Lenovo Legion 7 16IRX9 (83FD0071MH) Review
24 april 2025, laatste update op 24 april 2025, 609 views
Rapporteer
Product gekocht
Als je op zoek bent naar een laptop met een strak design gecombineert met goede prestaties, dan is dit een prima laptop en heeft hij veel te bieden, van een helder 3.2K-scherm tot een slanke aluminium behuizing. Hij is niet perfect, maar het is zeker een prima laptop voor z,n prijs.
Pluspunten
- Snel Intel i9 + 32GB RAM + RTX 4070
- Mooi ontwerp (Helemaal aluminium)
- Opslag uitbrijdbaar, er zit zelfs al een termal pad
- Thunderbolt 4 (wel maar één poort)
- RAM upgradebaar
- 3.2K 165 Hz G-Sync scherm
- Helder scherm (430cd/m²)
- Prima webcam
Minpunten
- Duur voor de compute power
- Zwaar (2.24kg)
- HDMI poort had DisplayPort mogen zijn
- Batterij duur
- Zwaare en groote oplader
- Scherm heeft backlight bleeding
- Vingerafdruk lezer is onbruikbaar door nieuwe driver
- Matige speakers
Scherm en bouwkwaliteit:
Het scherm is mat, heeft een scherpe resolutie van 3.2K en heeft een goede kleurweergave. Toch is er een nadeel: backlight bleeding. Bij normaal gebruik merk je er weinig van, maar als je veel donkere films kijkt, valt het op. Het scherm is prima, al heb ik betere gezien.
De laptop voelt stevig aan. Het toetsenbord en de behuizing hebben nauwelijks flex, wat komt door het volledige aluminium ontwerp. Ook kun je het scherm met één hand openen.
Accu:
De accuduur is een beetje teleurstellend, ondanks de flinke 99Wh-accu. Met wat aanpassingen haal je 2 tot 2,5 uur browsen. Wat wel opvalt: op batterijvermogen wordt de laptop behoorlijk trager. Dat is niet uniek, maar bij deze laptop merk je het echt, zelfs bij simpele dingen zoals scrollen in een browser.
CPU & GPU:
De laptop is lekker snel en ziet er slank uit. Maar dat dunne design heeft een keerzijde: de CPU wordt snel te warm bij zware belasting en binnen een paar seconden schakelt hij terug van 150/160 watt naar 90/110 watt. De temperatuur daalt dan van ongeveer 98°C naar 90°C graden, en de ventilatoren maken flink wat lawaai. De GPU presteert stabieler, dit komt misschien ook omdat hij op maar 130watt TDP gelimiteerd is.
Aansluitingen (I/O):
Qua aansluitingen zit het wel goed. Wat wel jammer is, is het ontbreken van een ethernetpoort. Aan de positieve kant: er is een Thunderbolt 4-poort. Wat ik raar vind, is dat deze niet gebruikt kan worden om de laptop op te laden via een dock. Je kunt opladen via een andere USB-C-poort, die ook direct verbonden is met de GPU. Handig als je een G-Sync-scherm wilt gebruiken.
Problemen / Bugs:
De vingerafdrukscanner gaf wat gedoe. De nieuwste driver van Lenovo zorgt ervoor dat de laptop niet goed in slaapstand gaat of blijft. Ook de schermtimeout werkt daardoor niet. Het lijkt alsof de driver continu denkt dat er een vinger wordt gescand, waardoor de laptop wakker blijft. Je kunt een oudere driver gebruiken, maar Windows vervangt die na een paar dagen weer door de nieuwe, niet-werkende versie. Mijn oplossing? De vingerafdrukscanner uitschakelen via Apparaatbeheer.
Peripherals:
De laptop heeft een heerlijk toetsenbord zoals je gewend bent van Lenovo, het is geen ThinkPad, maar hij komt zeker in de buurt. De touchpad is prima, maar de klik is niet fantastisch. Hij beschikt wel over alle gestures.
De webcam is wat mij betreft boven gemiddeld. De resolutie is 1920x1080, en doet het goed in situaties met weinig licht. Over de microfoon kwaltijd kan ik niks zeggen, die heb ik (nog) niet gebruikt.
De speakers zijn helaas zwaar matig. De software die er bij zit is van Nahimic en maakt het wel wat beter, maar de Nahimic software zelf is echt dramatisch en wordt door veel anti cheat software gezien als cheat software.
Eindoordeel:
Alles bij elkaar is het een prima laptop waar veel mensen blij van zullen worden. Geen perfecte machine, maar zeker een goede keuze voor dagelijks gebruik.