€ 342,90 bij Micro-Mail B.V.

ASRock Phantom Gaming Z890 Nova WiFi Review

21 januari 2025, laatste update op 21 januari 2025, 532 views Rapporteer
Testpanel +3

Deze ASRock Phantom Gaming Z890 Nova WiFi is een prima moederbord met een zeer rijke feature-set die gewoon doet wat je ervan verwacht. En met een zeer rijke feature-set bedoel ik dan ook echt dat dit bordje komt met heel veel; 2 NIC’s, 6! NVMe SSD sloten, een stevige metalen backplate, een debug display, totale overkill VRMs,...
En dit alles voor een best goede prijs, hoewel 400EUR nog steeds heel veel geld is voor een moederbord.

Dus als jij op zoek bent naar een leuk Z890 moederbord voor je nieuwe LGA 1851 build dan kan je niet verkeerd gaan met deze Nova!

Pluspunten

• Degelijk, kwalitatief moederbord
  • Mooie, rijke feature-set
  • 6x M.2 sloten
  • Uitgebreide netwerkopties, 2.5G, 5G, WiFi 7 en BT 5.4
  • Stevige metalen backplate
  • Handig debug display
  • Eerlijke prijs voor dit bordje

Minpunten

• 400€ is nog steeds heel veel geld

Intro

Begin januari kreeg ik via Tweakers de kans om deel te nemen aan het testpanel voor dit moederbord, iets waar ik met veel enthousiasme ben op in gegaan. Voorwaarde was wel dat ik verder over de nodige hardware beschik om deze review te kunnen schrijven. Het toeval wou dat ik net een Intel Core Ultra 7 265K had besteld en een DDR5 kitje had ik al liggen uit een vorige build.

Niet veel later mocht ik deze mooie doos in ontvangst nemen:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EybFXhdHfbbbQvMnvm-CbxQucgU=/620x/filters:strip_exif()/m/102775/1TzYZWa7yDslOyPyulMJV5zfQkl6zjKHLye7u3exxoVaYiU6IF.png?f=620xauto

Gek genoeg is dit ook mijn eerste ASRock moederbord in de ondertussen al meer dan 20 jaar dat ik zelf mijn eigen PC’s bouw. In het verleden heb ik vooral Asus ROG Hero en Gigabyte AORUS Master moederborden gehad.

Op basis van de productfoto's van het moederbord, alsook die op de doos hierboven, had ik wat schrik over de gekozen kleuren; ik ben namelijk nogal fan van gewoon zwarte moederborden. In de praktijk valt dit echter reuze mee en is dat helemaal niet zo uitgesproken dan het lijkt op die foto's.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/OAsDDGRz2h8V7Fg6a5gs8hy0YV8=/620x/filters:strip_exif()/m/102775/1TzZ67MWgPQRyRByO3rs9FNDf4M0o8kvy7bWofbSVO5Y5sDlFN.png?f=620xauto

Het door mij gebruikte testsysteem voor dit moederbord is het volgende:Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/DBahfGQTBOKb0tlOGZXlqB0HV-M=/620x/filters:strip_exif()/m/102775/1TAmpZc1cbtwOotYtlRfhLxeLIZTXuQsi1nJqC4lpr2jNl7kJt.png?f=620xauto

Gebruiksgemak

Dit is een heel modern moederbord en dat voel je ook echt aan alles. Alle recente ontwikkelingen voor een hoger gebruiksgemak kan je terugvinden op dit moederbord. Het toolloos installeren van je SSD, een start- en resetknop op je moederbord, het losmaken van je grafische kaart via een handige ‘PCIe EZ Release’,.. het zit er allemaal op.

De BIOS vind ik een ander verhaal. Komende van Asus of Gigabyte moederborden is de BIOS van ASRock wel even wennen. Ik ga niet zeggen beter of slechter, want dat hangt er maar vanaf wat je gewoon bent, maar in mijn geval voelde het toch wat vreemd aan. Dit gezegd hebben kon ik wel alles terugvinden in de BIOS wat ik zocht en kreeg ik alle settings goed die ik wenste aan te passen.

Installatie/inbouwmogelijkheden

Met de introductie van het nieuwe LGA-1851 platform heeft intel 2 verschillende socket modellen in de markt gezet, als antwoord op het "buigen" van de CPU. Deze 2 zijn een standaard ILM (independent loading modules) en een nieuwe RL-ILM (Reduced Load independent loading modules). Dit moederbord heeft de RL-ILM.

Het moederbord komt in een leuke paarse doos. Deze doos is wat groter dan een standaard moederborddoos, maar ook niet overdreven groot om groot te zijn. In deze doos zitten, naast het moederbord ook nog:
  • WiFi antenne
  • Phantom Gaming case badge
  • 3x thermal sensors
  • M.2 schroefje
  • M.2 standoff schroefje
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/oVkvJGL0oHKQ2Bf-7xbPk7hNV2I=/620x/filters:strip_exif()/m/102775/1TzZ67wsbVitq1e4wKWj9NznVx9q2S57chAW6uNOREJC9FAb57.png?f=620xauto

Verder is het ook zeer prettig dat die vele M.2 sloten allemaal toolloos beschikbaar zijn. Zowel het primaire CPU M.2 slot heeft een eigen heatsink die je kan wegnemen zonder schroevendraaier als ook die andere 5 M.2 sloten die onder een 2e grote heatsink zitten. Hierbij moet ik wel toegeven dat het de eerste keer wat onwennig aanvoelt om ze te ‘openen’ omdat je niets stuk wilt maken, maar dat is nergens voor nodig.

