€ 157,34 bij TechFabrique.nl

Samsung Galaxy A16 5G, 4GB ram, 128GB opslag Blauw Review

19 januari 2025, laatste update op 25 februari 2025, 2.228 views Rapporteer

Ik heb dit toestel goed 2 maand in gebruik, €170 betaald en heb vandaag besloten terug mijn A15 op te eisen die ik aan mijn vriendin had gegeven. Ondanks enkele positieve punten, toch ook wel enkele hekelpunten bij deze A16 ..

In deze review ga ik voornamelijk de A16 vergelijken met de A15

Het grootste hekelpunt voor mij kwam door het ontbreken van een 3,5mm jack plug aansluiting en de gigantisch verkorte batterijduur bij eigenlijk zowat alles. Ik had Sennheiser in-ears met bluetooth in gebruik voor de A16 en het was telkens een gevecht deze verbonden te krijgen en als ze eindelijk verbonden waren viel de bluetooth-verbinding wel weer weg. Daarna probeerde ik dit met een bluetooth-hoofdtelefoon, zelfde probleem. Ook zag ik de batterijduur flink slinken na een dagje gebruik .. enkel van even online een video- en voornamelijk muziek af te spelen ? Nee hoor ..

Lees hieronder verder

Pluspunten

• Kwaliteitscamera's tot 50MP achteraan en 13MP vooraan
  • Heeft een Super AMOLED scherm 1080 x 2340 (FHD+)
  • Ondersteund PPS -> Super Fast Charging
  • 6x OS-upgrades tot 2030

Minpunten

• Ontbreken USB lader voor Super Fast Charging
  • Batterij slechts 5000mAh
  • Verbruikt meer energie dan zijn voorganger de A15
  • Het ontbreken van een 3,5mm jack plug aansluiting

De mogelijke - Punten ..

Na een dag van normaal gebruik zag ik de batterijduur telkens enorm verminderen. Kwam dit enkel van even online te gaan, een mail te beantwoorden, soms eens een video- en voornamelijk muziek af te spelen ? Mogelijk het iets grotere scherm dan of omdat de A16 iets dunner is ? Helemaal niet ..

Mijn klein onderzoek .. Heb dit 5 dagen lang elke dag opnieuw zitten testen, dus ben speciaal niet meer met de A16 online geweest/geen WiFi. Zelfde test met de A15 daarna, beiden omgewisseld. Buiten mijn muziekalbum te selecteren om af te spelen en te pauzeren heb ik er zelfs niet met gebeld of berichten met verstuurd om zo min mogelijk het scherm te gebruiken. Maar nog steeds was er een groter verbruik bij de A16 …

Al snel werd duidelijk dat de grote energieverslinder de bluetooth-verbinding was die telkens voor je in-ears/hoofdtelefoon actief moest blijven bij de A16. Een probleem dat ik bij mijn A15 dus niet had, aangezien ik hier altijd gebruik maakte van de 3,5mm jack plug aansluiting. Als Samsung met z'n nieuwe smartphones mensen gaat verplichten enkel nog met bluetooth verbonden audioapparaten te gebruiken, moeten ze er ook rekening met houden dat dit meer van de batterij vergt. Dus in de toekomst een zwaarder/beter type van batterij installeren om dit verbruik te compenseren. Maar niet hetzelfde type 5000mAh batterij in een dunner formaat. Bij het afspelen van audio alleen gaat de A16 tot 62uur mee en de A15 tot 96uur.
Dat is een verschil van 24uur ..!!

( Meer verbruik bij deze A16 op hetzelfde type van batterij (5000mAh) als zijn voorganger de A15 )

Voor aankoop was er blijkbaar verwarring over de bluetooth versie van de A16, op verschillende websites staat iets anders aangegeven, sommige geven v5.3 aan en anderen v5.4. Bij deze A16, 4GB ram, 128GB opslag versie is het wel degelijk Bluetooth versie 5.3

Het nieuwe snelladen PPS (Super Fast Charging) waar men zoveel reclame met maakt voor de A16
Op dit toestel laad je batterij dus extra snel op tgv andere modellen, dit zou een verschil van respectievelijk in batterijduur na een halfuur snelladen van 40% naar 60% moeten geven.

( Ik zie hier dus geen verschil in tgv de A15 - Lijkt wel of ze beiden even snel opladen )

Trouwens, de USB lader voor Super Fast Charging (25W) moet je er dan wel even zelf bijkopen zoals de trend het tegenwoordig wilt.

