AMD Phenom II X6 1090T Black Edition Review
Begin Januari 2011 gekocht bij PolarBytes Tilburg voor ongeveer 245 euro Drivers Toen ik de computer opstartte onder Windows XP, kreeg ik meldingen dat de processordriver ontbrak. Achteraf bleek dus dat in de bios Plug and Play O/S uit stond. toen ik dit had aangezet, was het probleem ook verholpen. Overclocken via de Multiplier Deze CPU is een Black Edition, wat wil zeggen, dat het niet een gelockte multiplier heeft. Hierdoor kun je de FSB gewoon op standaardsnelheid laten staan, wat beter is voor het moederbord en vooral het RAM geheugen. Eerst heb ik gekeken of dat hij stabiel draaide, en hoe warm dat hij werd. Hoogste temperatuur gemeten gedurende een uur stressed onder IntelBurnTest V2 was 40 graden. Hierna...
Pluspunten
Snel Goedkoop vergeleken met intel I-7 processors, zeker zijn geld waard. Je kunt er mee boven de 4GHz komen, zelfs door alleen de multiplier aan te raken :)
Minpunten
Standaard koeler maakt veel kabaal (ja daar is het een standaard koeler voor) lage TJ max (CPu moet echt goed gekoeld worden als je ver wilt overclocken dus)
Drivers
Overclocken via de Multiplier
Hierna begon ik langzaam met overclocken; telkens de multiplier 0,5x omhoog. Het voltage is standaard 1,25 volt, dit heb ik verhoogd naar 1,48125v
Nu ben ik tot 4088,5MHz gekomen, mede door niet alleen de multiplier, maar ook de fsb omhoog te gooien.
- multiplier @ 18,5x
- fsb @ 221MHz
- VCORE @ 1,48125
- DRam voltage @ 1.59v
- CPU/NB voltage@ 1,18125
- VDDA@ 2.6v
- NB voltage@ 1,205v
- HT Voltage@ 1,215
- SB voltage @ stock (1.2v)
De stockcooler die meegeleverd word met de processor koelt (niet) prima. Op 4.0885 GHz 100% stressed, komt hij niet boven de 59 graden uit. (dan valt ie uit
op stock settings kan de stock koeler de CPU nog maar net koelen, (54 graden @ 14 graden kamer temp) (KABAAL!!!) moet er niet aan denken als er in de loop van tijd stof in komt...
Met een CNPS9700CU LED blijft hij onder de 43 graden stressed @4070MHz. met een kamer temperatuur van 24 graden. Dit is dan met medium fan speeds, geregeld met de ingebouwde fancontroller van mijn Cm Storm sniper BE kast. Met een Mugen 2 zijn de temps ongeveer hetzelfde, maar dan met een Nexus Silent fan @1000RMP (stuk stiller)
3dmark
Met 3dmark 06, op standaard settings, haalt mijn computer nu 20626 3dmarks!
Oude score (AMD Athlon II X4 630 @3,3GHz met L3 cache unlock)

X6 1090T @3700MHz

X6 1090T @4088MHz

Samen met Bjorn Meijer aan gewerkt met Zalman CNPS9700CU LED erop!
(4070MHz, met RAM overclock)

Het enige wat ik heb veranderd is de processor. Zoals je ziet is de score van de videokaart ook omhoog gegaan, ondanks dat ik hier niets aan heb veranderd.
Dit is de info van CPU-Z:

Ik kan niet verder overclocken, waarschijnlijk dat het probleem in het moederbord zit. (erg veel problemen met moederbord gehad)
Overigens heb ik gemerkt dat als de processor boven de 52 graden uitkomt (fan langzaam laten draaien) dat ik dan een BSOD krijg. je ziet de temperatuur dus langzaam oplopen: 49,50,51,in een flits zie je 52 graden, en dan: BSOD! Dit terwijl de cpu misntens 62 graden moet kunnen worden...
[edit] na een bios update was dit ineens opgelost
[strike]Ik heb nu de 160GB HDD vervangen door een SSD, en zal als ik thuis ben (en als ik er aan denk, ben nogal wat vergeetachtig
gebenched met de SSD, geen verschil in de scores. Start nu wel lekker snel op
Edit: met mijn nieuwe moederbord heb ik hem al op 4118,9MHz gekregen, Linx stable
(GIGABYTE 990FXA-UD3)
Ditmaal heb ik zelf oc'ed, ik heb het vermoeden dat ie nog wel wat hoger kan, aangezien de temps niet boven de 53 graden uitkomen