Snelheid

Dit moederbord presteert heel goed en ik merk nergens prestatieproblemen met mijn Intel Core Ultra 7 265K. De meerdere benchmarks die ik uitvoerde gaven allemaal prima resultaten; in lijn met de bevinden van tweakers bij hun review over de 265K.

Wel jammer is dat er op het moment van het schrijven van deze review nog geen officiele BIOS beschikbaar is met intel’s meest recente microcode update met daarin de beloofde prestatieverbeteringen voor hun Arrow Lake processors. Wel is er al sinds eind vorig jaar een beta BIOS met die 0x114 update. Deze versie (2.20.AS03 [Beta]) heb ik gebruikt tijdens mijn testen.

Ook heeft dit moederbord helemaal geen probleem om de XMP snelheden van mijn geheugenkit te halen. Zonder moeite of verdere tuning draaide DDR5-8000C38 bij de eerste poging door simpelweg het XMP-profiel aan te zetten in de BIOS.

Aansluitmogelijkheden

Dit moederbord komt echt met ongelooflijk veel aansluitmogelijkheden. En dit zowel intern als extern. Je gaat niet snel iets te kort komen bij dit moederbord.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/tX6jEyFe_1_R8dUo48CK1fKfW-M=/620x/filters:strip_exif()/m/102775/1TzYZWS7bH829aySUIP5MhKCaGG4ghTBOCh6vWMxykx5RJJ9ef.png?f=620xauto
Op het IO paneel heb je volgende poorten:
  • 2x Thunderbolt 4 type-C
  • 2x USB 2.0 type-A
  • 4x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-A
  • 4x USB 3.2 (Gen2, 10Gb/s) type-A
  • 1x HDMI 2.1
  • 1x Ethernet 2.5Gbps - Intel Killer E3100G
  • 1x Ethernet 5Gbps – Realtek RTL8126
  • WiFi antennes
Met de zeer vele USB poorten, 10 in totaal, en ook nog 2 Thunderbolt 4 USB-C poorten ga je niet snel nood hebben voor een extra USB hub. En mer ook nog eens 2 netwerkpoorten kom je helemaal niets te kort.

Intern heeft dit moederbord ook zeer veel aansluitmogelijkheden:
  • 1x PCI-e 5.0 x16, gebruikt 16x PCI-e 5.0 van de CPU
  • 1x PCI-e 4.0 x16, feitelijk maar een x4 slot dat lanes deelt met eens van de NVME drives
  • 1 x M.2 Socket (Key E), waar standaard de WiFi module inzit
  • 1x M.2 (PCI-e 5.0 x4)
  • 4x M.2 (PCI-e 4.0 x4)
  • 1x M.2 (PCI-e 4.0 x4 + SATA)
  • 4x SATA-600
  • 2x 9-pins USB 2.0 header
  • 2x 19-pins USB 3.2 (G1, 5Gbit/s) header
  • 1x USB-C 3.2 (G2x2, 20Gbit/s) header
Vooral de overdaad aan M.2 sloten voor NVME ssds valt hier onmiddellijk op, want dit bordje heeft er maar liefst 6! En dit bekomen ze ook nog eens zonder het afnemen van PCI-e lanes die klassiek voorzien zijn voor het 16x slot voor de grafische kaart. Een trend die vandaag vaak te vinden is op Intel Z790 of AMD AM5 bordjes.
Wanneer je die 6 M.2 sloten niet voldoende vindt, dan is er nog de extra uitbreidingskaart die meegeleverd zit in de doos voor 4 extra M.2 sloten.

Bouwkwaliteit

De ASRock Z890 Nova maakt indruk met zijn hoogwaardige bouwkwaliteit, wat direct merkbaar is aan de gebruikte materialen en constructie. Zoals ik in de intro al aanhaalde heb ik vooral ervaring met Asus ROG Hero en Gigabyte AORUS Master bordjes, de bouwkwaliteit van deze ASRock Nova vind ik zeker niet minderwaardig in vergelijking tot die duurdere bordjes.

Het moederbord is voorzien van een robuuste metalen backplate, die niet alleen zorgt voor extra stevigheid tijdens installatie, maar ook bijdraagt aan betere warmteafvoer en bescherming tegen buiging van de PCB.

De voedingssectie van dit moederbord is uitstekend uitgevoerd, met een overvloed aan VRM's (Voltage Regulator Modules) die zorgen voor stabiele en efficiënte stroomvoorziening, zelfs bij zware belasting of overklokken. Hoe stevig dan? Een 20+1+2 ontwerp, en elk goed voor 110A!

De 8-laagse PCB biedt een solide basis voor de componenten, met verbeterde elektrische prestaties en extra thermische stabiliteit. Dit ontwerp vermindert elektromagnetische interferentie en draagt bij aan de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het moederbord.

De ASRock Z890 Nova heeft een bouwkwaliteit die duidelijk gericht is op high-end gebruikers en veeleisende scenario's. Het ontwerp is niet alleen stevig en duurzaam, maar ook functioneel geoptimaliseerd voor prestaties en levensduur.

Heb jij ook een ASRock Phantom Gaming Z890 Nova WiFi?