Inleiding
In het kader van een LG x Tweakers testpanel was ik 1 van de gelukkigen om 1 OLED monitor te testen voor 2 weken.
Bouwkwaliteit en afwerking
De voet is een zware metalen platte plaat in plaats van de meer gangbare antennepoten. Dit heeft als voordeel dat je nog spullen erop kan zetten.
Ikzelf gebruik al jaren een monitorarm voor mijn monitors en heb nu een dubbele monitor arm waar normaliter twee 27 inch monitoren aan hangen.
Door 1 van ze te vervangen met een 34 inch ultrawide is het erg krap geworden icm met mijn desktop. Het was noodzakelijk om de ultrawide curved links te hangen anders konden de schermen niet geheel naar de gebruiker worden uitgelijnd op het 1.60 meter breed bureau.
De semi antiglare is wat zachter dan mijn andere monitor.
Dit is de LG 27GP850-B
Dit is de LG 34GS95QE-B
De achterkant van de monitor is plastic met een RGB strip die alleen via de instellingen via de knop zijn in te stellen. Er is geen software mogelijkheid voor de aansturing.
Gebruiksgemak
Voor SDR zijn er geen extra handelingen benodigd behalve de driver van de LG website downloaden en te installeren.
Voor HDR is de HDR kalibratie van Microsoft aanbevolen om het maximale uit de monitor te halen.
Na kalibratie lijkt er wel een verschrikkelijk hoge waarde te zijn.
Er wordt om de 4 uren gevraagd dat er OLED Image Cleaning plaatsvindt. Ik werk een paar dagen in de week thuis en ik wist hier niet van. Ik schrok even dat het midden van een werkdag gebeurde. Je kan het proces wel onderbreken maar het herinschakelen duurt wat langer dan normaal volgende keer met een melding dat het proces onderbroken is.
Er kunnen vraagtekens geplaatst worden over de lange termijn effecten van zo best wel vaak naar mijn mening uitvoeren van dit proces. Voordeel wel is dat je het niet kan vergeten te doen.
Tekstweergave
Dit is een van de mindere punten op deze typen schermen.
Met Mactype heb ik dit effect kunnen minimaliseren waardoor het acceptabel is.
:strip_exif()/m/42438/1TLtYEE21YwEPEC3y8Pfusl3j9FkDScCTCKtoNaHHVe7uQT10n.jpeg?f=620xauto)
Featureset
• 34 inch 21:9 3440x1440 resolutie met een 800R curve
• 240 Hz refreshrate WOLED paneel met MLA+ (Micro Lens Array) voor hogere helderheid
• 1x Displayport 1.4 en 2x HDMI 2.1 (48 Gbit) met poorten.
• USB Hub met 2 poorten
• Headsetuitgang met microfoon output. Er is ondersteuning voor DTS Headphone:X
• G-Sync Compatible en FreeSync Premium Pro
• 10 Bit kleuren zonder FRC
• Geen USB-C aansluiting en daarmee ook geen Power delivery.
• 2 jaar garantie tegen inbranden.
Prestaties
• Space Marine 2
• Marvel Rivals
• Cyberpunk 2077
Ik heb een andere LG Monitor 27GP850-B (180 Hz IPS) ernaast te referentie:
Ik heb op beide monitoren een HDR testvideo draaien en heb gepoogd het verschil in contract weer te geven.
Wow wat een verschil. Contrast tussen echt zwart vs IPS glow voelt als een gigantische upgrade. Kleuren zijn zoveel verzadigd en het effect is het grootst bij beelden waar veel contrast in zit.
Bij auto’s in Forza Horizon 5 zijn de reflecties in de lak een stuk beter. De immersie door de extra pixels in de breedte is stuk beter.
In Marvel Rivals geeft de combinatie van OLED en 240 Hz refreshrate optimale motion tracking om de tegenstanders te volgen. Dat merkte ik echt wel vergeleken met mijn andere monitor.
Bij Indiana Jones wanneer je door de jungle loopt geeft het extra contrast en de zwartwaarden een extra dimensie doordat je meer kan zien in de donkere gedeelten.
Je hebt wel een redelijk sterke videokaart nodig om de volle potentie te benutten als je de Met een 4080 Super is het verplicht om DLSS aan te doen en zelfs dan haalde ik niet lang altijd de 200+ FPS die ik zou wensen bij deze monitor.
DLSS is niet altijd zaligmakend (zichtbare artifacts) waardoor ik het soms uitschakel.
Men zou kunnen denken op basis van de 210(!) Watt adapter dat er een fan hoorbaar zou zijn of dat het scherm heet zou worden. Het wordt niet warmer dan handwarm na 2 uren gamen.
Is dit het aanschaffen waard?
Op het moment van schrijven staat het scherm voor 816 euro in de Pricewatch.
De Asus ROG PG34WCDM gebruikt hetzelfde paneel maar is 1100+ Euro. Dat prijsverschil is het niet waard naar mijn mening voor de ROG tax en USB C input.
Ik vind deze prijs acceptabel zou het graag richting 750 euro zien aangezien je voor een platte 27 inch OLED 360 Hz al aanbiedingen ziet richting de 600 Euro.
Ik zou graag hierbij Tweakers en LG willen bedanken voor de mogelijkheid om deze monitor aan de tand te voelen.