Nadat mijn Sony Wireless 7.1 Headset (Gold Edition) kapot was, ben ik opzoek gegaan naar een nieuwe headset. Ik had eerst lopen twijfelen om een headset te pakken die zowel op de PC, Xbox als Playstation zou werken, maar ik ben uiteindelijk toch voor eentje gegaan die speciaal voor de Playstation bedoeld was. Toen ik aan het zoeken en het vergelijken was, was de Turtle Beach Stealth 600 Gen 3 Playstation Edition net 2 dagen op de markt. Na wat onderzoek besloten om voor die headset te gaan en in deze review vertel ik jullie dat graag wat over.
Nu is het zo, dat ik ook een Turtle Beach Stealth 600 Xbox One headset heb, dit is zeg maar de Gen 1. Daar ben ik zelfs anno 2025 nog altijd heel erg tevreden over, en werkt erg goed op de Xbox Series X. Met die gedachten in mijn achterhoofd, heb ik ook een beetje mijn keuze voor deze gemaakt. Ik heb de headset nu enkele maanden, en ik moet zeggen dat ik erover te spreken ben. Ik speel niet vaak online, maar voor die ene keer dat ik wel online speel, is deze headset meer dan goed. Ook gebruik ik hem vaker voor als het gezin nog ligt te slapen en ik wat wil gamen. Ik vind de headset heel goed zitten, hij is niet al te zwaar en de accu gaat lekker lang mee.
Ikzelf moet tijdens het gamen een bril dragen, en heb ik wel eens headsets gehad die niet prettig zaten in combinatie met een bril. Deze Turtle Beach Stealth 600 Gen 3 zit prima en kan goed ingesteld worden. Tijdens het gebruik in combinatie met de bril is ook verder geen probleem, alleen moet je hem even goed instellen voor hij goed zit, iets dat bij elke headset wel moet. De schelpen zitten goed, en persoonlijk beter dan bij zijn voorganger de Stealth 600 Gen 1. De headset weegt z'n 320 gram, maar ondanks dat hij wat zwaarder is, heb ik hier geen last van tijdens mijn speel sessies.
De headset kan op 2 manieren aangesloten worden, draadloos of met een een USB-C aansluiting. Draadloos kan alleen via de meegeleverde USB-dongle, deze netjes meegeleverd wordt. Draadloos aansluiten is letter plug and play, dus verder geen installatie nodig. Er is wel een software aanwezig voor als je hem op de PC wilt aansluiten, maar het is niet nodig. Wel moet ik zeggen dat de dongle een indicator lampje heeft, dat soms best fel kan zijn als je kamer nogal donker is. In het begin heb ik me daar een beetje aan gestoord, maar uiteindelijk let je er niet meer op en merkte ik het niet eens meer.
Deze headset levert Virtual Surround Sound tijdens het gamen, dat natuurlijk fantastisch klinkt. Toen ik hem voor het eerste testte op God of War: Ragnarök was ik meteen verkocht. Mijn Sony Wireless Gold Headset had al goed geluid, maar deze klonk gewoon beter. Ik hoorde gewoon veel meer diepgang en geluiden die ik normaal niet hoorde met bijvoorbeeld een Soundbar, hoorde ik nu wel. Je kunt heel makkelijk de volume bepalen via de knoppen op de Headset, en dat werkt gewoon prima. Hoewel de headset niet het duurste in zijn klasse is en er headset zijn met nog dieper en beter geluid, vind ik dit al een hele goede headset met geweldig geluid. Hoewel er word aangegeven dat het echte Surround Sound alleen via de PC te krijgen is, geeft de Playstation gewoon 3D audio aan en laat hij heel goed dingen horen in zijn test omgeving.
De microfoon vind ik ook prima, mensen met wie ik gespeeld heb vonden het prima en vooral niet hol klinken. Ook als er op de achtergrond wat geluid aanwezig is, dan hebben mensen die mij hoorde hier geen last van gehad, tenzij ik hem extreem gevoelig had staan, maar dat heb ik alleen bij het afstellen even getest. Mocht je hem niet willen gebruiken, dan kun je hem mooi naar boven buigen en dan zit hij netjes in het frame verwerkt. Wat ook mooi is, is op moment dat je hem ingeklapt hebt, dan staat hij ook meteen uit.
Ik heb de headset behoorlijk wat uren gebruikt, en volgens tests die ik gelezen heb zou de accu z'n 80 uur mee kunnen gaan. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van wat je er precies mee doet. Ikzelf heb er meer dan 50 uur mee gespeeld voor ik hem pas heb hoeven bij te laden, en dat was over een periode van een dikke maand. Ik weet even niet of de accu bij geen gebruik ook wat leegloopt, maar over de accu ben ik zeer te spreken, zeker als ik dit vergelijk met zijn voorganger.
Nu heb ik geen professionele apparatuur om geluid en spraak op te nemen, maar desondanks heb ik wat geluid en spraak opgenomen van deze Turtle Beach Stealth 600 Gen 3. Dit moet een beetje het idee geven hoe het ongeveer klinkt en wat je ervan kunt verwachten. De software die ik gebruik heb is de Audacity. Het geluid heb ik proberen op te nemen door de headset bij mijn Devine USB 50 Microfoon te houden, hoewel het een goed beeld geeft, klinkt het in het echt toch beter.
Er is een software voor de Turtle Beach Stealth 600 Gen 3 beschikbaar, echter werkt deze alleen op de PC. Via deze software kun je de headset voorzien van een update, en eventueel wat dingen tunen als je hem op de PC wilt gebruiken. Ik heb bij aankoop en bij het schrijven van deze review hem getest op updates, en beide keren kon ik hem ook updaten. Maar als je me nu vraagt of ik verschil merkte, dan moet ik toch met een nee beantwoorden.
Foto’s laten natuurlijk al heel wat zien, maar desondanks heb ik ook een unboxing video van deze Turtle Beach Stealth 600 Gen 3 PlayStation Editie gemaakt, zodat ik deze aan deze review kon toevoegen, deze wil ik dan ook graag met jullie hier delen.
De Turtle Beach Stealth 600 Gen 3 PlayStation Editie is een van de betere draadloze headsets voor de Playstation 5, die ook op de Playstation 4 en de PC werkt. Of ik hem nu offline of online wil gebruiken, de games klinken perfect. Ik heb deze headset in juni 2024 gekocht en heb er afgerond €99 voor betaald. Dit was bij Turtle Beach zelf en met een welkom korting van €12 en gratis verzending, en dat is hij meer dan waard. Als ik deze Gen 3 met de Gen 1 vergelijk, dan merk je wel behoorlijk wat verschil. Bepaalde minpunten die ik toen had, zijn in deze ook echt verbeterd. Mocht je een headset zoeken voor niet al te veel geld, dan zou ik deze Turtle Beach zeker aanraden. Houd er wel rekening mee dat geluid voor iedereen anders is, dus wat ik goed vind, kan natuurlijk voor iemand anders minder zijn. Hoe dan ook, ik ben zeer tevreden met deze headset.