Inleiding:
Na het gedeeltelijk overlijden van mijn MX1100 ben ik op zoek gegaan naar een andere muis. Ik heb een aantal muizen afgewogen tegen elkaar waaronder de Logitech MX Performance, G700, Cyborg R.A.T 7 en uiteraard deze. Ieder van deze muizen had zijn voor en nadelen maar waar het het meeste op neer kwam was de prijs. Ik ben niet echt een die-hard gamer (meer), dus ik vond het de moeite niet waard om 75-100 euro neer te tellen voor een muis. Zodoende na een berg reviews ben ik dus hier op gekomen.
Verpakking:
De muis zit goed ingepakt in een stijlvolle doos, met nog al wat afschuiningen er aan.
De hele verpakking zit vol met afbeeldingen en teksten van de R.A.T 5. de voorkant heeft een uitklapbare flap waar je dan dus de muis al kunt zien door het plastic.

Specs:
Uiterlijk:
- Metalen frame met rubberachtig plastic
DPI:
- Minimaal 125
- Maximaal 4000
- X en Y waarden kunnen appart ingesteld worden
Acceleratie:
-Maximaal 30G (als of je dat ooit haalt)
Knoppen:
- Linkse, rechtse en middelste knoppen
- Forward/backward knoppen
- Cheat knoppen
- DPI up en down knoppen
- Programma switch knop
- Tot ongeveer 2cm
Braided(gevlochten) kabel afdekking
- Is over de hele kabel lengte gesleeved net als bij de G5
De rat:
Nou de muis is uit de doos of is het een rat...
Op het eerste gezicht oogde deze muis nogal vreemd, deze is opgebouwd uit een metalen frame waar stukken zwart rubberachtig plastic op zitten.
Deze zijn met imbus schroeven vast gezet en hier en daar aan de onderkant wat kruiskop schroeven. Deze muis zal zeker geen schoonheids wedstrijd winnen!
Ik heb deze muis nu ondertussen al wat maanden en ik ben zeer onder de indruk, de muis reageert heel soepel en precies. Dit is iets waar ik bij de MX1100 veel onder te leiden had want deze was niet zo precies en zeker op 1600DPI. Omdat ik een zware muis gewend ben heb ik alle gewichtjes er op gedaan.
Op het moment gebruik ik onder normaal desktop gebruik met 2500DPI, tijdens het gamen afhankelijk van het genre heb ik hem op 3500DPI staan. 4000DPI is nog een beetje te gevoelig voor mij op het moment.
De kabel van de muis heeft een gevlochte sleeving die lijkt op die van de Logitech G5. Deze kabel is uiterst stug wat heel fijn is, qua lengte zit het ook zeker goed.
Ik maak eerlijk gezegd geen gebruik van de programma knop op het moment, dit zou ik wel kunnen doen maar aangezien al mijn games al geconfigureerd zijn zie ik het nut er niet echt van in.
De cheat knop... nou noem ik het een cheat knop omdat deze knop tijdelijk je DPI waarde verlaagd dit kan handig zijn voor snipen in games of in photoshop bijvoorbeeld. Dit kun je in de meegeleverde software instellen, hierbij kun je dus de (on)gevoeligheid opgeven van de sensor. Ik vind wel dat de knop een beetje misplaatst is, ik moet namelijk een nog al onnatuurlijke houding aannemen met mijn hand om goed bij de knop te kunnen wat ik eerlijk gezegt heel jammer vind aangezien deze knop erg goed van pas komt in bepaalde situaties, ter illustratie heb ik een foto gemaakt, hier kun je duidelijk op zien dat de plaatsing van de knop alles behalve goed uigewerkt is. Voor wie denkt dat mijn hand te klein is dan zit je er aardig naast want de muis is namelijk net zolang als mijn vinger(middel).
Last but no least de scrolls, dit was ook weet zo iets waar ik weer aan moest wennen. Waar ik normaal complete pagina's skip met de hyperscroll moest ik het hier met een normale scroll doen of met de de schuifbalk. Deze muis heeft nog een tweede scroll, deze gebruik ik echter niet op het moment. Voor deze scroll zijn natuurlijk genoeg toepassingen te bedenken.
Ergonomie:
In eerste instantie was ik niet zo te spreken over de ergonomie van deze muis, het palm gedeelte is wel verstelbaar maar dit maakt geen wezelijk verschil in het comfort. De eerste week heb ik veel last van mijn hand gehad naderhandis dit wel minder geworden en nu heb ik er geen last meer van. Op dit vlak scoort Logitech toch een stuk beter, mijn MX1100 was echt super fijn om te gebruiken qua comfort, deze is ook een stuk groter wat voor mij beter uitkwam. Het voornamelijkste verschil in gebruik is dat ik bij de MX1100 mijn hand gewoon op de muis kon laten rusten terwijl ik bij de R.A.T 5 juist de muis moet vastklemmen met mijn vingers.
De software:
Bij de muis wordt een profile editor meegeleverd waar je de profielen voor de muis kunt instellen. Het stelt niet zo heel veel voor en het is simpel en gebruiksvriendelijk, er is wel een kleine minpuntjes ondanks dat. Het configureren van de programma knoppen gaat niet in Windows 7 x64 doordat het Programming blad wit is de overige bladen werken wel gewoon naar behoren. Nou heb ik in de afgelopen tijd niet de drivers en software geupdate dus dit kan ook al iets van het verleden zijn, in Windows 7 x86 werkt het gewoon.
Foto is schaamteloos van het internet genomen dit is wel van een andere R.A.T. muis maar het programma is hetzelfde
Conclusie:
Over het algemeen ben ik heel erg tevreden met deze muis, qua snelheid en precisie zit het met deze muis wel goed. Het enige echt nadeel vind ik persoonlijk het formaat van de muis en de positie van de cheat knop. Een andere leuke feature is dat je profiles voor je favoriete game kunt downloaden dit scheelt een hoop instel werk.
Mocht ik ergens een typefoutje hebben gemaakt meldt dit dan even via DM