Super Mario Party Jamboree is het nieuwste spel in het Mario Party Universum, deze wordt wel als een van de meest uitgebreidste Mario Party allertijden omschreven. De vraag blijft natuurlijk, hoe goed is deze Mario Party en is het nog altijd leuk na zo veel delen? In deze review vertel ik jullie dat graag.
Super Mario Party Jamboree is inmiddels het 18de spel in de Mario Party universum, en de 3de game voor de Nintendo Switch. De naam Super Mario Party verwijst een beetje naar hetzelfde concept als de Super Mario Party game uit 2018, en dat betekend dat de game Motion Control heeft. Gelukkig is deze game niet alleen Motion control, en kun je een deel van het spel ook gewoon met de Pro controller spelen, maar daar kom ik later nog op terug.
Wat ik wel meteen al kan vertellen is dat Jamboree niet de beste Mario Party game is, maar wel een van de uitgebreidste tot nu toe. Er zijn zoveel verschillende dingen te doen, dat je soms niet weet wat je precies moet gaan spelen. Maar goed, voor de mensen die geen Mario Party hebben gespeeld, hier een korte uitleg. Je speelt met 4 personages op een spelbord, ieder bord heeft een bepaalde sfeer en bepaalde regels. Iedereen doet een ronde zetten en daarna krijg je een mini game, door een mini game te winnen krijg je geld. Bij iedere zet kan er iets gebeuren, dat kan zijn van simpel geld verdienen, tot een apart event. Met geld kun je weer sterren kopen, maar voor je deze kunt kopen, moet je eerst bij de ster zien te komen. Als alle beurten voorbij zijn, dan is de persoon met de meeste sterren de winnaar, indien er 2 of meer personen dezelfde aantal sterren hebben, dan wint die persoon met het meeste geld.
Dat is een beetje de regel op de soms bij de normale Mario Party mode, want er zijn natuurlijk nog veel meer modes aanwezig, van simpel alleen mini games spelen, tot Bowsers uitdagingen. Er zit voor iedereen wat in, maar zoals gezegd zijn de meeste uitdagingen voornamelijk met de Joy-Cons. Persoonlijk ben ik geen fan van de Joy-Cons, en speel ik liever Mario Party met de een normale controller. Gelukkig zijn de normale Party borden goed te spelen met een Pro controller, echter krijg je dan wel niet alle mini spellen.
Ik zei het net al, Super Mario Party Jamboree is een van de uitgebreidste Mario Party games in jaren, en het spel kent behoorlijk wel elementen. Zo heb je bijvoorbeeld Motion Island, deze beschikt over drie verschillende onderdelen, waarin Motion control de kern is. Daar vallen Paratroopa Flight School, Toad's Item Factory en Rhythm Kitchen onder. Verder heb je nog de Bowser Challenges, Koopathlon, Bowser Kaboom Squad en een single player mode genaamd Party-Planner Trek.
Laat ik beginnen met de singple player, Party-Planner Trek. In dit onderdeel loop je als één personage vrij rond de nieuwe borden, deze nog niet klaar zijn. Je praat met NPC's, verzamelt items en voldoet aan verzoeken om Mini Stars te verdienen. Bij het voltooien van een NPC-verzoek, door bijvoorbeeld een item in te dienen, wordt de speler beloond met één minister. Sommige NPC's bieden de speler een minigame-uitdaging, waarbij je maximaal drie Mini Stars kunt krijgen, mits je wint natuurlijk. Sommige NPC's helpen je ook op het einde, want aan het eind van elk level komt een soort van baas gevecht, en in dat geval met je samen met de computer winnen om het level uiteindelijk te halen.
Bij de Paratroopa Flight School is het doel waarin spelers met hun armen moeten klappen om Mario of Luigi, die Koopa Paratroopa-vleugels draagt, te besturen. Er zijn drie verschillende onderdelen aanwezig, Sky Battle, Koopa Paratroopa Taxi en Free Flight. In Sky Battle strijden twee spelers om binnen een tijdslimiet zoveel mogelijk Para-Biddybuds te verzamelen. Je kunt elkaar van achteren besluipen om Para-Biddybuds van elkaar te stelen. In Koopa Paratroopa Taxi moeten twee spelers samenwerken om een derde personage naar een bepaalde locatie op de kaart te brengen. Free Flight fungeert als een gratis speelmodus waarin spelers zonder doelstellingen en zonder tijdslimiet over de kaart mogen vliegen, het is niet heel bijzonder, maar wel leuk dat het erin zit.
Dan nog kort wat andere omschrijvingen, want het is gewoon te veel om alles uitgebreid op te noemen. In de Bowser Challenges beschikt je over twee modus die zijn gericht op een groot aantallen spelers die tegelijk spelen, waarbij Impostor Bowser in beide prominent aanwezig zijn. In Rhythm Kitchen is het goed reageren op een ritme een belangrijk onderdeel, zoals de naam het ook al een beetje zegt.
