het een typische race game moet voorstellen, is dit meer dan alleen simpel racen. Hoe goed deze game is vertel ik jullie graag in deze review.

Als je naar de game kijkt, dan zie je heel veel dingen terugkomen wat je bijvoorbeeld ook in de Burnout games hebt. Tevens heeft het spel ook veel weg van het oude Destruction Derby van de Playstation 1. Toch zijn er elementen in het spel aanwezig die weer op zichzelf zijn, en dat vond ik wel heel leuk gedaan. Ik had deze game al een beetje op Stadia gespeeld, en vond het toen jammer dat ik deze niet heb kunnen uitspelen. Inmiddels heb ik de game op de Playstation 5 gespeeld, en ik moet zeggen dat ik er heel veel plezier mee heb gehad, meer dan ik eigenlijk verwacht had. Maar goed, wat voor game is het dan nu wel? Dat ga ik jullie vertellen!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lShYPTrTA40Epan9Ru3-IJvF83I=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRSAnOun1Y3auguNNCI2qMxBaGZ6J5X0O7htqGFs2bFWp1.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-BpR6q0jJpIxCF4S7BWSDVfNpoA=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/rd0ZvmyppXLeiPhuaMcCt82d.jpg?f=user_large

Ja, moet ik dit nog echt uitleggen? Het doel van een race game is natuurlijk winnen, en dat is hier niet anders. Je hebt verschillende classes en deze worden steeds verder uitgebreid, naar maten je verder komt. Je begint in de Regional Juniors Cup, en je werkt je uiteindelijk op naar de World Masters Cup. Iedere cup kent verschillende races en crash onderdelen, voor het gemak noem ik dat even evenementen. In elk evenement kun je punten verzamelen, dit kan van 100 tot 800 punten zijn, afhankelijk hoeveel races in een evenement zitten. Er zijn altijd genoeg evenementen aanwezig om een cup vrij te spelen, dus mocht je in een onderdeel niet goed zijn, dan heb je optie om deze te negeren. Om een nieuwe cup te unlocken, moet je een X aantal punten score, en zo moet je uiteindelijk alle cups spelen om uiteindelijk kampioen worden. Meer is het niet en dat is ook het enige doel van deze game.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A4FdoKAs5hreXt0BdM85TqCWb2w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRggAcU8q5bAPrJBtL2xtH6VwuYlOV9RNPjCZUnkhoh9L2.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/M0tWgCYOjhHoXuXQXwf8uFU4qZc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/9LKhvfmdB8u9EOBPPyqgN0wK.jpg?f=user_large

Als we naar de gameplay zelf kijken, dan kan ik niks anders zeggen dat deze prima in elkaar zit. Je merkt duidelijk het verschil of je nu in de modder, op het gras of asvaalt aan het racen bent. Ook merk je heel duidelijk de verschillen in het type auto en wanneer er een bepaald onderdeel van je auto kapot is, en dat vind ik erg goed gedaan. Zo heb ik een keer gehad dat de motor erg beschadigd was, en ik niet meer hoger dan de 3de versnelling kwam, dat soort dingen zitten in het spel en dat vind ik erg tof uitgewerkt.

De keuze aan auto's en hoe je deze kunt aanpassen is enorm, en vooral met bepaalde onderdelen en combinaties is gewoon geniaal. Zo is er een onderdeel in het spel waarin je dus met een soort bankstel aan het racen bent, of dat je gaat crashen met een opgevoerde grasmaaier. Dat soort dingen maken de game anders en juist leuk om te spelen. Auto's die je hebt kun je natuurlijk ook tunen en upgraden, en ook dat is natuurlijk heel erg leuk om te doen. Zo had ik bij een Pick-up truck extra verstevigingen aangebracht, waardoor deze auto ideaal was voor crash missies. Ja hij was langzaam, maar had wel de stevigheid van een tank.