De + Punten ..

Voornamelijk de videoresolutie voor het afspelen in UHD 4K (3840 x 2160 pixels)@30fps

( Bij de A15 was dit nog FHD (1920 x 1080 pixels)@60fps )

Dit nieuwe A16 model komt met 6x OS-upgrades tot 2030
Met beveiligingsupdates tot 31 oktober 2030
en een ondersteuningsperiode tot (tenminste) oktober 2030
.. vermeld men bij Samsung ..

( Dat is 1,5 jaar langer tgv de A15 met z'n 4x OS-upgrades en support tot de lente van 2029 )

Als externe opslag ondersteund de A16 een MicroSD tot 1,5TB

( Bij het vorige model de A15 was dit een MicroSD tot 1TB )

De A16 komt met een 6,7" inch Super AMOLED scherm van 1080 x 2340 (FHD+)
en een nieuwe/snellere 2,4Ghz CPU

( Dit is een 0,2" inch (0,51mm) groter scherm en een snellere CPU tgv de 2,2Ghz in de A15 )

Ondanks de A16 een beetje langer en breder is dan de A15 (door het grotere scherm), komt ie in een iets meer afgeslankte versie.

A16
Afmetingen (HxWxD, mm)
164.4 x 77.9 x 7.9

A15
Afmetingen (HxWxD, mm)
160.1 x 76.8 x 8.4

Verder zijn er weinig andere verschillen tussen de A16 en de A15.
Zelfde refresh rate van 90Hz met dezelfde beeldverhouding.
Dezelfde camera's en opnamefuncties die kwalitatief al dik in orde waren.
Ook dezelfde smartphone- en beveiligingsfuncties, alsook het gewicht van 200gram blijft nog steeds ongewijzigd.

Alle specs hierboven (in vergelijking) vermeld gelden enkel voor het besproken model :
Samsung Galaxy A16 5G, 4GB ram, 128GB opslag / SM-A166BZKDEUB / EAN:8806095781754
vergeleken met de
Samsung Galaxy A15 5G, 4GB ram, 128GB opslag / SM-A156BZKDEUB / EAN:8806095372525

Heb jij ook een Samsung Galaxy A16 5G, 4GB ram, 128GB opslag Blauw?

Waar ik mij aan stoor is dat de A16 geen sd-kaart ondersteund: een grote ufs rom chip (256GB minimaal) of een mobiel abonnement met 30-40GB data i.c.m. Spotify compenseert het weer, maar het blijft een gemis. /edit: Nee, ik ben in de war met de A56. @MPIU8686 de A16 accepteerd maximaal 1.5TB? Mooi, dan zal ik komend jaar de A17 aanschaffen ^^

[Reactie gewijzigd door John Stopman op 1 juni 2025 01:53]

De Samsung Galaxy A16 5G ondersteund een MicroSD tot 1.5TB, dat zit op de plaats waar je normaal je tweede simkaart kunt plaatsen.

Als je onderaan op een MicroSD ziet staan XCI 3 A2 V30 zit je goed .. ;)
Dat is dus een Micro SD versie/klasse :
SDXC | U3 | V30 | A2
met een schrijfsnelheid van 130 Mb/s
en een leessnelheid van
180 Mb/s

Ik draag al vele jaren een 64GB met muziek mee van smartphone naar smartphone (op een telkens wisselende MicroSD), zo ook verleden jaar naar de A15 en de A16 toen ik deze in gebruik had en momenteel in de M15 (deze laatste heb ik momenteel in gebruik voor de extra batterijduur)

Om de 3-4 jaar vernieuw ik deze MicroSD (met 64GB aan muziek) met een snellere MicroSD als ik deze in een nieuwe smartphone plaats, ondertussen is dit eentje van 128GB geworden, heb dus nog veel ruimte over .. :D .. Ik kijk altijd wat prijs/kwaliteit het beste uitkomt voor wat ik nodig heb en wat nodig is .. ;) .. ik luister bijna altijd muziek op m'n smartphone, maar gebruik de camera zelden.

Wat ik niet wil meemaken is dat ik data zou verliezen omdat mijn smartphone stuk gaat, daarom gebruik ik altijd een MicroSD. Af en toe neem ik back-up's op een USB-stick (met type-C aansluiting).