Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

AMD Phenom II X6 1090T Black Edition Review

+1
_-SaVaGe-_ 18 december 2011, laatste update op 24 november 2012, 12.713 views

AMD Phenom II X6 1090T Black Edition

Pluspunten

  • Snel
  • Goedkoop vergeleken met intel I-7 processors, zeker zijn geld waard.
  • Je kunt er mee boven de 4GHz komen, zelfs door alleen de multiplier aan te raken

Minpunten

  • Standaard koeler maakt veel kabaal (ja daar is het een standaard koeler voor)
  • lage TJ max (CPu moet echt goed gekoeld worden als je ver wilt overclocken dus)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Warmteproductie Score: 4
Overklokbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 5
Begin Januari 2011 gekocht bij PolarBytes Tilburg voor ongeveer 245 euro

Drivers
Toen ik de computer opstartte onder Windows XP, kreeg ik meldingen dat de processordriver ontbrak.
Achteraf bleek dus dat in de bios Plug and Play O/S uit stond. toen ik dit had aangezet, was het probleem ook verholpen.

Overclocken via de Multiplier
Deze CPU is een Black Edition, wat wil zeggen, dat het niet een gelockte multiplier heeft. Hierdoor kun je de FSB gewoon op standaardsnelheid laten staan, wat beter is voor het moederbord en vooral het RAM geheugen.
Eerst heb ik gekeken of dat hij stabiel draaide, en hoe warm dat hij werd. Hoogste temperatuur gemeten gedurende een uur stressed onder IntelBurnTest V2 was 40 graden.
Hierna begon ik langzaam met overclocken; telkens de multiplier 0,5x omhoog. Het voltage is standaard 1,25 volt, dit heb ik verhoogd naar 1,48125v
Nu ben ik tot 4088,5MHz gekomen, mede door niet alleen de multiplier, maar ook de fsb omhoog te gooien.
  • multiplier @ 18,5x
  • fsb @ 221MHz
  • VCORE @ 1,48125
  • DRam voltage @ 1.59v
  • CPU/NB voltage@ 1,18125
  • VDDA@ 2.6v
  • NB voltage@ 1,205v
  • HT Voltage@ 1,215
  • SB voltage @ stock (1.2v)
Standaard AMD koelblok
De stockcooler die meegeleverd word met de processor koelt (niet) prima. Op 4.0885 GHz 100% stressed, komt hij niet boven de 59 graden uit. (dan valt ie uit :+)
op stock settings kan de stock koeler de CPU nog maar net koelen, (54 graden @ 14 graden kamer temp) (KABAAL!!!) moet er niet aan denken als er in de loop van tijd stof in komt...
Met een CNPS9700CU LED blijft hij onder de 43 graden stressed @4070MHz. met een kamer temperatuur van 24 graden. Dit is dan met medium fan speeds, geregeld met de ingebouwde fancontroller van mijn Cm Storm sniper BE kast. Met een Mugen 2 zijn de temps ongeveer hetzelfde, maar dan met een Nexus Silent fan @1000RMP (stuk stiller)

3dmark
Met 3dmark 06, op standaard settings, haalt mijn computer nu 20626 3dmarks! :D dat is ruim 3000 meer dan met mijn oude AMD Athlon CPU die ik eerst had. hiervan had ik wel de L3 cahce ge-unlocked, dat leverde ook al een aardige prestatiewinst, maar voor mij was dat nog niet genoeg, vandaar dat ik voor de 1090T ben gegaan. Aanvankelijk zat ik eerst te twijfelen tussen de X4 955BE en de 1090T. ik heb toch uiteindelijk voor de 1090T gekozen, mede dooradt ik dacht: zal wel beter zijn voor in de toekomst :P

Oude score (AMD Athlon II X4 630 @3,3GHz met L3 cache unlock)
http://94.100.113.13/1190700001-1190750000/1190705101-1190705200/1190705144_5_BTSr.jpeg
X6 1090T @3700MHz
http://94.100.120.135/1220750001-1220800000/1220770301-1220770400/1220770325_5_1ZJ1.jpeg
X6 1090T @4088MHz :D
http://94.100.120.92/1221150001-1221200000/1221197101-1221197200/1221197131_5_3sis.jpeg
Samen met Bjorn Meijer aan gewerkt met Zalman CNPS9700CU LED erop!
(4070MHz, met RAM overclock)

http://94.100.124.155/1222600001-1222650000/1222644001-1222644100/1222644005_5_06dE.jpeg

Het enige wat ik heb veranderd is de processor. Zoals je ziet is de score van de videokaart ook omhoog gegaan, ondanks dat ik hier niets aan heb veranderd.

