Ik heb mij
opgeofferd om deze zogenoemde vervangende S Pen van Samsung te testen.
Samsung S25 Ultra S Pen
Met als doel te controleren of deze S Pen anders is dan de standaard meegeleverde pen gezien de vele speculaties en de misleidende informatie in de verschillende media.
Bekend is dat de meegeleverde S25 Ultra pen maar een mager aftreksel is van de pen die bij oudere modellen van de Ultra toestellen werd meegeleverd. Zo is er geen Bluetooth meer aanwezig in de pen wat resulteert in het ontbreken van Air commands en de afstandbediening functie voor de camera. Een (flinke) downgrade dus.
Dit leidde tot veel ongenoegen onder de S Pen aanhangers van de oudere Ultra telefoon gebruikers, zoals ik...
Ik heb de Air commands niet gebruikt, maar de camera afstandbediening vond ik wel prettig.
Ik had hiervoor een S22 Ultra voor mijn dagelijks gebruik. De pen gebruikte ik voornamelijk voor het maken van aantekeningen tijdens een verbouwing. Een mooie toevoeging aan de Ultra modellen.
Dat is ook de reden dat ik weer voor een Ultra model heb gekozen, samen met de betere camera's overigens..
Ik heb de S22 Ultra nog liggen dus deze kon ik mooi meenemen in de test van de S Pen als vergelijk.
De S22 en S25 pennen zijn uitwisselbaar in de zin dat de basis functie van de S25 Ultra ook prima werkt met de oudere S22 pen op dat toestel en de S25 pen is ook weer te gebruiken met diezelfde afgeslankte functies op de S22 ultra.
De pennen zijn uiterlijk hetzelfde, afgezien van kleur, alleen wijkt de bovenkant af waardoor de S22 pen niet volledig in te klikken is in de S25 Ultra behuizing. Ook ziet de S25 Ultra deze pen niet als een ander model, er komen dus geen functies als Air command bij in het S Pen menu.
Wat mij eerder al opviel is dat de S25 pen meer druk nodig heeft voor het zetten van een penstreek. Hij is minder gevoelig dan de S22 Ultra pen.
In vergelijking met de S22 Ultra pen presteert de nieuwe S25 pen dus beduidend slechter.
Om uit te sluiten of het aan de meegeleverde pen of de S25 Ultra zelf lag kwam het goed uit dat ik die reserve pen heb gekocht.
Maar helaas, ook die nieuwe "nieuwe" pen presteert niet beter (of slechter) dan de originele S25 pen.
De S22 Ultra pen is wel merkbaar beter dan de nieuwe pennen. Het toestel registreert met deze pen een penstreek veel sneller met minder druk. En dat is dus op zowel de S22 Ultra maar dus ook op de S25 Ultra echt merkbaar beter.
Ik heb deze nieuwe pen bij telefoonhoesjes.nl gekocht, deze had dezelfde code als de pen van de Samsung site.
EJ-PS938BJEGEU, ook het EAN 8806097071020 komt overeen.
In verschillende tegenstrijdige berichten werd gemeld dat deze pen bluetooth zou hebben, ook in de specificaties op de site van telefoonhoesjes werd dat gemeld. Let wel, werd, want inmiddels is die spec verwijderd.
Uiterlijk lijken deze en de originele pennen sprekend met een minimale kleur afwijking.
Op de met het toestel meegeleverde pen staan de cijfers 5022 en op de bestelde staan de cijfers 4490.
Ik heb ze ook gewogen, maar mijn weegschaal is te beperkt, het lijkt er wel op dat de S22 Ultra pen rond 3 gram weegt en de S25 Ultra pennen wegen beiden net geen 3 gram.
Volgens Jerryrigs video is goed te zien dat er electronica ontbreekt in de S25 pen, wat het minimale verschil kan verklaren.
Conclusie;
Helemaal uitsluiten dat er geen bluetooth in zit kan ik niet, maar duidelijk beter presteert deze pen ook niet, hij presteert net zo "slecht" of net zo goed als de bij het toestel meegeleverde pen.
Er zijn ook geen camera en Air command functies bijgekomen, dus met die gegevens kan ik concluderen dat de pennen gelijk zijn en gelijk presteren.
Als vergelijk dus ook de S22 Ultra pen kunnen testen en daaruit is te concluderen dat die beduidend beter presteert dan de S25 pennen op de S25 Ultra zelf.
Maar ondanks dat die wel over bluetooth beschikt kan ik het volle potentieel zoals bij de S22 Ultra niet "unlocken" op de S25 Ultra, die pen blijft dezelfde beperkende functies houden en de pen past niet helemaal in de S25 behuizing. Iets dat overigens wel op te lossen zou zijn met een beetje geknutsel.
Hopelijk komt er nog een echte S Pen (Pro) uit voor de S25 Ultra. Met bluetooth en dito update voor de software op de S25 Ultra.
Zover Jerryrig kon zien tijdens de teardown van de S25 Ultra is er hardware aanwezig in het toestel om de pen op te laden.
Deze pen is dus een gewone S25 Ultra S Pen (
light), geen volwaardige S pen zoals we gewend zijn van eerdere ultra modellen.
3 Sterren omdat het doet wat het moet doen, maar niet zo goed presteert als de oudere pennen van de Ultra serie. En ik kan de ontbrekende functies niet te zwaar wegen omdat het toestel daar nou eenmaal niet mee wordt verkocht. Hoe verveld dat ook is.