voor degene die het opvalt: ja in ben (eindelijk
Edit: foto's erbij geplaatst, zijn nog oude foto's van toen ik er tijdelijk een 8800GTS640 in had hangen omdat m'n GTX460 RMA was.
Heb jij ook een AMD Phenom II X6 1090T Black Edition?
voor de rest nette review
Enigste wat belangrijk daarbij is zijn de temps.
En ik denk inderdaad dat het eerder je moederbord is die het niet helemaal trekt dan de CPU, mijn 1055T doet gewoon 4GHz stabiel met 1,49v
[Reactie gewijzigd door Zenix op 25 juli 2024 10:33]
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
ik kom met een Scythe mugen 2 revB en AS5 met m'n 1090t niet hoger dan 3,8 GHz omdat ie dan al vreselijk heet begint te worden (52º ~ 54º)
ook heb ik er een (zelfgemaakt:P) mengsel van div. soorten coolingpaste (wit, goud, zilver combo) tussen gedaan, wat de temperatuur ook met 4 graden extra omlaag brengt
ZIe hier voor (slechte) foto's van de cooling http://imgur.com/a/ONlrw
op de foto hangt er een 8800GTS640 in omdat me GTX460 RMA is (beeld viel om de minuut voor 5 sec. weg)
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
Geef toe mensen; 43 graden stressed @ 3,7GHz met standaard koeling is gewoon hardstikke goed
IMO is een overclock van 15.6% niet zo slecht, zeker met een standaard koeler en ik neem aan standaard voltage.Niet zo goed overclockbaar
De hoeveelheid overclock is inderdaad niet slecht, maar zou wel beter moeten kunnen. meestal is een overclock van 22-30 procent toch wel haalbaar...
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
En dan nog zulke lage temperaturen? De koeler kan dan echt niet alle warmte kwijt hoor:O
BTW hoe moet ik het bewijzen?? screenshots kun je altijd bewerken
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
Omdat ik weet dat je bord geen socketmetertje heeft ('CPU'), ga je denk ik af op de thermometers in de cores. Die dingen hebben soms zelfs een afwijking van 15C op de hexacores.
Aan de andere kant geloof ik er simpelweg niets van, want mijn H50 (beter dan stock
Wat dus het punt is, is dat je misschien door een te hoge temperatuur tegen een muur aanloopt. Die van mij heeft er zo'n last niet van (dat ding doet niet moeilijk over 68C), maar er zijn genoeg mensen (zoals Imprezzion) die melden dat meer dan 50-55C al instabiliteit oplevert.
Toch het nakijken waard, niet toch?
Verder wat generic tips:
- Dump je specs bovenin. Ruimt lekker op.
- Probeer de plaatjes tussen imgtags te doen, maar resize ze wel naar 640x?
- Voor de goede orde (persoonlijke. smaak), minder enters binnen alinea's.
- Zet je OC-'score' in een net lijstje. Dus zo'n beetje alles wat van auto afmoet.
- Klok die CPU-NB over. Dat levert sneller L3 en een snellere geheugencontroller (IMC) op. Volgens Anandtech schaalt dit net zo goed als je core-frequentie. Ook wordt door Dolk aangeraden om deze frequentie mee op te hogen met die van de cores (kan net zo goed het probleem zijn).
Ik geef nog effies geen sterren, want je bent nog hard bezig denk ik.
[Reactie gewijzigd door Orwell op 25 juli 2024 10:33]
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
- Met specs naar boven bedoelde ik eigenlijk de boel naar 'Gebruikt in combinatie met:' verschuiven. De plek die ervoor gemaakt is.
- Doe maar niets(!) met die HTT/FSB. Lekker op 200MHz laten. Ik bedoelde werken met de geheugenmultiplier. Daarmee kun je op 200MHz HTT toch 1333/1600/1866 bereiken.
- Entertjes tussen de verschillende alineas is altijd handig.
Verder nette review. Had het wel leuk gevonden als je bijv grafiekjes zou maken hoe deze presteerd t.o.v. je oude cpu in bijv games of andere programma's
Yorick.
Ik ben mijn oude CPU al verkocht, dus daar kan ik helaas niet meer mee benchen. ik kan je wel mijn oude 3dmark score laten zien. ik ben nog redelijk nieuw op tweakers, dus het zal wel even duren voordat ik doorkrijg hoe ik een revieuw goed in elkaar zet.
Ik zit inderdaad te twijfelen of dat het aan mijn processor of aan mijn moederbord ligt dat ik niet verder kom. de voltages kan ik ook nog wel proberen te verhogen. Ik ben nu op mijn werk, maar vanavond zal ik er thuis weer voor gaan zitten voor het overclocken.
EDIT: ik heb de benchmarks erbij gezet (verschil tussen Athlon X4 630 en Phenom X6 1090T, had ik nog op me hyvespagina staan
Ik heb nu verder overgeclocked, naar de 4088,5MHz!
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
Dan meld je, dat de processordriver ontbreekt bij het opstarten en dat je die niet bij amd kon vinden.
Heb je wel de bios update (2005) van je mobo (Ik neem aan de asus 785td evo, vanwege dat review) voor de processor ondersteuning gedraaid?
Ook wel hier http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=fcsXWSxnhzZE9rnR te vinden.
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
Als ik betere koelpasta heb, kan ik weer verder met overclocken. graag wat advies over wat de beste koelpasta is, ik denk momenteel aan Nexus of Spire koelpasta...
[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 25 juli 2024 10:33]
Ik gebruik over het algemeen alleen Arctic Silver en die doet zijn werk ook goed. De truc bij zilver pasta is om er niet te veel van op te doen want dan gaat dit juist een isolerend effect geven waardoor de temperatuur juist hoger wordt dan dat je wilt.
Die power fan van jou hield de boel volgens mij ook wel aardig koel jammer alleen dat die net wat te klein is als koeler voor optimale luchtverplaatsing.
/u/385795/crop6a1e7a8def7ac_cropped.png?f=community)
:strip_exif()/u/108168/koebjieste21.gif?f=community)