Dit is de info van CPU-Z:
http://94.100.127.134/1221150001-1221200000/1221184901-1221185000/1221184967_5_B7NE.jpeg

Ik kan niet verder overclocken, waarschijnlijk dat het probleem in het moederbord zit. (erg veel problemen met moederbord gehad)

Overigens heb ik gemerkt dat als de processor boven de 52 graden uitkomt (fan langzaam laten draaien) dat ik dan een BSOD krijg. je ziet de temperatuur dus langzaam oplopen: 49,50,51,in een flits zie je 52 graden, en dan: BSOD! Dit terwijl de cpu misntens 62 graden moet kunnen worden...
[edit] na een bios update was dit ineens opgelost :?

~[strike]Ik heb nu de 160GB HDD vervangen door een SSD, en zal als ik thuis ben (en als ik er aan denk, ben nogal wat vergeetachtig :P) nog ff wat benches doen~[/strike]
gebenched met de SSD, geen verschil in de scores. Start nu wel lekker snel op :D

Edit: met mijn nieuwe moederbord heb ik hem al op 4118,9MHz gekregen, Linx stable :) http://i.imgur.com/mXlCa.jpg
(GIGABYTE 990FXA-UD3)
Ditmaal heb ik zelf oc'ed, ik heb het vermoeden dat ie nog wel wat hoger kan, aangezien de temps niet boven de 53 graden uitkomen :) misschien dat ik nog een keer samen met iemand ga proberen om er het maximale uit te persen :)
http://i.imgur.com/ls1vX.png
voor degene die het opvalt: ja in ben (eindelijk :?) overgestapt naar windows 7 :) (meteen legale Ultimate :P)

Edit: foto's erbij geplaatst, zijn nog oude foto's van toen ik er tijdelijk een 8800GTS640 in had hangen omdat m'n GTX460 RMA was.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een AMD Phenom II X6 1090T Black Edition?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (51)

Wijzig sortering
even een aanmerking op je 14 graden kamer temp, hou rekening mee dat je een delta van 40 graden hebt en dus elke grade dat je kamer omhoog gaat is een graden bij de cpu temp, dus in de zomer moet je hem beter gaan koelen tenzij je de kamer onder 20 graden kan houden.

voor de rest nette review :)
Ja dat snap ik. ik denk dat ik tegen die tijd er al wel een andere koeler op heb zitten, en ik hem dan misschien nog verder overgeclocked heb.
Ik heb nu een Zalman CNPS9700CU LED overgenomen van een vriend. nu loopt ie met de laagste fanspeed op maximaal 48 graden. in de zomer moet ik de fan natuurlijk wel wat harder gaan zetten. maar hij is nu in ieder geval stiller dan eerst. Ik heb er nu witte koelpasta onder zitten. ik ga vandaag zilveren kopen, ik ben benieuwd naar het verschil tussen die 2 :)
Je hoeft echt niet bang te wezen dat je hem opblaasd met 1,45 hoor. 1,5~1,55 kan prima 24/7 en hoger kan ook nog voor benchen.

Enigste wat belangrijk daarbij is zijn de temps.

En ik denk inderdaad dat het eerder je moederbord is die het niet helemaal trekt dan de CPU, mijn 1055T doet gewoon 4GHz stabiel met 1,49v

[Reactie gewijzigd door Zenix op 28 januari 2011 13:54]

Ik ga vanavond weer proberen verder over te clocken. Nu ben ik op mijn werk, dus kan ik dit even niet doen. Ik denk dat ik de multiplier omlaag ga doen en de FSB omhoog gooi. ook gooi ik het voltage van mijn werkgeugen omhoog. Dan is het werkgeheugen ook sneller, dus neem ik aan dat ik meer 3dmarks zal halen. Het is in ieder geval te proberen. Andere ideën zijn natuurlijk ook van harte welkom :) ik hou jullie op de hoogte!

