iRobot Roomba Combo j9+ Review
12 januari 2025, laatste update op 12 januari 2025, 418 views
Rapporteer
Product gekocht
Gekocht in de aanbieding bij coolblue voor 599. Er zit een bepaalde leercurve aan hoe je de robot handig gebruikt en laat schoonmaken, maar het schoonmaken lukt aardig. De robot loopt zelden vast. Is vooral een hulp in het huishouden waardoor ik van dagelijks stofzuigen (ivm labrador) naar 1x in de twee weken ging, een grote opluchting!
Pluspunten
- Niet meer zelf dagelijks stofzuigen
- Dweil werkt boven verwachtingen
- Stofzuigen van matten en kleden gaat prima
- Kan goed met drempel omgaan
- Grote user base met veel kennis op Reddit
- Geen CCP in huis
Minpunten
- US gov in huis
- Dweil streept enigsinds
- Heeft soms een herstart nodig
- Krijgt niet al het stof uit hoeken scherper dan 90 graden
Algemeen:
App is goed bruikbaar en gebruiksvriendelijk. Enige minpunt is dat niet duidelijk wordt aangegeven hoe je een ruimte toevoegde aan de kaart.
Gebruikt geen LIDAR en ik heb het idee dat de robot niet altijd genoeg overzicht heeft met objecten in de ruimte om de meest efficiënte route te rijden.
Stofzuigzakken van iRobot zelf zijn prijzig, amazon heeft goedkopere alternatieven, maar die heb ik nog niet geprobeerd.
Verder moet de robot zo nu en dan een herstart krijgen, software is niet helemaal bug vrij, maar niets ernstigs.
Wat betreft stofzuigen:
Oppervlakte van mijn beneden verdieping is +- 160m2. Het lukt de robot niet om op één lading de vloer te reinigen. Voornamelijk omdat het SLAM algoritme niet fantastisch handig is met objecten die op de vloer staan. Tot nu toe is voor mij de best werkende strategie om de benedenverdieping op te delen in verschillende zones en dan de stoelen aan de kant te schuiven. Kleine kanttekening is wel dat mijn stoelen poten hebben waar de robot soms overheen kan, maar soms niet. Dit vertraagt de robot behoorlijk omdat hij dan niet snapt of hij er nu wel of niet langs kan, resulterende in onhandige routes.
Hoeken scherper dan 90 graden worden niet fantastisch schoon, maar doordat de robot regelmatig schoonmaakt worden ze ook niet super stoffig.
Wat betreft dweilen:
De functie werkt beter dan verwacht, en kleine viezigheden weet hij volledig weg te poetsen.
De zelf bijvullende waterbak is erg handig en als je de dweil (die makkelijk te verwijderen is) 1x in de 7 keer dweilen reinigt onder de kraan heb je er ook weinig werk van. Ik mis (tegen verwachtingen in) niet de self-cleaning mop functie van de Roomba 10 Combo.
Ondertussen wel een vervangend model ontvangen omdat het origineel niet genoeg water in de dweil kreeg, dit resulteerde in strepen op de vloer na drogen. Het vervangende model heeft daar in mindere mate nog steeds last van. Qua dweil functie zou ik achteraf iets zoeken met roterende pads.