In Bowser Kaboom speel je met 8 spelers in coöpmodus, en moet je het opnemen tegen Impostor Bowser. Om hem te verslaan moeten spelers bommen pakken en deze in een kanon op de kaart droppen. Deze bommen zitten in kratten, deze moet slopen om eraan te komen. Zodra er twintig bommen in het kanon zijn geplaatst, zal hij automatisch op de bedrieger Bowser schieten, waardoor hij zijn gezondheid verliest. Bedrieger Bowser zal op zijn buurt de spelers aanvallen om deze proberen tegen te houden. Korts samengevat, er is meer dan genoeg te doen en ik heb nog lang niet alles opgenoemd, maar er is voor iedereen wel wat leuks aanwezig.
Dan nog even in het kort de besturing, je kunt het spel zoals ik al zij met een Pro controller spelen, maar het spel is voornamelijk bedoeld om met de Joy-Cons te spelen. Elk mini spelletje wordt anders gespeeld, maar heeft wel een hele goede uitleg met direct een oefen mode aanwezig. Hierdoor kun je even oefenen voor je daadwerkelijk aan het spel begint. De besturing werkt in beide gevallen allemaal prima, alleen had ik soms wel moeite bij het instellen van een spel met het gezin, vooral als het om de Joy-Cons ging.
Ondanks de cartoon stijl, oogt Super Mario Party Jamboree prima en vertrouwd. De levels zijn stuk voor stuk mooi in elkaar gezet, en ook de personages zijn erg mooi gemaakt. Het plein waarin alles bestuurd wordt, ziet er goed uit en kan naar maten je meer vrijgespeeld hebt, naar eigen smaak aangekleed worden. Er is een luchtballon aanwezig, deze je de wereld kaart laat zien. Deze wereld ziet er mooi uit, en bied ook wat kleine geheimen. Vanuit de luchtballon ga je naar een evenement toe. Het uiterlijk is niet heel vernieuwend, maar wel gewoon wat je van een Mario Party kunt verwachten. Het loopt vloeiend en oogt rustig, en dat is gewoon goed.
De muziek en geluidseffecten zijn prima in orde en passen goed bij deze gezellige party game. Ik kan er verder niks over vertellen dan dat het vertrouwd uitziet en aanvoelt. Elk level, net als elke mini game heeft zijn eigen muziek. Het is misschien geen muziek die ik zo op Spotify zou opzetten, maar het past wel heel goed in deze game. Muziek is iets dat je moet horen en daarom deel ik dan ook een liedje graag met jullie.
Je kunt verschillende onderdelen heel makkelijk en snel online met vrienden, of andere gamers spelen. Het maken van een verbinding gaat best snel en velen malen beter dan bij Super Mario Party uit 2018. Ik heb verschillende onderdelen geprobeerd, en ik heb nergens iets van problemen ondervonden. Het enige minpunt blijft toch het communiceren met vrienden, want niet iedereen wilt per se met zijn telefoon verbinding maken om te praten, en helaas zit dit probleem ook in deze Mario Party, maar voor de rest werkt het prima.
Ik had de natuurlijk de fysieke versie gekocht, en ik heb daar een mini unboxing van gemaakt zodat ik deze met mensen kon delen. Ik wil hem ook graag met jullie delen zodat jullie een idee hebben van hoe deze versie eruitzag, zeker leuk voor mensen die alles digitaal doen tegenwoordig.
Dan de bekende vraag, heeft deze game een Replay waarde voor me? Dat is deels ja, en misschien moet ik dat even toelichten. Ik vind de aantal content dat aanwezig is tof, want je krijgt zeker waar voor je geld. Echter ben ik wel iemand die Mario Party voornamelijk met zijn gezin speelt, en dan blijft voornamelijk alleen de Party mode over. Daarnaast spelen wij liever met een Pro controller, en dan is Super Mario Party Jamboree toch wat beperkt in zijn keuzes, dit in zowel de modus als in de aantal mini games. Het is geen slechte game en zeker eentje die ik nog regelmatig ga spelen.
Super Mario Party Jamboree is de nieuwste Party game uit het Mario Party universum. Deze is uitgebreider dan zijn voorgangers, en bied daarom meer dan genoeg afwisseling aan. De game kan zowel met de Joy-Cons als met de Pro controller gespeeld worden, hoeveel de game toch voor 80% de focus legt op Motion Controls. De levels zijn leuk en er zijn meer dan genoeg personages om uit te kiezen. Mocht je de game graag met vrienden op afstand willen spelen, dan is dat ook mogelijk, want de Multiplayer ziet prima in elkaar. Helaas is alleen de teamspeak functie omslachtig, mede door de manier hoe de Switch hier mee omgaat. Kort om, Super Mario Party Jamboree is een zeer uitgebreide Mario Party en leuk voor jong en oud.