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 28 januari 2011 15:52]

Ja, maar zulke voltages zijn niet aan te raden voor continu verbruik. Het verhogen van het voltage van 1,25 naar 1,5 volt zal ongeveer een ~50% vermogenstoename met zich meebrengen. Deze CPU is sowieso al heel krachtig, dus het lijkt me gewoon dikke vette zonde van de energie.
bah, nu weet ik wel zeker dat ik een slechte chip uit de wafer heb gekregen :(

ik kom met een Scythe mugen 2 revB en AS5 met m'n 1090t niet hoger dan 3,8 GHz omdat ie dan al vreselijk heet begint te worden (52º ~ 54º)
Ik gebruik btw ook niet de standaard fan van de mugen 2... ook heb ik een REV.A (wat dat voor verschil mag maken...) heb er 2 Yate Loon fans in hangen uit pc voedingen (erg hoge luchtverplaatsing bij laag RPM) e de coolingfan van een Freezer Pro V7 hangt aan de onderkant, die blaast alle lucht naar boven, weg door mijn megaflow 200MM RED fan :) dit maakt ook erg veel verschil ;)
ook heb ik er een (zelfgemaakt:P) mengsel van div. soorten coolingpaste (wit, goud, zilver combo) tussen gedaan, wat de temperatuur ook met 4 graden extra omlaag brengt :)

ZIe hier voor (slechte) foto's van de cooling http://imgur.com/a/ONlrw
op de foto hangt er een 8800GTS640 in omdat me GTX460 RMA is (beeld viel om de minuut voor 5 sec. weg)

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 18 december 2011 11:59]

Je spreekt je IMO tegen.
Geef toe mensen; 43 graden stressed @ 3,7GHz met standaard koeling is gewoon hardstikke goed :)
Niet zo goed overclockbaar
IMO is een overclock van 15.6% niet zo slecht, zeker met een standaard koeler en ik neem aan standaard voltage.
Ik heb niet het standaard voltage gebruikt. standaard is 1,25 volt, maar ik heb er 1,45 volt overheen gegooid. Desondanks kom ik niet hoger dan (stabiel) 3,7GHz...

De hoeveelheid overclock is inderdaad niet slecht, maar zou wel beter moeten kunnen. meestal is een overclock van 22-30 procent toch wel haalbaar...

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 28 januari 2011 13:22]

1.45 volt?!
En dan nog zulke lage temperaturen? De koeler kan dan echt niet alle warmte kwijt hoor:O
Ik geloofde het eerst ook niet hoor toen ik het zag ;) Ik heb gekeken met speedfan, Everest en PC-Probe. ze zeggen allemaal hetzelfe: 43 graden max. Zoals ik al in mijn review heb gezet: het zal wel te maken hebben met de temperatuur op mijn kamer... die is meestal tussen de 10 en de 14 graden. zo blijft de hardware het koelste natuurlijk. Ook moet je bedenken dat ik een Coolermaster Sniper Black edition kast heb, met 3 22CM fans erin, en 3 12CM fans :P

BTW hoe moet ik het bewijzen?? screenshots kun je altijd bewerken :P Hoe dan ook, ik spreek echt de waarheid. op 1,45 volt, 3,7Ghz, 100% stressed met IntelBurnTest V2 komt de temperatuur niet boven de 43 graden uit.

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 28 januari 2011 14:13]

Waar je wel rekening mee moet houden is een eventuele afwijking van de thermometers.

Omdat ik weet dat je bord geen socketmetertje heeft ('CPU'), ga je denk ik af op de thermometers in de cores. Die dingen hebben soms zelfs een afwijking van 15C op de hexacores.

Aan de andere kant geloof ik er simpelweg niets van, want mijn H50 (beter dan stock :P) krijgt m'n X4 C2 (vooruit, lamste stepping ooit, maar toch) maar net onder 50C op 3.7GHz.

Wat dus het punt is, is dat je misschien door een te hoge temperatuur tegen een muur aanloopt. Die van mij heeft er zo'n last niet van (dat ding doet niet moeilijk over 68C), maar er zijn genoeg mensen (zoals Imprezzion) die melden dat meer dan 50-55C al instabiliteit oplevert.

Toch het nakijken waard, niet toch?

