Zidoo Z3000 Pro 64GB Review

21 februari 2025, laatste update op 30 augustus 2025, 360 views Rapporteer
Product gekocht 0

Zidoo timmert aardig aan de weg met deze uitbreiding. Maar het is duidelijk nog niet helemaal af.
Het is lang geleden dat er een media player uit kwam die een serieuze poging doet om alles te kunnen. De laatste codecs en gelukkig ook de oude.
De posterwall is een heerlijke user interface om je films en series uit te selecteren.

Je kunt niet je disney, netflix streams of iets dergelijks er op kijken. In prince kun je de google versie van de firm ware installeren en dan heb je de android TV app store ter beschikking. Verwacht niet dat disney of netflix meewerkt.
Het is bedoelt voor media die JIJ in huis hebt. Dan wel op een interne harddisk dan wel via netwerk aan biedt. (SMB, Plex, DLNA etc)

Het is nu nog buggy en je zult moeten accepteren dat ook zidoo nog met de ontwikkeling van de software bezig.

Pluspunten

• DV, HDR, 8K etc
  • DSD native support (DSD64)
  • HDMI audio only output
  • HDMI 2.1
  • Poster wall media player
  • Eigen Drive Bay
  • 'Tidal connect' met atmos support
  • qobuz connect

Minpunten

• Nog niet uit ontwikkeld
  • Music player database
  • Geen Video streaming app's
  • 1 audio uitgang tegelijkertijd

Ik wil nog wat melden over de ontwikkeling van het apparaat.
Er is een nieuwe media core gebruikt en er moet nog het een en ander glad gestreken worden. (dan zeg ik het netjes).
Er wordt veel geklaagd over het pauzeren van films en haperingen.
Maar mij vallen andere dingen op.
DSD lijkt vlekkeloos totdat je DSD128 aanbiedt, dan wordt het meteen omgezet in PCM. Maar DSD64 in surround of stereo gaat volledig in DSD over HDMI mijn Marantz in en wordt daar pas omgezet. Iets wat alleen mijn oppo 203 voor elkaar krijgt.
Flac gaat fout.
Bij 2.0, 5.1, 7.1 gaat het nog goed maar 4.0 of 5.0 worden omgezet in stereo. Terwijl dit bij DSD wel goed gaat. ( 4.0 was ooit de standaard in surround).

Er zijn bij muziek uitzonderingen op het offline gebruik. Tidal connect zit bv standaard ingebakken in de hardware. Met Atmos support.
Als je het grote broertje koopt (de UHD8000) dan zitten de services van tidal,qobus etc ingebakken in de muziek player. Dus heb je acces over online en off-line muziek.
Bij de Z3000 dus niet en moet je OF de connect functie gebruiken of the app installeren. Ik ken alleen de Tidal android TV app en die is KUD. De tidal connect werkt prima (als tidal alles op orde heeft).

De muziek player is niet geschikt voor mijn muziek collectie. En erger mij kapot over de database benadering. Zolang ik niet beschikking heb over een folder view is het net zo klote als Tidal, spotify etc. Ik ben foobar gewend en daar is mijn 5TB library op ingericht. Jammer. Maar via de 'verkenner' kan ik vele malen sneller mijn muziek vinden (en starten). Het zal gewenning zijn.

Je kunt dit aparaat als endpoint gebruiken voor bijna alle audio players. Via DLNA kun je gewoon streamen naar dit apparaat. DSD is me (nog) niet gelukt. Misschien is de hardware wel geschikt voor ROON.

Het is me niet gelukt dit apparaat in nederland te kopen. Na 2 maanden wachten via een nederlandse importeur, maar gekocht in duitsland.

Mochten de kinderziekten er uit zijn dan zou het een 5 sterren kunnen krijgen

Update 30-8-2025:
We zijn inmiddels een paar updates verder en het video gedeelte werkt al redelijk betrouwbaar.
Muziek: (L)PCM is nog steeds een puinhoop.
Multi channel zonder sub wordt steevast weergegeven als stereo en als het wel surround wordt krijg je 16bits.
SACD werkt nog goed!
Alle bittsream formaten gaan goed (DTS, dolby (atmos) etc) echter niet gapless

Heb jij ook een Zidoo Z3000 Pro 64GB?

Ik las dat de UHD8000 in de app een equalizer geeft. DIt zou handig zijn bij het switchen tussen Atmos en lossless omdat Atmos qua volume veel laget is (en je je dus de taffes schrikt als een Atmos nummer overgaat in een knalhard stereo nummer). De equalizer zou instelbaar zijn op bijv -10dB en alleen gebruikt worden voor non-Atmos (logisch).
Geeft de z3000 ook die mogelijkheid? De z9x heeft die (kennelijk) niet.
Alleen de UHD8000 heeft DSP opties.
Maar ik geloof niet dat de UHD 8000 automatische de equalizer gaat aan zetten based op atmos/geen atmos.

Hte wordt tijd dat de mixers eens gaan standariseren!
De audio wereld is een puinhoop nog los van de dolby chaos. Want dolby maak er al helemaal een tering zooi van.
Wie heeft ervaring met deze spelers op het volgend vlak:

Ik heb een televisie die alle HDR standaarden aankan behalve Dolby Vision.
Er staan redelijk wat films op mijn NAS die Dolby Vision zijn. Afspelen met een AppleTV 4K, nVidiaShield (2015 model), Formular Z11 laat mijn tv wel HDR10 herkennen, maar eigenlijk zie je nauwelijks HDR effecten.

Tegenwoordig zie je op Netflix alle nieuwe releases in Dolby Vision. Op mijn tv wordt dat automatisch HDR10+ en eigenlijk is dat even goed beeld als Dolby Vision.

Zouden deze mediaspelers dat ook kunnen. Dat er HDR10 of 10+ uitkomt laat, mits goed gedaan, weinig verschil zien. Ik vraag me alleen af hoe dat zit?
De zidoo heeft een dolby vision engine die ook naar HDR kan converteren.
Of dat ook HDR10(+) is weet ik niet.
Misschien even daar vragen op het forum (https://forum.zidoo.tv/index.php?forums/hdd-8k-media-player-aml-s928x.63/)