ASRock DeskMini X600 Review

cy-gor25
15 februari 2025, laatste update op 15 februari 2025, 319 views Product gekocht

ASRock DeskMini X600

De Deskmini biedt een zeer kleine oplossing voor een volledige desktopt ervaring zolang het niet op gaming aankomt.

Pluspunten

• Klein
  • Gemakkelijke build
  • Goed geprijsd
  • BIOS flash optie

Minpunten

• Moeilijk om de juiste CPU cooler te vinden
  • Beperkt aantal USB-poorten

Deze build heeft mijn verouderde Deskmini 2400G in een Fractal Design Mini C kast vervangen. Deze laatste werkte nog ok, maar ik kreeg deze niet stil ondanks een eSports CPU cooler. Bepaalde onderdelen waren ook vrij oud aan het worden zoals de PSU.

Ik heb gedurende maanden topics gevolgd over de deskmini en had dus al een idee van wat ik wou. Het doel was een desktop PC die draait op Linux om te surfen, het gebruik van multimedia (beluisteren van muziek en bekijken van films) en basis administratie taken. De vereisten waren vooral een kleine, stille build.

Build:

1Geheugen internKingston Fury Impact KF556S40IBK2-32€ 89,78€ 89,78
1SSD'sKingston A2000 1TB€ 0,-€ 0,-
1SSD'sKingston NV3 (retail) 1TB€ 53,90€ 53,90
Totaal€ 593,21

Dit is allemaal vrij aardig gelukt met deze Deskmini. Het bouwen was vrij gemakkelijk al blijft het bevestigen van pigtails op een wifi module nog altijd moeilijk.

Tip: bevestig de pigtails aan de wifi kaart en plaats die dan in het slot. Draai zeker de antennes vast voor je dit doet anders kan je weer opnieuw beginnen.

Het installeren van de CPU cooler is ook even zoeken en ging niet zo soepel geef ik toe: het is niet heel gemakkelijk om de corresponderende gaten te vinden en te voorkomen dat je cooler op de CPU glijd voor je die kan installeren. Kan ook gebrek aan ervaring zijn.

Met een 20-tal tabs in Firefox open is de temperatuur van de CPU in Btop ongeveer 30 graden. Onder load is dat 60-70 graden. DeThermalright X47 FULL (Koper) presteert mogelijk beter want 4 heatpipes in plaats van 2. Ik hoor de fan niet behalve onder load en dat is wanneer ik Age of Empires 2 HD met Enhanced Graphics speel (4K), dan hoor je de fan wel. Het is geen gaming pc dus 4K games zelfs met een recente AMD CPU zou ik niet aanbevelen.

De wifi module van Asrock zelf is niet zo goedkoop. Ik had zelf nog een AX200 liggen en heb die gebruikt. Omdat mijn modem geen wifi6 ondersteunt is dat ok en na mijn verhuis heb ik bekabeld internet in elke kamer dus geen wifi nodig.

BIOS updaten was ook vrij simpel dankzij de instructievideo van Asrock: YouTube: How to Easily Use BIOS FlashBack to Update BIOS on ASRock Mini PCs: ...

Ik ben alvast erg blij met de Deskmini X600 en kan deze zeker aanraden als je op zoek bent naar iets beters dan een mini-pc en een minimalistische build wenst.

Heb jij ook een ASRock DeskMini X600?