Verder wat generic tips:
  • Dump je specs bovenin. Ruimt lekker op.
  • Probeer de plaatjes tussen imgtags te doen, maar resize ze wel naar 640x?
  • Voor de goede orde (persoonlijke. smaak), minder enters binnen alinea's.
  • Zet je OC-'score' in een net lijstje. Dus zo'n beetje alles wat van auto afmoet.
  • Klok die CPU-NB over. Dat levert sneller L3 en een snellere geheugencontroller (IMC) op. Volgens Anandtech schaalt dit net zo goed als je core-frequentie. Ook wordt door Dolk aangeraden om deze frequentie mee op te hogen met die van de cores (kan net zo goed het probleem zijn).
Wat ik zelf als richtlijnen aanraad? Op de cores 1.5V, op de CPU-NB 1.4V. Houd de HTT (verbinding NB <->CPU) op 2000MHz. Ik weet dat je niet je bord aan het reviewen bent, maar probeer ook eens je geheugen op te voeren.

Ik geef nog effies geen sterren, want je bent nog hard bezig denk ik.

[Reactie gewijzigd door Orwell op 28 januari 2011 17:48]

Thnx voor de tips. Ik zit nu op mijn werk. Ik verbeter wat ik nu kan, maar testen doe ik thuis. Vanavond ga ik er mee aan de slag, en dan laat ik weten hoe het ervoor staat. Overigens als ik aan de koelblok zelf voel, is deze absoluut niet warm. ik denk hooguit 50 graden. ik denk inderdaad wel dat die temperatuursensor een afwijking heeft ja. En er zit btw ook genoeg koelpasta tussen. (niet te veel en niet te weinig) Ik denk dat ik ook eens naar de fsb zal gaan kijken ja. mant meer geheugensnelheid betekend natuurlijk ook hogere score :) ik heb ooit 2 strookjes Kingston KVR 667MHz DDR2 1GB laten lopen op 856MHz, ik hoop dat die modernere modules dit ook aankunnen :)

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 28 januari 2011 16:07]

Kijk! D'r wordt aan gewerkt. Goed zo. :P
  • Met specs naar boven bedoelde ik eigenlijk de boel naar 'Gebruikt in combinatie met:' verschuiven. De plek die ervoor gemaakt is.
  • Doe maar niets(!) met die HTT/FSB. Lekker op 200MHz laten. Ik bedoelde werken met de geheugenmultiplier. Daarmee kun je op 200MHz HTT toch 1333/1600/1866 bereiken.
  • Entertjes tussen de verschillende alineas is altijd handig.
En dat je niet over de 3,7ghz komt ligt niet aan je moederbord? Ik kan bijvoorbeeld m'n 1090T makkelijk over de 4ghz tillen. Zelfs het auto overclock programma krijgt de pc stabiel voor 50 runs met intelburntest en dat op 3,8~3.9ghz.

Verder nette review. Had het wel leuk gevonden als je bijv grafiekjes zou maken hoe deze presteerd t.o.v. je oude cpu in bijv games of andere programma's

Yorick.
Dat zal ik misschien vanavond nog wel doen als ik er tijd voor heb.

Ik ben mijn oude CPU al verkocht, dus daar kan ik helaas niet meer mee benchen. ik kan je wel mijn oude 3dmark score laten zien. ik ben nog redelijk nieuw op tweakers, dus het zal wel even duren voordat ik doorkrijg hoe ik een revieuw goed in elkaar zet.

Ik zit inderdaad te twijfelen of dat het aan mijn processor of aan mijn moederbord ligt dat ik niet verder kom. de voltages kan ik ook nog wel proberen te verhogen. Ik ben nu op mijn werk, maar vanavond zal ik er thuis weer voor gaan zitten voor het overclocken.

EDIT: ik heb de benchmarks erbij gezet (verschil tussen Athlon X4 630 en Phenom X6 1090T, had ik nog op me hyvespagina staan :P (SVGPC.hyves.nl)
Ik heb nu verder overgeclocked, naar de 4088,5MHz! :D

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 28 januari 2011 19:25]

inderdaad vreemt dat je niet hoger dan 3.7ghz komt want mijn 1055T doet 4ghz stabiel op 1.330 v :)
Je meldt gedoe met drivers onder XP als negatieve eigenschap.

Dan meld je, dat de processordriver ontbreekt bij het opstarten en dat je die niet bij amd kon vinden.