De balans in het steeds langer en moeilijk maken is erg goed uitgewerkt, en ook om een bepaalde race over te doen is heel goed uitgewerkt. Hoe de Balance uitgewerkt is, is iets waar meer games een voorbeeld van kunnen nemen, want ik had pas echt tegen het einde aan het idee dat het wat pittiger werd. Hoewel het doel van elke race winnen is, zit er ook telkens een aparte uitdaging in. Die uitdagingen zijn niet verplicht, maar maakt het wel een stuk uitdagender om ze te doen. De besturing is vrij soepel en doet wat hij moet doen, ik heb nergens problemen mee gehad.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5tR2E4IIB2oGk1DtNNkOdRsOagQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRaESwu2Jappoe0zYwJICATGAhGqnabv8Ps3Du2PxIOdiE.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EbyburzL3Q_O71URWJ1RDBADnvs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/kJSEi5TFtvw1HilOi21RT9ax.jpg?f=user_large

De game stamt oorspronkelijk uit 2014, en voor die tijd zag de game er heel goed uit. Zeker als je de gedachten en doel van de game in je achterhoofd houdt. Ja de game oogt verouderd als je hem bijvoorbeeld naast een Gran Turismo 7 houdt, maar Wreckfest is een hele andere soort game en ik heb tijdens het spelen niet het idee gehad dat de game niet mooi uitzag. Het enige dat me wel redelijk opviel was dat er weinig afwisseling was in levels of weer omstandigheden, daar had voor mijn gevoel iets meer afwisseling in gezeten mogen hebben.

Verder is het grafisch allemaal leuk gedaan, de beschadigingen aan de auto en bijvoorbeeld aan de omgeving is ook heel leuk gedaan. Je kunt rustig een race van 12 rondjes doen, je ziet namelijk duidelijk waar iemand tegenaan gekomen is, of welke auto al flinke schaden heeft. Het is niet heel bijzonder, maar het zijn gewoon leuke kleine details, iets waar ik wel van houd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/YOoaWa45G-gylj84fIQybgVUR5U=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRkh49QvH6D3hHZs5Ig98wB8QY6WTCZGaMf6p4eBq6Va8O.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bVT4U1WxtbyixIkPwpvtjO02jEs=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Y2WQN0Hcffd8BpH33bfKkqwO.jpg?f=user_large

Ze hebben voor de muziek voornamelijk gebruik gemaakt voor Rockmuziek, en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik die keuze wel goed vind. Het is al een game waarin beuken en schaden maken een groot doel is, en in combinatie met Rockmuziek is dat wel leuk gedaan. De liedjes die ze gebruikt hadden kon ik zelf niet, maar ik vond het niet verkeerd klinken. Ik zou het niet omschrijven als een groep als Iron Maiden ofzo, maar het klonk gewoon goed. Wel had er voor mijn gevoel meer afwisseling in de muziek mogen zitten, of beter gezegd ze hadden wat meer nummers mogen toevoegen. Want bepaalde liedjes heb ik zo vaak gehoord, dat ik ze letterlijk bijna mee kon zingen. Zoals altijd is muziek iets dat je moet horen en daarom deel ik een van de liedjes graag met jullie.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/gFrKmvWuBk4rqMmOHjaSdT0i1jM=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/bKWvaslJ1MdsSrm3dhVT4b8V.jpg?f=user_large

Alles wat ik net opgenoemd heb zit ook gewoon in de Multiplayer, dus buiten dat je nu tegen echte spelers doet racen, is er niks anders. Wel moet ik zeggen dat ik aardig verrast ben hoeveel spelers deze game nog steeds heeft, zeker voor een game die al 10 jaar meegaat. Ik heb vrij nieuwe games gehad waar ik best lang moest wachten voordat ik verbinding had, of zelfs geen verbinding kreeg, maar bij Wreckfest had ik hier geen last van. Het enige dat soms wel was is dat je moest wachten voor je mee kon doen, en meestal was dat omdat er nog een race bezig was in de server die je binnengaat. Op Multiplayer gebeid ben dan ook erg te spreken over de kwaliteit en stabiliteit.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jzi3lfEvkkZ8i0kH2MdAOwFVObM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRwKX7cpoV0egpniZW3zSJX3V64lO8wwOw7Ospp1qvWFqN.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bIVDsnAoG-29CjFgltrqo9Yi4-Q=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/5L4XRwhTlaR0gHOKGTZgBPct.jpg?f=user_large

