€ 982,81 bij Amazon.nl Marketplace

LG UltraGear 39GS95QE-B Zwart Review

11 februari 2025, laatste update op 11 februari 2025, 818 views Rapporteer
Testpanel +2

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je een monitor zoekt die je puur voor gaming wil gebruiken, kijk niet verder! De kleuren spatten er vanaf, het contrast is geweldig en met 240hz is het ongelofelijk soepel spelen. Verder geven games met HDR support nog een extra WOW-factor (tot irritatie van vrienden die me aan moesten horen over hoe geweldig het eruit ziet).

Voor productiviteit is het helaas een iets ander verhaal. Allereerst laat de pixeldichtheid van 96 ppi wat te wensen over. Text voelt niet erg scherp en de artifacts die optreden door de abnormale subpixel-indeling vallen ook nog meer op.

Kortgezegd is de game-ervaring fantastisch en is hij goed te gebruiken als all-rounder, maar als je gevoelig ben voor de kleinste foutjes moet je voor productiviteit wellicht even verder zoeken.

Pluspunten

• 240hz is fantastisch in competitieve games
  • Geweldige HDR weergave
  • Adaptive Sync support
  • 800R past erg goed bij dit formaat

Minpunten

• RWBG Subpixel-layout kan voor artifacts zorgen
  • Geen USB-C input, had fijn geweest icm. power delivery
  • OSD Wel snel, maar soms niet helemaal duidelijk
  • 3440x1440 @ 240hz op displayport alleen mogelijk met DSC

Unboxing

Het eerste wat ik dacht toen meneer aan de deur kwam was: hoe krijg ik dit ding boven? Het was wat gedoe, maar uiteindelijk stond hij op m'n werkplek en kon het feest beginnen. De monitor zat goed stevig verpakt in het piepschuim, maar was zonder veel moeite netjes uit te pakken.

Beleef zelf de unboxing
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/4nnWNC9k/unboxing-9.jpg
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/jZsrPyk0/unboxing-10.jpg
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/sv5GQhVm/unboxing-11.jpg

Bouwkwaliteit en afwerking

De monitor zit lekker stevig in elkaar en het hele geheel geeft veel vertrouwen. De voet is een fijn formaat waardoor deze niet overbodig veel ruimte inneemt en de hoogteverstelling werkt heerlijk soepel. De monitor is dus gemakkelijk op de juiste hoogte te plaatsen.

Toch laat hij qua verstelbaarheid wel wat te wensen over. Er is namelijk geen swivel mogelijkheid en hoewel je hem kan draaien, kan hij op de eigen voet niet volledig verticaal. Of je dat moet willen met een ultrawide is een tweede, maar meer opties is meer beter.

Gebruiksgemak

OSD
Ik begin even bij het OSD. Deze werkt lekker snel en zit duidelijk in elkaar, ik heb nooit hoeven zoeken naar een instelling. Het énige pijnpuntje is dat het niet helemaal duidelijk is waarom sommige "picture adjust" instellingen niet te verstellen zijn.
Namelijk: in SDR kan je alles aanpassen, tenzij je via displayport verbonden bent, want "R/G/B" en "Black level" zijn klaarblijkelijk alleen via HDMI aan te passen. In HDR kan je helemaal weinig en zijn contrast, gamma en kleurenafstelling niet aan te passen.
Vooral van dat eerste had het fijn geweest als er wat meer duidelijkheid was.
Dan even wat algemener. Het scherm gaat helaas vrij traag aan en laat ook eerst een logo animatie zien voor hij opstart. Zelfs vanuit standby duurt het best even voor de monitor weer aan slaat, dit had echt sneller gemogen.

Verder kan de monitor automatisch van input switchen, maar dit is niet super solide. Als ik mijn laptop ontkoppel en dan mijn PC aan zet, duurt het best lang voor hij wil switchen. Terwijl, als ik eerst mijn PC aan zet en dan mijn laptop ontkoppel, het juist een stuk sneller gaat. Ook wanneer ik de monitor opstart en dan mijn laptop aansluit (of eerst laptop aansluit en dan opstart), duurt het even voor hij switcht naar die input en vaak doe ik het handmatig omdat dat sneller gaat.

Dat is allemaal wellicht een beetje muggenziften, maar kom op, het is 2025.

Featureset

Adaptive Sync
VRR/Adaptive Sync/G-Sync/Freesync, hoe je het ook wil noemen, ik vind het fantastisch! Hiervoor heb ik het nooit ervaren, maar ik ben verkocht. Geen lelijke tearing meer, alleen volledige kant-en-klare plaatjes (mits je onder de 240fps zit).