Heb je wel de bios update (2005) van je mobo (Ik neem aan de asus 785td evo, vanwege dat review) voor de processor ondersteuning gedraaid?
Ook wel hier http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=fcsXWSxnhzZE9rnR te vinden.
Ik heb al voordat ik me nieuwe CPU had ingebouwd met me oude processor nog in me systeem de bios naar de nieuwste versie geflashed. dit is dus niet het probleem geweest. Ik vermoed dat, omdat ik in windows 7 niet dat gedoe had met die driver, de CPU in windows XP gewoon niet wordt ondersteund. nadat ik dat bestandje had gedwonload en had geïnstalleerd (.sys file) waren er geen problemen meer. Als de driver niet standaard in windows staat, en ik heb moeite een werkende te vinden noem ik dit gedoe ja ;)

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 29 januari 2011 20:50]

Nu ben ik er achter wat waarschijnlijk het probleem heeft veroorzaakt: Plug & Play OS stond niet aan in de BIOS... zou de oorzaak moeten zijn van dat driverprobleem lijkt mij...
Is nu gefixed, staat niet meer bij negatieve eigenschappen.
Zie hier LinX Stable Club loopt nu op 4118,9MHz met een nieuw moederbord (GIGABYTE 990FXA-UD3) er valt denk ik nog wel meer uit te persen, moet ik eens proberen als ik tijd (en zin :P) heb :)
Ik heb gisteren gouden koelpasta gekocht van König, maar das echt troep. processor zit meteen al boven de 50 graden in rust. en ik heb er genoeg op gedaan, en het eerst met een lineaal uitgespreidt... ik denk dat ik gewoon voor Nexus of Spire koelpasta ga, en ik voortaan die König rotzooi laat liggen :| Ik heb eerst een grote tube gekocht voor 100 malig gebruik voor €2,50 (no branded tube) en die koelt wel goed. maar ik verwacht toch wel dat zilveren of gouden koelpasta die meer dan 10x zo duur is (€2,50 voor de witte voor 100x gebruik, €4,95 voor de gouden "König" voor 10x gebruik) :| beetje rare prijs/hoeveelheid/kwaliteitsverhouding.

Als ik betere koelpasta heb, kan ik weer verder met overclocken. graag wat advies over wat de beste koelpasta is, ik denk momenteel aan Nexus of Spire koelpasta...

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 3 februari 2011 11:33]

Vergeet niet dat zilver pasta een paar dagen tijd nodig heeft om optimaal te werken, het kan dus zo zijn dat de uit eindelijke temperatuur lager uitkomt. De uismering en hoeveelheid is ook belangrijk.

Ik gebruik over het algemeen alleen Arctic Silver en die doet zijn werk ook goed. De truc bij zilver pasta is om er niet te veel van op te doen want dan gaat dit juist een isolerend effect geven waardoor de temperatuur juist hoger wordt dan dat je wilt.
Ik heb er nu gewoon witte op zitten van Star (?) zo'n zakje voor eenmalig gebruik... op 4070MHz loopt ie stabiel, maar als ik hem hoger ga klokken dan gaat de temperatuur boven de 54 graden uit. bij alles hoger dan 54 graden heb ik gemerkt, valt mijn computer uit met een BSOD. dus ook als ik de fan stilzet en ik hem stress op stock speed. 54 graden is de grens voor dit ding. ik denk dat de sensor een behoorlijke afwijking heeft, want die cpu zou 64 graden mogen worden...
Nou ja of je moet er een nog grotere koeler er op doen toch...
Die power fan van jou hield de boel volgens mij ook wel aardig koel jammer alleen dat die net wat te klein is als koeler voor optimale luchtverplaatsing.
De koelblok is meer dan groot genoeg hoor... De koperen basisplaat van de koelblok blijft hardstikke koud, terwijl de CPU zelf (met de hand het verschil gevoeld) wel behoorlijk warm wordt... Die fan die ik er op had gezet samen met jou heb ik er nu niet op zitten nee, dan krijg ik koppijn van het kabaal :P (voor de mensen die het niet weten, ik heb er samen met Bjorn aan gewerkt, en er een NBM fan opgezet van 12 Volt, 2,4 Ampére, waarvan ik de NTC had overbrugd :D) en nee zelfs die fan kan hem niet koel genoeg houden, simpelweg omdat de CPU niet voldoende contact maakt met de koelblok... ik ben nog steeds aan het zoeken naar goede koelpasta... The reconnoitring keeps on!

[Reactie gewijzigd door _-SaVaGe-_ op 11 februari 2011 10:42]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*