Tijdens het spelen van deze game heb ik ook de livestream vaker aangezet, 2 hiervan heb ik overgezet naar Youtube. 1 daarvan wil ik graag met jullie delen via deze review, zodat jullie een beetje een idee krijgen van alles wat ik opgenoemd heb. Ondanks dat dit een racegame is, kan deze video natuurlijk spoiler bevatten, houd hier aub rekening mee.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/A8TlxHlyDM_xy2OpjmgSpiOI8es=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/qgYCm2HO5IWxFCBKxmDxZIwe.jpg?f=user_large

Dan de leukste vraag om te beantwoorden, heeft deze game een replay waarde? Voor mij is dit een dikke ja! Ik had me al, toen ik hem kort op Google Stadia gespeeld had, me er al goed mee vermaakt. Nu ik hem volledig heb uitgespeeld op de Playstation 5 kan ik niks anders zeggen dan, want een toffe games was dat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Oa8-O14ChGMBgH_paB7JezASt6g=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRTYJ4ypzp85aQAtO6l7tJlHWFmAociyMXIhUseCZjKC4w.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bCkwT00YnwdgwiPF19MvSPYAGxA=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/mBvvpmYJaSr4f1g3bwFXOVZe.jpg?f=user_large

Ik zeg het al vaker in mijn reviews, maar ik ben niet iemand die zich met Trophies bezighoudt. Wel kijk ik na afloop altijd welke ik behaald heb, mede ook omdat sommige mensen me dit wel eens vragen. Ik heb zonder van tevoren te kijken 14 van de 21 Trophies voor Wreckfest verzameld, dat uitkomt op 71%. Ik wil de game wel nog vaker gaan spelen, dus ik verwacht dat dit percentage misschien nog wel wat hoger gaat worden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1bOYskU-34WaUh5qCTMmKOpnxGs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/266273/1TMAfRevziq6gzJqugbaDwSuQM1wyAFFbGkPkjiDpE72Bvv0Yk.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/cUwKsZepGfv1NJFdGLUatz4OdTY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/z8DpAF7rN9xUErsTuwf7tqBR.jpg?f=user_large

In het verleden speelde ik heel graag games als Burnout of Destruction Derby, maar de laatste jaren zie je dit soort games helaas steeds minder, of ik ben ze nog niet tegengekomen. Wreckfest is een game die eigenlijk het beste van Burnout en Destruction Derby met zich meebrengt, en er dan een eigen twist aan toevoegt. De game is allesbehalve realistisch, en dat maakt dit spel gewoon een genot om te spelen. De game biedt genoeg content, heel veel grappige skins voor auto's, en dan maar te zwijgen over bepaalde voertuigen waar je mee kunt rijden. Voor mijn gevoel had er misschien iets meer met weer omstandigheden gedaan mogen worden, en had er iets meer muziek en banen aanwezig mogen zijn. Voor de rest is het een hele leuke, maar vooral een grappig en geslaagde game. Ik kan nu al niet wachten om te zien wat ze met het vervolg gaan doen, want deel 2 is op moment van schrijven al via een Teaser onthult.

Heb jij ook een Wreckfest, PS5?

Game is voor het eerst uitgekomen in 2018 voor windows en 2019 voor PS4 en Xbox
Klopt, hij was in 2013 in Green Light en 2014 als Early Access op Steam. Ik had voor de review de Early Access datum aangehouden 😉
Leuke review om te lezen :) Deze game doet me zeker denken aan Burnout of Destruction Derby van vroeger op de PlayStation.

Ik wil Wreckfest nog steeds eens kopen als ik die in de aanbieding kan vinden.

Maar het doet me zeker ook denken aan FlatOut 1 en 2 op de pc, dat heb ik vroeger grijs gespeeld! Binnenkort weer eens opstarten :)

Deel 1 & 2 zijn nu in de aanbieding op GOG trouwens:
Bedankt voor je leuke reactie en de tip. Flatout is inderdaad ook een goede game, ooit gespeeld maar een beetje uit het oog verloren, ga ze zeker op mijn lijstje zetten om ooit te kopen.