Daarnaast zorgt Adaptive Sync ook voor meer soepelheid bij lagere FPS en dat kwam voor mij vooral tot z'n recht in The Finals. Dez game fluctueert bij mij tussen de 80-110fps. Met mijn eigen monitor merkte ik meteen wanneer ik rond de 80fps zat, maar met deze heb ik daar geen seconde last van gehad, het blijft lekker soepel.
DAS
Na even op te zoeken naar waar dit voor staat (Dynamic Action Sync blijkbaar) en wat dit doet, moet ik zeggen dat ik er weinig van merk. In theorie verminderd het inputlag en het zal vast een voordeel geven wanneer je op hoog niveau competitieve shooters speelt, maar dat doe ik niet en ik neem het dus maar voor lief.
Daarnaast staat deze setting automatisch aan wanneer de monitor in "Gamer 1" of "Gamer 2" modus staat, wat sowieso het geval is wanneer je zelf wat instellingen wil aanpassen.
HDR
Prachtig mooi. Als je een game kan vinden met een goede implementatie, dan kijk je je ogen uit. Highlights worden prachtig fel weergegeven en daglicht voelt alsof het echt van de zon komt, geweldig.
Ook films spatten van je scherm af en het vuurwerk van Encanto heeft er nog nooit zo kleurrijk uit gezien.

Meer hierover verderop onder "prestaties".
Black stabilizer
Doet wat het moet doen! Ik ben er zelf niet zo van, maar voor de mensen die het fijn vinden: het zit erop en het werkt prima.
Crosshair
Tja, ook dit doet wat het moet doen, maar ik vind het een volledig overbodig feature.
FPS Counter
Best fijn als je wil dubbelchecken of Adaptive Sync wel werkt, maar buiten dat niet super nuttig, want het is geen 1-op-1 reflectie van je ingame FPS. Als je dat wilt kan je beter een stukje software gebruiken.

Prestaties

Wat kan ik zeggen? OLED, HDR en 240hz, dit is natuurlijk een topmodel en dat merk je wel. De kleuraccuraatheid in SDR is uitstekend, en dat kan RTINGS be-amen, maar die 240hz is toch wel hetgene waar ik het meest enthousiast van word. Het is zó ongelofelijk soepel en omdat het een OLED paneel is heb je nul motion blur. Vooral de zogeheten "motion clarity" is dus écht fantastisch. Ook zorgt het formaat in combinatie met de sterke curve ervoor dat je je helemaal in de game opneemt.

Kortgezegd: Voor gamen is de monitor absoluut ge-wel-dig.

Voor productiviteit heb ik wel wat puntjes. Het is qua pixeldichtheid vrijwel gelijk aan een 32" 1440p monitor en met 96ppi is dat mijns inziens echt te weinig. Je merkt dat text niet super scherp is en hoewel de subpixel-indeling schijnbaar beter is dan 1e generatie panelen, krijg je af en toe toch foutjes. Die foutjes zijn door die lage pixeldichtheid ook lastiger te negeren en zorgen er ook voor dat de monitor minder geschikt is voor editing. Als je moet pixel-peepen kan je niet 100% zeker zijn of de fout aan je edit ligt, of aan de monitor.

Voorbeelden
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/S7tCWmBr/issue-1.jpg
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/6JvLPmWM/issue-3.jpg
Afbeeldingslocatie: https://i.ibb.co/5XZcf0Lw/issue-4.jpg
Kleine HDR kanttekening
Zoals hierboven al gezegd is de HDR weergave top, maar met een kleine kanttekening.
In zowel Windows als op macOS merk ik dat, wanneer HDR aanstaat en er SDR content weergegeven wordt, de gamma-weergave niet 100% klopt.
Ik heb dit ook kunnen bevestigen via de LAGOM gamma calibration test, waar deze op 2.3-ish uitkomt, terwijl in SDR modus deze prachtig strak op 2.2 staat. Dit is jammer, want ik merkte het meteen en omdat HDR heel anders werkt dan SDR, kan je de gamma instelling niet zomaar aanpassen.
Vooral in Windows vind ik sowieso dat HDR aan wat minder fijn aan de ogen is in alledaags gebruik. Waar dit precies aan ligt durf ik niet te zeggen, gezien het scherm niet feller wordt bij SDR content wanneer je HDR aan zet.

Goed, nu is dat alles waarschijnlijk volledig softwarematig gezeur en niet de schuld van de monitor, maar ik zet het er voor de volledigheid toch even bij.

Warmte- en geluidsproductie

Tot mijn verbazing blijkt de monitor actief gekoeld te zijn, maar ik heb hier echt niks van gehoord. Sterker nog, ik was ervan overtuigd dat hij passief gekoeld was tot ik het net even googlede, nice. Hij blijft in ieder geval wel netjes koel, maar volledig geruisloos!

Prijs

En tot slot, de prijs. De adviesprijs van €1399,- vind ik persoonlijk wel te veel, zeker gezien het maar een 2e gen paneel is. Dat gezegd hebbende, hij is op tweakers op moment van schrijven voor €966 te vinden, wat veel schappelijker is.

Heb jij ook een LG UltraGear 39GS95QE-B Zwart?